Pasja šola: DA ali NE?

2277

pasja-sola-da-ali-neAli psa vpisati v pasjo šolo, pravzaprav sploh ni vprašanje. Absolutno DA. Ne glede na to, ali si dom delite s čivavo ali rotvajlerjem, oba potrebujeta vzgojo, socializacijo in šolanje. Večina ljudi razume, zakaj je pametno šolati rotvajlerja. Rotvajlerji nosijo sloves velikih, močnih in nevarnih psov, ki jih je treba nujno »ukrotiti«. Zakaj pa bi šolali čivavo – saj nikomur nič ne more? Šolanje psa ni namenjeno temu, da psa ukrotimo in si ga podredimo. Namen šolanja je, da s psom zgradimo odnos, da mu postavimo meje, ga socializiramo in mu, če je to potrebno, pomagamo zgraditi samozavest in premagati strahove. In prav slednje je pogosta težava majhnih psov, kot so čivave. Še en razlog za šolanje majhnih, tako imenovanih »psov za v naročje« je, da se s tem naučimo do psa obnašati kot do tega, kar je – pes in ne igrača ali otrok, kar je najpogostejša napaka skrbnikov manjših pasem.

Vprašanje, ki si ga moramo zastaviti, torej ni, ali bi šli v pasjo šolo ali ne, temveč to, v katero pasjo šolo bi vpisali svojega psa.

Žal so imeli, glede na zapise na različnih forumih, premnogi pasji skrbniki s pasjimi šolami slabe izkušnje in mnogi vpis psa v pasjo šolo celo obžalujejo. To seveda ne pomeni, da so vse pasje šole slabe in da je bolje pustiti, da se pes pač sam vzgoji ali da ga vzgajate sami z nasveti, ki jih najdete na spletu. To pomeni le, da je izbira pasje šole zelo pomembna in da se splača vložiti nekaj časa in truda, preden se odločite za tisto, ki bo prava izbira za vas in vašega psa.

Kako izbrati dobro pasjo šolo?

Najprej pomislite na to, kaj od pasje šole pričakujete. Želite, da vaš pes pozna osnovna povelja in se lahko z vami mirno sprehaja po mestu ali parku? Želite, da bo vaš pes pasji športnik? Ko boste vedeli, kakšen je cilj šolanja vašega psa, začnite raziskovati, katera pasja šola vam to ponuja, in poskusite pridobiti kakšno mnenje skrbnikov, ki so to pasjo šolo obiskovali v preteklosti. Pred končno odločitvijo si lahko celo ogledate, kako izgleda ura šolanja, in tako dobite čim boljši vtis o načinu dela pasje šole.

Tudi če želite le osnovno socializacijo psa, je pravilna izbira pasje šole zelo pomembna. Žal se v mnogih še vedno uporabljajo zastarele metode šolanja, ki temeljijo na ustrahovanju, fizični prisili in dominaciji ter pogosto ne obrodijo sadov ali iz psov naredijo psihične bolnike. Psi postanejo še bolj prestrašeni, še bolj vlečejo povodec, še bolj izkazujejo agresivnost proti drugim psom ipd.

Različne metode dela v pasjih šolah

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Nina Bartol

Objavljeno v enaintrideseti številki revije Kužek