Pasji triki, 10. del

3038

Daj-glas-1Izpopolnjena komunikacija je najpomembnejša sestavina v odnosu psa in lastnika, ki se nadgrajuje vse od prihoda psa v novi dom. Čeprav kinologija že vrsto let na prvo mesto postavlja besedno komunikacijo, novodoben pristop k učenju ponuja tudi druge možnosti, ki so zunaj okvirjev priznanih državnih izpitov. Kot pomembni sestavini v sporazumevanju bi lahko izpostavili mimiko ter gibe telesa, torej naravno koreografijo človeka. Skozi generacije vzgajanja psov se je izkazalo, da lahko besedna komunikacija poteka v obliki več besed, besednih zvez ali celo stavkov, sporazumevanje z gibi, ki so mnogokrat rezultat podzavesti, pa je pripomoglo k učinkovitejšemu učenju – ne le osnovnih povelj, temveč tudi k splošni komunikaciji vsakdana. Čeprav se večina lastnikov pri učenju trudi zatreti svoje podzavestne gibe, ker tako zapovedujejo leta kinološke prakse, pa se sprašujemo, če so takšni posegi v naravno komunikacijo dveh različnih bitij res upravičeni?

»Daj glas«

Gre za enostaven trik, pri katerem pes zalaja na naš ukaz. Hitro dojemanje trika je pogojeno z naravnim vedenjem psov, zato bomo dražljaj, ki bo pripravil našega psa k lajanju, hitro našli ter ga pri učenju uporabili sebi v korist.

[members_only]

Za učenje trika lahko uporabite različne pristope, to je različne dražljaje, ki bodo psa pripravili k sodelovanju. Mnogi psi se lajanja na ukaz naučijo s posnemanjem lastnikovega vedenja. Z lajanjem psa spodbudimo k ponavljanju, želeno vedenje pa pohvalimo in nagradimo. Ukaz »daj glas« lahko začnemo uporabljati zelo hitro – tik pred izvedbo dražljaja. Dražljaji so lahko tudi trkanje na vrata, zvonec, zvonjenje telefona in drugo.

Da učenje z dražljaji ne bi psa spodbudilo k intenzivnejšemu opozarjanju z laježem, je priporočljivo uporabljati dve povelji – eno za začetek in drugo za konec trika. Prvo povelje (»glas«, »lajaj«) bo psa spodbudilo k lajanju, medtem ko lahko končno (»tiho«, »pšššt«) uporabljamo tudi za neželen lajež v različnih situacijah.

Sram-izvedba»Te je sram?«

‒        Z zabavnim trikom »Te je sram?« bomo navdušili vse prisotne, ko si bo pes s taco pokril smrček. Za učenje potrebujemo 100-odstotno pasjo pozornost.
‒        Psu med oči in smrček namestimo lepilni trak ali nalepko, ki si jo bo nagonsko takoj želel odstraniti.
‒        Ko bo dvignil tačko, da bi si odstranil nalepko, uporabimo ukaz, na primer »sram«, ki ga pozneje, ko bo pes trik že obvladal, po želji uporabljamo v stavku ali besedni zvezi.
‒        Ko se s tačko dotakne smrčka, kliknemo, pohvalimo in ga nagradimo. Odstranjevanje nalepke spodbujamo tudi tako, da s prstom kažemo na točko, kjer je nalepka.Sram-nalepka
‒        Ko bo pes ugotovil, kaj želimo od njega, vajo nadgradimo – izmenjaje vadimo z nalepko in brez nje, pri čemer vedno s prstom pokažemo na pasje čelo. Vsako dobro izvedbo pohvalimo ter nagradimo. Ko bo pes vajo brezhibno izvajal brez nalepke, lahko postopoma zmanjšujemo tudi uporabo dotika s prstom.
‒        Pri učenju in izvajanju trikov moramo biti vedno bolj zahtevni. Nikoli se ne ustavimo pri površno izvedenem triku, temveč ga z vajo nadgrajujemo ter izpopolnjujemo. V tem primeru pri nadgradnji podaljšujemo čas, ko si pes s taco pokriva oči in smrček, pozneje pa lahko vajo ponavljamo v različnih statičnih položajih.

V primeru, da se pes na uporabo nalepke ne odziva, lahko uporabimo drugo vrsto dražljaja, na primer nekateri psi si s tačko zakrivajo smrček, če vanje pihneš. Dražljaji so odvisni od vsakega psa posebej, zato lahko lastnik najbolje presodi ustreznost načina učenja ter uporabe motečega dejavnika.

Prinesi-3»Prinesi«
Gre za osnovni ukaz, ki ga bomo v prihodnje uporabljali za učenje zapletenih trikov, predvsem prinašanje določenih predmetov, kot so na primer copati, igrače, časopis, telefon, revije. V preteklih številkah smo že predstavili postopek učenja vaje »vzemi« v kombinaciji s poveljem »izpusti«, pri čemer moramo biti pozorni na pomen vaj. »Vzemi« je ukaz, s katerim psa naučimo prijeti predmet ter ga držati v gobčku, medtem ko ga pri ukazu »prinesi« učimo prinesti točno določeno stvar.

Prinesi-1Prinašanje predmetov je za nekatere pse samoumevno, medtem ko drugim povzroča težave. Če pes ni nagnjen k lovljenju in prinašanju, ga moramo k temu spodbuditi.

‒        Motiviramo ga z navdušenim lovljenjem žoge, mečemo jo ob tla ali ob steno ter si prizadevamo, da s svojim vedenjem izzivamo pasjo tekmovalnost.
‒        Zanimanje za žogico dodatno spodbudimo tako, da pred psom vanjo vstavimo priboljške – domača različica takšne igrače je zareza v teniški žogici. V specializiranih trgovinah za živali so na voljo tudi žoge z možnostjo vstavljanja priboljškov, s katerimi spodbujamo željo po lovljenju.
‒        Žogico navdušeno mečemo ter psa spodbujamo, da nam jo prinese. Spodbuda je lahko besedna ali v smislu trepljanja po kolenih, tudi navdušeno bežanje proč od psa.
‒        Ko pride pes do nas, mu žogo vzamemo ali uporabimo predhodno naučeno povelje »izpusti«. Iz žoge iztisnemo priboljške ter ga z njimi nagradimo. Pes se bo naučil, da bo okusno nagrado dobil le, če nam bo žogo prinesel.
‒        Vaja naj poteka sproščeno, pri učenju moramo biti veseli, navdušeni, polni energije, psa ne oštevamo, temveč ga spodbujamo, da se mu žoga vtisne v spomin kot nekaj pozitivnega.

[/members_only]

Dona Gomilšek in Marko Stojanović, Društvo PoPasje

Objavljeno v šestnajsti številki revije Kužek