So psi diskriminatorni?

so-psi-diskriminatorniDefinicija besede diskriminirati v SSKJ je “dajati, priznavati manjše pravice ali ugodnosti komu v primerjavi z drugimi, zapostavljati”, pojem pa ponavadi uporabljamo za posameznike, ki delajo razlike na podlagi skupine, razreda ali kategorije, ne pa glede na dejansko vrednost oziroma značaj. Kakšno povezavo pa ima to s psi?

Pogosto slišimo trditve skrbnikov, kot so “moj pes ne mara ljudi” ali “moj pes ne mara te in te pasme”. Vsak skrbnik seveda najbolje pozna svojega kužka, vendar pa smo ljudje že po naravi nagnjeni h kreiranju zaključkov. Naše prepričanje, da kuža ne mara ljudi, je tako lahko posledica ene slabe izkušnje, ko je bil določen človek agresiven pred psom, točno določene pasme pa lahko “ne mara”, ker ga je enkrat napadel prav predstavnik te pasme? Pa so psi zaradi ene slabe izkušnje res nastrojeni proti celi skupini? So lahko diskriminatorni?

Ne, psi na splošno niso diskriminatorni, ne razlikujejo med spolom, raso ali pasmo. Če se negativno odzivajo na točno določenega posameznika, žival ali situacijo, razlog zelo verjetno tiči drugje. Pes lahko negativno reagira na človeško čustvo. Vrnimo se na primer, da “naš kuža ne mara ljudi”. Ko se nam na sprehodu s psom približa drug človek, se mi sami lahko podzavestno negativno nastrojimo proti človeku, sami  podzavestno pričakujemo od svojega psa negativen odziv in ker kuža začuti naša občutja, se odzove  v skladu z njimi. Podobno je tudi, če je bil naš kuža enkrat napaden s strani točno določene pasme. Zaradi napada na našega ljubljenčka in skrbi zanj imamo skrbniki lahko do dotične pasme negativne občutke, ne toliko strah in anksioznost, kot rahlo spremembo našega razpoloženja, kar naš intuitivni kosmatinec seveda začuti. Pes zazna, da so naša čustva v bližini točno določene pasme psov drugačna kot pri drugih pasmah in zopet reagira tako, kot meni, da bi bilo prav njegovemu skrbniku.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Vira: dogbreedinfo.com in
psychologytoday.com