Predstavitev pasme: Češkoslovaški volčjak

ceskoslovaski-volcjak-1Kratek zgodovinski povzetek

V letu 1955 je potekal biološki preizkus v CSSR križanja nemškega ovčarja s karpatskim volkom. Leta 1965 po končanju preizkusov so načrt za vzrejo te pasme dodelali. Ta naj bi prednosti divje vrste (vzdržljivost, nasprotovanje-upor, budnost, naravno razviti čuti) in psa združilo. Leta 1982 so češkoslovaškega volčjaka pri združenju čistokrvnosti pasem v CSSR priznali kot nacionalno pasmo.

Nastanek pasme

V letih 1950–1955 je inženir biologije Karel Hartl dodelal možnost, kako izboljšati storilnost nemškega ovčarja, kar je vzpodbudilo veliko zanimanje pri takratni CSSR, vojski in mejni policiji. Leta 1955 je brez uspeha paril izbrano karpatsko volkuljo Brita in posebej izbranega nemškega ovčarja GSD v vzrejnem mestu Iibejovice. Marca 1957 so preizkušali znova, vendar so tokrat menjali ovčarja (Cezar), mladiče je povrgla 28. maja 1958.

Brito so nato še enkrat parili s psom GSD (Kurt z Vaclaky), leglo tega parjenja pa imenujejo »the second line Czech Wolfdogs«. »Third line« izvira tudi iz Bohrna. Mladiči volka Argo in GSD Asta so bili povrženi v Bychoryju.

Leta 1955, ko je bil kinološki kongres v Pragi, je dipl. inž. Karel Hartl, ko je imel predavanje, ovrednotil izide teh poskusov. Predavanje je bilo zelo pozitivno sprejeto. Najpomembnejša ugotovitev je bila: križanje volka in psa je načeloma možno, vendar nikoli ne sme biti izvedena od laika.

Že v drugi generaciji se je videlo, da se dajo križanci lepo dresirati in imajo zelo dobro orientacijo, še posebej ponoči. Še posebej so izpostavili vzdržljivost križancev, njegova dlaka pa se je skozi generacije obdržala.

Parjenje je prineslo zanimive ugotovitve: pri mladičih prve generacije so prevladovale lastnosti volka. Nadaljnje generacije so imele lastnost udomačenja, ki so jih lahko dalje dodelali.

Do leta 1980 se je v takratni Čehoslovaški povrglo 1864 mladičev različnih križanj. Ugotovili so, da so križanci obeh spolov plodni (1-4 gen.F1-4nato CV(češki volkpes)*

Naslednji korak je bila registracija. Leta 1982 so vpisali prvih 43 mladičev v rodovno knjigo, v Pragi od 1982 do 1991 pa so vpisali 1552 mladičev.

ceskoslovaski-volcjak-2Temperament

Češkoslovaški volčjak je zelo temperamenten in aktiven pes. Čutila so zelo razvita, predvsem čutila za orientacijo in obrambo. Je živahen, samostojen in prevzet. Razmerje z gospodarjem je bolj prijateljsko kot vdano. Mladiču se je priporočljivo po 8. tednu zelo posvetiti, saj tako lahko vplivamo na njegovo naravo in celoten razvoj. Psihično zrelost doseže v starosti dveh do treh let. Podredi se z odporom, vendar z veliko potrpežljivosti in dela nastane dober odnos do gospodarja, hkrati pa pridobi zelo dobre delovne navade. Izkušnje so pokazale harmonijo lastnosti, ki so podedovane od volka in psa: poslušnost, upornost, pozornost in budnost. Te lastnosti so odlika te pasme, ki ji omogočijo, da je čuvaj svojega gospodarja in terena. Njegova vzdržljivost je občudovanja vredna in presega za 100 % večino drugih pasem. Kot spremljevalec kolesarja je pri 100 kilometrov svoje moči regeneriral 50 odstotkov hitreje kot nemški ovčar po polovici dela. Odličen je tudi kot reševalni in  gorskoreševalni pes. Je zelo odporen proti vremenskim vplivom, vzdržljiv, močan, ima izredne orientacijske sposobnosti, je dober učenec in hitro reagira. Njegove prirojene prednosti delovnega psa se lahko uporabijo pri športu, agilityju ali kot vprežni pes.

Večina psov te pasme ne laja, ampak se oglaša z nekakšnim tuljenjem (kadar ga šolamo kot obrambnega psa, moramo delati z veliko potrpljenja pri povelju »daj glas«).

Zunanji videz

Češkoslovaški volčjak je zelo delaven pes, hiter, prost in eleganten v gibanju. Njegova karakteristična hoja je tekoča in lahkotna.

