Kako izbrati primerno pasmo psa?

Ko se odločamo za novega pasjega prijatelja, se moramo v prvi vrsti zavedati odgovornosti, ki jo bomo prevzeli takoj, ko ga bomo pripeljali v svoj dom. Poleg veselja in ljubezni, ki ju bo prinesel v naše življenje, bodo z njim prišli tudi obveznosti in stroški. Odločimo se lahko za posvojitev mešančka ali nakup pasemskega psa, pri čemer imata obe možnosti svoje prednosti in slabosti.

Značaj

Pomembno je, da razmislimo o značaju oziroma temperamentu našega novega psa. Vsi psi so si med seboj seveda različni, tudi tisti iz istega legla, vendar imajo predstavniki posameznih pasem navadno podobne značajske lastnosti. Nekateri psi so bolj vodljivi, drugi bolj samosvoji in trmasti, nekateri tolerirajo različne dražljaje, drugi pa so bolj razdražljivi. Glede na značaj se moramo odločiti, katera pasma psa najbolj ustreza našim izkušnjam z vodenjem in vzgojo psa, saj je lahko zelo svojeglav pes hitro (pre)velik zalogaj za neizkušenega lastnika. Prav tako je pomembno, da značaj našega psa ustreza našemu življenjskemu slogu. Če imamo na primer družino z majhnimi otroci, bomo verjetno izbrali psa, ki je potrpežljiv in ima prijazen karakter, prav tako pa verjetno želimo, da bo naš pes obvladljiv in se bo zlahka naučil pravil, ki mu jih bomo postavili.

Aktivnost

Naslednja stvar, ki je pri izbiri primerne pasme našega psa pomembna, je, da preverimo, kako aktivna je posamezna pasma, torej koliko fizične in miselne aktivnosti potrebuje, da lahko živi zadovoljno življenje brez frustracij. Pasme, katerih predstavniki imajo veliko energije, potrebujejo veliko gibanja, poleg tega pa še mentalno zaposlitev. Če pes skozi svoj dan ne potroši dovolj energije, mu je dolgčas in se zaradi tega zaposli na svoj način, na primer z uničevanjem pohištva ali drugih predmetov. Prav tako pa je lahko pes zaradi tega nervozen, iz česar se lahko razvijejo tudi resnejše vedenjske motnje. Manj zahtevni psi pa so zadovoljni z nekaj dnevnimi sprehodi, vendar je vseeno dobro, da s svojim psom aktivno preživimo čim več časa.

Velikost

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Ana Senica

Vira: peteducation.com in
petmd.com