Predstavitev pasme: Irski rdeči seter

irski-rdeci-seter-2Irskega setra opisujejo kot hitrega in z izjemnim vohom obdarjenega psa. Je eden najurnejših in najelegantnejših ptičarjev, po mnenju nekaterih pa celo najlepši pes.
Njegova bogata, svilena, srednje dolga in žareča dlaka, dolga viseča ušesa in mili izraz osvojijo prav vsakega opazovalca. S svojo kraljevsko držo in z izjemnim, elegantnim gibanjem privlači poglede povsod, kjer se pojavi.
V skladu z njegovo zunanjostjo je značaj irskega setra veseljaški, igriv in predvsem ljubeč. Vsakdo, ki je imel priložnost spremljati odraščanje mladega irskega setra, natančno ve, kaj je pravi izraz za razposajeno naravo. Kot vsak pes mora imeti tudi irski seter dovolj gibanja, da sprosti svojo energijo. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da postane neukrotljiv.
Irski seter psihično in fizično odrašča počasi. Dolgo časa ostane mladiček, svoj veseli značaj pa ohrani za vedno. Pri vzgoji ne smemo pozabiti, da imamo opravka s psom, katerega prvotna naloga je bil lov.

Je nagajiv in neodvisen, hiter in svojeglav, nestrpen in vihrav ter neomajen, kadar zazna vonj, ki mu v trenutku odvzame vso pozornost. Ima močan lovski nagon, zato mu vztrajnosti nikoli ne zmanjka.

Nekateri menijo, da je setre težko vzgajati, vendar to ne drži. Je zelo pameten in vdan lastniku, včasih celo pametnejši od njega, zato moramo biti pri vzgoji potrpežljivi in dosledni. Lastniki morajo biti mirni in samozavestni ter mu z jasnimi navodili povedati, kaj od njega pričakujejo. Vzgajati ga moramo z ljubeznijo in s predanostjo, z igro pa lahko pri njem dosežemo izjemno motivacijo in pozornost. Z njim nikakor ne smemo ravnati na silo, saj je zelo nežno bitje, ki na grobost odgovori z odmikom in osamitvijo. Le tako se bodo med psom in lastnikom stakali prava vez, zaupanje in prijateljstvo.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Prevod in priredba: Rubinus Verus Team

 

Objavljeno v sedemnajsti številki revije Kužek