Značaj

Manjka mu podvrženosti tako kot mnogim pasmam. V družini si poišče tisto določeno odnosno osebo, toda kljub temu ni enoosebni pes. Družino gleda kot krdelo, vendar mu mora njegovo mesto določiti človek.

Pomembno: Češkoslovaški volčjak potrebuje družbo in gibanje. Če njegovim potrebam ugodite in ga fizično in psihično terjate, je zelo prilagodljiv pes. Vedno radoveden in storilen ima zelo rad, da vas spremlja na sprehodih v naravi, bodisi dolgi pohodi ali kolesarjenje, smučanje v ustreznem okolju. Kadar ne dobi dovolj pozornosti in gibanja, mu hitro postane dolgčas, zato začne razmišljati o neumnostih. Potem se lahko zgodi, da vam stanovanje obrne na glavo. Vsakdo, ki se odloči za takšnega psa, se mora zavedati, da bo na dan porabil nekaj ur za aktivnosti v naravi ne glede na vreme. Ker je zelo samostojen pes, potrebuje dosledno vzgojo.

Značilnosti pasme: živ, aktiven, vztrajen in vzdržljiv,  hitro odreagira, ni plašljiv, kaže izjemno spoštovanje do lastnika, odporen proti vsem vremenskim razmeram.

Višina in telesna teža:samec: vsaj 65 cm in vsaj 26 kgsamica: vsaj 60 cm in vsaj 20 kg

Barva: rumenkasto-siva do srebrno-sive (odvisno od letnega časa) po maski, prav tako kot tudi po prsnem košu. Po hrbtu in na repu pa je dlaka sivo-bela.

Dlaka: ravna, različna debelina glede na letni čas (pozimi dobijo poddlako, ki skupaj z vrhnjo dlako tvori topel kožuh), pomembno je, da je pes dobro odlakan tudi po vratu, trebuhu, v uhljih in med prsti.

 

Ali češkoslovaški volčjak sodi v vaše življenje?

Preden se odločite za to pasmo, morate o tem temeljito razmisliti. Vedeti morate, da češkoslovaški volčjak ni pes za vsakogar, prav tako pa ni rad sam (odnos krdela moramo upoštevati). Ljubijo gibanje v naravi. Od njega ne smete pričakovati popolne poslušnosti in podrejenosti. Do danes si je ta pasma obdržala svojo samostojnost. Čeprav je robusten in bi lahko živel v pesjaku, bi sčasoma psihično propadel. V času golitve (misenja) dlak boste te našli povsod v stanovanju. Če od malega prejema ljubeznivo in dosledno vzgojo, je prilagodljiv družinski član. Če se sprijaznite z navedenimi značilnostmi in ste pripravljeni naslednjih 15 ali več let dnevno tri ure z njim preživeti v naravi, potem je to prava pasma za vas.

Kako visok je finančni izdatek?

Giblje se med 750 in 1500 evrov, nato je treba upoštevati še stroške prijave. Ne smemo zanemariti hrane za psa, letna cepljenja, odpravljanje glist. Psa morate tudi prijaviti na vaši občini. Zavarovanje in zdravstveno zavarovanje nista predpisana.

Pes ali psica?

Vedeti morate, da so psice bolj nežne in vodljive kot psi. Trditev morda velja za večino pasem, ne pa za češkoslovaškega volčjaka. Enako so samostojne kot pes. Psica je samo enkrat na leto godna, in sicer od pozne jeseni do pomladi (dediščina volka). Pri dobri in pravilni prehrani je možno, da je godna dvakrat na leto. Takrat ima za dva do tri tedne več ali manj močen krvav izliv. Med tem časom je plodna in zanimiva za psa. To pomeni, da moramo nanjo še posebej pazljivi, da ne pride do neželenega naraščaja. V stanovanju breja psica ni nadloga, saj sama poskrbi za svojo oskrbo in je zelo čista.

Mladič ali odrasel pes?

Za mladiča se govori marsikaj: izberete lahko rejca, poznate njegove starše, pri vprašanjih se lahko obrnete na rejca, saj tako že tedne prej veste, kdo pride v hišo. Vidite ga odraščati, z vzgojo pa lahko vplivate na njegov razvoj. Če se odločite za mladiča, potrebujete zelo veliko časa. Še posebej prvih šest mesecev potrebuje veliko časa, saj pride k vam »čist«, na vas pa je vsa vzgoja. Drugo je, če se odločite za odraslega psa, ki ima že svoje izkušnje (tudi negativne), ampak še posebej na začetku potrebuje potrpežljivost in pozornost. Če ste novinec, vas lahko odrasel pes preobremenjuje. Če že imate izkušnje kot lastnik psa, morate vedeti, da je to čisto drug pes od drugih pasem.

Lidija Gril

Objavljeno v šestnajsti številki revije Kužek