Kako psa naučiti odpoklica?

936

Zelo znan prizor pri marsikateremu lastniku; v gozdu ali na travniku imate spuščenega psa, ki se igra, lovi žogo, teka, skratka, uživa. Vidite, kako je srečen in vi skupaj z njim. Ko pa je po vsemu uživanju čas, da odidete, se vaš kosmatinec odloči, da ne bo prišel, ko ga pokličete. Naenkrat vas začne ignorirati in bolj, kot ga lovite, hitreje vam beži. Odpoklic je nedvomno trn v peti mnogim pasjim lastnikom. Kako to odpraviti? Kako naučiti psa, da pride, kadar želite?

Tokrat vam bomo po korakih razložili, kako psa naučiti odpoklica.

Oprema

Pri odpoklicu je izjemno koristen sledni povodec.

To je daljši povodec (ponavadi je dolg 10m), ki ga pes za seboj vleče po tleh. Ne samo, da si z njim lahko pomagate pri učenju – odličen je tudi za primere, ko pes ne zna še 100% odpoklica, a bi ga vseeno radi imeli spuščenega. Če se kosmatinec ne odzove na vaš klic, ga s pomočjo slednega povodca lažje ujamete. Učenje psa je najbolj učinkovito s pozitivno motivacijo, zato je obvezna oprema tudi nagrada za psa. Najpogosteje so to priboljški, če je pes manj ješč in bolj igriv pa lahko za nagrado uporabljate tudi igrače. Če sicer psa učite s klikerjem, ga tudi tukaj lahko uporabljate ob želenemu vedenju, ni pa nujno.

  1. Korak: izbira besede

Najprej se odločite, katera beseda pomeni, naj pes pride k vam. Lahko je to „Pridi“, lahko je to „Sem“, lahko pa uporabljate tudi tujke, npr. „Come“. Kakorkoli, določite katera beseda bo in vedno uporabljajte enako, da štirinožca ne zmedete po nepotrebnem. Da tudi v tem prispevku ne bo prihajalo do zmede, smo izbrali in bomo uporabljali besedo „Sem“, seveda pa vi lahko izberete tudi drugo povelje.

  1. Korak: učenje povelja

S psom vadite najprej v okolju, na katerega je vajen in kjer ni veliko motečih dejavnikov. Najbolje je, da to počnete doma oziroma na dvorišču. Psu najprej dajte povelje, naj se usede/uleže in naj počaka. Če pes ne pozna povelja „počakaj“, si lahko tukaj preberete, kako ga tega naučiti. Oddaljite se nekaj korakov od njega in mu nato recite „Sem“. Ko mu to rečete, naredite nekaj dodatnih hitrih korakov (lahko tudi zatečete) vzvratno, da bo pes pritekel k vam. Ko pride, ga pohvalite in nagradite. Vajo ponavljajte toliko časa, dokler pes ne bo dobro razumel besede „Sem“.

  1. Korak: vaja na travniku

Poiščite ograjen travnik (Lahko je tudi domače dvorišče). Za to vajo sta potrebni dve osebi. Nekoga prosite, naj psa drži na navadnem povodcu, medtem pa vi recite „Bobi (oziroma ime vašega psa), sem!“ in začnite teči stran od psa. Ko ste oddaljeni nekaj metrov in pes vleče proti vam, naj ga druga oseba spusti, vi pa dalje tecite. Ko vas pes ulovi, ga zopet zelo pohvalite in nagradite. Pes se bo naučil, da niste vi tisti, ki morate loviti njega, temveč obratno. Prav tako bo spoznal, da je tudi za njega dobro, če pride, kadar ga pokličite (nagrada). Tudi tukaj najprej poskrbite, da bo pes dobro razumel vajo, preden se preselite na naslednji korak.

  1. Korak: vaja v naravi (življenjskem okolju)

Čas je, da se preselite v vsakodnevne situacije. Začnite v okoljih, kjer ni veliko ljudi, psov in drugih živali, nato pa lahko postopoma vadite na lokacijah, kjer je več motečih dejavnikov. Pes mora obvezno biti na slednem povodcu. Pustite ga, da vohlja in raziskuje, nato pa ga pokličite „Bobi, sem!“ in začnite teči stran. Če vidite, da vas pes niti ne  pogleda, ga lahko rahlo povlečete s povodcem in začnete teči, ko vidite, da ima pes pozornost na vas. Ko vas kosmatinec ujame, ga pohvalite in nagradite. Vadite toliko časa, dokler se pes ne bo odzival v vseh življenjskih situacijah.

Dodatna vaja: skrivalnice

Če vidite, da je težava v tem, da pes na sprehodih nima pozornosti na vas, se lahko „igrate skrivalnice“. Ko ste na varnem mestu, kjer ni drugih ljudi in živali, se lahko psu skrijete za kakšno drevo ali kaj podobnega. Bodite tiho in počakajte, da pes sam opazi, da vas ni. Ko vas začne iskati in vas najde, ga zelo pohvalite in nagradite. Tako se bo štirinožec navadil, da mora vedno biti pozoren na vas.

Česa ne početi?

Ena najpogostejših napak je, da psa lovimo. To je precej logična poteza, ki pa v večini primerov ni učinkovita. Če psa začnete loviti, mu lahko vse skupaj predstavlja neko igro, zaradi česar bo samo še bolj bežal in bolj kot ga boste lovili, bolj se bo zabaval.

Druga pogosta napaka je, da psa skregamo, ko pride k nam. Če nas je ignoriral 10x, v 11. poizkusu pa je prišel, pes ne razume, da ga kregate za prejšnja dejanja. Vse kar kosmatinec razume je, da je prišel k vam in vi ste ga skregali. S takim početjem se zna zgoditi, da bo pes vse težje prihajal k vam, saj bo mislil, da mu to prinese nekaj slabega.

Tretja napaka pa je, da ne poskrbimo za ustrezno varnost psa. Če kosmatinec nima 100% odpoklica je izjemno neodgovorno, da ga imamo kljub temu spuščenega. Pes lahko npr. vidi kakšno žival in se zapodi za njo, potem pa se izgubi. Lahko ne zna najti več poti domov, lahko sreča kakšnega reaktivnega psa in pride do konflikta, lahko iz straha celo on napade kakšnega drugega psa ali človeka. Psa imejte vedno na slednem povodcu, saj ga tako veliko lažje ujamete, če pride do izredne situacije. Prav tako naj kosmatinec nikoli ni odvezan v urbanem okolju, saj je tam enostavno preveč drugih ljudi, psov, vozil in drugih nevarnosti, da bi bilo smiselno imeti spuščenega psa. Prav je, da spoštujemo tudi druge sprehajalce in imamo psa vedno pod kontrolo.

Enkrat, ko psa naučite odpoklica bo vaše življenje veliko lažje. Predvsem sprehodi bodo bolj sproščeni. Vi boste boljše volje, ker se bo pes odzival, vaš pes pa bo ob ustreznem učenju z veseljem prišel k vam. Ne glede na to, če imate doma mladiča ali že odraslega psa, za učenje odpoklica ni nikoli prepozno. Zadeve se lotite počasi in potrpežljivo – poskrbite, da pes res dobro obvlada vajo, preden greste na naslednji korak. In seveda ne pozabite na veliko pohval in priboljškov, ki bodo vašega psa motivirali, da vas upošteva in vedno pride k vam.

 Poglavje o učenju odpoklica iz uspešnice “Takoj pusti čevelj” si lahko prenesete brezplačno!

Veronika Sivka

Viri:

www.dogstrust.org.uk

www.puppyleaks.com

www.akc.org