5 nasvetov, kako zaposliti psa v stanovanju

6302

5-nasvetov-kako-zaposliti-psa-v-stanovanjuK nam je prišel prvi polarni mraz z močnim vetrom in temperaturami krepko pod lediščem. Ker bodo v naslednjih dneh sprehodi z vašim psom najverjetneje nekoliko krajši, vam predstavljam nekaj zanimivih aktivnosti, ki jih lahko počnete kar v stanovanju. 

Vaje poslušnosti in učenje novih trikov

Za nekatere vaje poslušnosti ne potrebujete veliko prostora, zato jih lahko vadite tudi doma. Različne prostore v hiši izkoristite za kratke in drugačne treninge, kjer boste ponavljali in utrjevali že naučeno znanje. Prav tako je stanovanje odlična priložnost za učenje novih trikov, saj bo pes v nevtralnem okolju osredotočen le na vas. 

Skrivanje briketov ali iskanje žogice

Dnevnega obroka psu ne stresite v posodo, temveč mu brikete skrijte po stanovanju. Začnite z lažjimi mesti, da bo pes ugotovil, kaj od njega želite. Ko bo pes v iskanju postal vse boljši in hitrejši, naj bodo tudi mesta skrivanja vse težja. Podobno lahko storite tudi z žogo. Namesto briketov psu skrijte žogico ali drugo igračo, ki jo vaš pes obožuje.

Delo z nosom

Delo z nosom je v Sloveniji dokaj nova športna disciplina, kjer pes išče izvor vonja eteričnih olj. Pes se mora poleg uporabe smrčka (iskanja) naučiti tudi pravilnega nakazovanja ob najdbi, zato je vaja zahtevnejša od iskanja briketov ali žoge. Vsekakor je to ena izmed boljših, če ne najboljša psihofizična zaposlitev psa, za katero ne potrebujete veliko opreme in prostora.

Navajanje na različne predmete in življenjske situacije

Čas, ki ga s psom preživite skupaj v stanovanju, lahko izkoristite tudi za navajanje psa na različne zvoke in predmete, kot so sesalec, metla, dežnik, kovinska posoda in podobno. Prav tako je to odlična priložnost, da psa seznanite z nego in osnovnim pregledom pri veterinarju. Naučite vašega psa, da ostane miren, medtem ko ga pretipate po celem telesu, mu pregledujete zobe in dlesni, ga krtačite, mu čistite ušesa ali strižete kremplje. S takšnimi vajami bo za psa tudi obisk pri veterinarju precej manj stresen. Prav tako lahko psa navadite na brisanje mokre dlake, spiranje pasjih tačk in pregled blazinic, kar je običajno opravilo v zimskih dneh. Navajanje naj poteka postopoma, pri tem pa ne pozabite na nagrajevanje mirnega vedenja.

Samozaposlitvene igre

Kadar nimate dovolj časa, da bi se aktivno ukvarjali s psom, si lahko pomagate z različnimi interaktivnimi igrami, ki bodo psa zaposlile za nekaj časa. Igračo napolnite s pasjimi priboljški, katere bo vaš pes skušal dobiti nazaj ven. Pri tem bo moral uporabiti vse svoje spretnosti, naučil se bo vztrajnosti ter pridobil nove izkušnje. V specializiranih trgovinah za male živali v ta namen prodajajo igrače različnih oblik in težavnostnih stopenj. Pri nakupu bodite pozorni, da so igrače narejene iz trpežnega materiala. Z nekaj domišljije pa lahko igrače za mentalne vaje naredite tudi sami.

Bodite ustvarjalni

Možnosti, kako zaposliti psa v stanovanju, je v resnici še veliko več. Psu lahko postavite različne ovire, pod katerimi se mora splaziti, jih prestopiti, preskočiti ali obkrožiti. Psa lahko naučite tudi hoditi vzvratno, kar bo vsekakor obema predstavljalo prav poseben izziv. S psom se lahko vlečeta za igračo ali pa mu mečete žogico – pazite le, da tla niso preveč drseča, igra pa naj poteka bolj mirno in nadzorovano.

Notranje aktivnosti naj bodo občasna popestritev

Notranje aktivnosti nikakor ne smejo postati nadomestilo za pasje sprehode, so pa dobra priložnost za zadovoljitev pasjih nagonov v ekstremnih vremenskih razmerah. Tovrstne aktivnosti lahko uporabite tudi kot dodatno zaposlitev za hiperaktivne pse preko celega leta. Prav tako so odlična psihofizična zaposlitev za poškodovane, bolne in starejše pse, ki se ne morejo več toliko gibati. 

Tea Vardjan Rožič