6 zanimivih dejstev o pasjih očeh

1975

Psi gledajo isti svet kot mi a ga ne vidijo na enak način, kot mi. Zanje stvari izgledajo nekoliko razdrobljene in mnogo manj živahne. Med tem, ko jim je marsikaj, kar vidimo ljudje, prikrito, pa lahko po drugi strani vidijo stvari, o katerih lahko mi le sanjamo.

Za vas smo odkrili šest zanimivih dejstev o pasjih očeh. Pa poglejmo.

Psi vidijo manj barv, kot ljudje

Včasih so znanstveniki verjeli, da so psi barvno slepi. A se je z leti raziskovanj izkazalo, da psi vidijo barve, a v drugačnem spektru, kot ljudje. Psi imajo v mrežnici namreč manj barvno občutljivih receptorjev, kot njihovi človeški družabniki. V bistvu lahko pasji vid primerjamo z osebo, ki je rdeče-zeleno barvno slepa.

To ne pomeni, da psi ne vidijo rdeče. Preprosto rdeče barve ne vidijo v tako živahnih odtenkih, kot mi. Po drugi strani pa je vid psov bolj skladen s sepijo in pasteli, kot celotna paleta barv, ki jo vidimo ljudje. Znanstveniki so dognali, da lahko psi natančno razlikujejo med različnimi odtenki sive.

Psi ne vidijo 20/20 kot ljudje

Ko gre za ostrino vida, se psom ne godi tako dobro kot ljudem. Oseba z vidom 20/20 lahko vidi, kar lahko vidi povprečen posameznik, ko stoji 20 metrov stran. Psi so glede tega, v območju 20/75. Kar pomeni, da je ostrina vida, ki jo pes vidi na razdalji 20 metrov, podobna temu, kar človek vidi, ko stoji 75 metrov stran od določenega predmeta.

Po človeških normah, bi povprečen pes glede vida sodil v kategorijo nekoliko kratkovidnega.

Psi imajo večje vidno polje

Vidno polje pasjega očesa je veliko 240 stopinj. Med tem, ko je človeško vidno polje veliko 180 stopinj in mačje 200 stopinj.  Vseeno to ni ultimativen odgovor za vsako pasmo. Vsaka pasma psa ima namreč svoje vidno polje, saj se postavitev očes pri posameznih psih razlikuje. Nekateri imajo majhna očesa, drugi večja, nekateri imajo očesa bolj pri straneh glave, drugi nekoliko bolj skupaj.

Tako lahko nekatere brahikefalne pasme kot so buldogi, mopsi, bokserji, boston terierji, bolje vidijo na levo in desno stran in ne tik pred njimi. Med tem ko razni nemški ovčarji, majhni terierji in ostali, vidijo bolj naprej, kot na stran.

Psi ponoči vidijo odlično

Najverjetneje vam je znano, da mačke res dobro vidijo pri šibki svetlobi. Pri psih ni nič drugače. Tudi oni vidijo v mraku in temi skoraj tako dobro, kot njihove mačje prijateljice. Psi in mačke lahko tako pri šibki in slabi svetlobi vidijo do sedemkrat bolje, kot ljudje.

To je deloma posledica nečesa, kar se imenuje tapetum in se nahaja na zadnji strani mrežnice. To je odsevna plast, v kateri se svetloba ki je fotoreceptorji ne absorbirajo, odbija naprej in nazaj v očesu, da dobi še eno priložnost, da jo oko prepozna. Mačke tako odbijajo 130 krat več svetlobe, kot ljudje.

Ta tapetum je tista stvar, ki daje očem žareč videz, ko v temi zagledate žival in se ji oči močno svetijo.

Psi imajo tretjo veko

Tretja veka je sicer pomemben del očesa psa, vendar je tehnično ne uporablja za vid.

Tretja veka, imenovana tudi mehurček, ima nekaj funkcij. Predvsem je tukaj za zaščito očesa. Obstaja namreč zelo občutljiv refleks, imenovan roženični refleks, pri katerem se zaradi občutka roženice, tretja veka dvigne, zunanje veke zaprejo in mišica povleče oko nazaj.

Tretja veka deluje tudi tako, da ustvarja solze.

Oči psov lahko veliko povedo o njegovem zdravju

Pasje oči, nam lahko veliko izdajo o zdravju našega ljubega štirinožnega spremljevalca. Najlažje skozi oči opazimo ali je kuža bolan na jetrih. Huda jetrna bolezen lahko namreč privede do stanja, ko se beločnice psa obarvajo rumeno. To je splošno znano, kot zlatenica in se zlahka opazi na očeh.

Po drugi strani, pa je lahko zelo bleda zunanja plast očesa, znak anemije zaradi trebušne krvavitve ali bolezni ledvic.

Pri psih, lahko spremembe v velikosti zenice kažejo tudi na druge resne zdravstvene težave. Kadar je v očesu bolečina, se lahko zenica zmanjša.

Dve različno veliki zenici pa lahko po

menita poškodbo glave. Prisotnost krvi v prostoru med roženico in zenico pa lahko kaže na udarec ali potencialno zastrupitev z rodenticidi, vabami za podgane.

Motno oko pa lahko kaže na prisotnost beljakovin ali povišan nivo belih krvnih celic. To je lahko zaradi sekundarnega udarca v glavo, okužbe , avtoimunske bolezni, raka (zlasti limfoma), diabetesa in mnogih drugih stanj.

Kakorkoli obrnemo, pasje oči in njihov ljubki pogled je vse kar šteje po napornem dnevu. Pomembno je, da svojega psa poznate in da veste, kako izgledajo njegove zdrave oči. V kolikor opazite v njegovih očeh kakšne nepravilnosti in stvari, ki zanje niso običajne, se posvetujte s svojim veterinarjem. Samo zdrav kužek, je lahko zadovoljen in srečen kužek.

Deja Drobne

Viri:

pethelpful.com

thepawsitive.co