S kužki do boljšega delovnega vzdušja v pisarni?

4008

s-kuzki-bo-boljsega-delovnega-vzdusja-v-pisarniStres, hitenje, številne naloge … Vsak izmed nas se gotovo sooča z vsaj eno od naštetih težav, ki lahko še tako sanjsko delovno mesto spremeni v prostor, kjer ne najdemo več svojega miru in posledično ne zmoremo več doseči svoje maksimalne produktivnosti. Poleg tega so pisarne pogosto hladne in sive, zato se v njih ne moremo dovolj sprostiti. December je tudi na službenem področju zelo aktiven mesec, opravki in roki se kar vrstijo in hitro te stres potegne v svoje kremplje. Tudi sama sem se pred prazniki utapljala v delu. Da nosim na ramenih precejšnje breme, sem ugotovila šele, ko nas je v pisarni obiskal mali kosmatinec, ki smo ga preprosto morali pobožati in se nasmehniti njegovim vragolijam. Počutila sem se tisočkrat lažja in takrat se mi je v glavi pojavilo vprašanje: “Kako lahko kužki pozitivno vplivajo na vzdušje v službi?”

Mnoge raziskave kažejo, da psi na delovnem mestu skrbijo za boljšo produktivnost in lajšanje simptomov stresa (raven stresa se lahko zmanjša tudi za tretjino), dvigujejo motivacijo in skrbijo za pozitivno vzdušje. Newyorško podjetje Cohen je, z namenom ugotoviti kako koristni so psi na delovnem mestu, izvedlo raziskavo, s katero so potrdili, da štirinožni prijatelji zaposlenim pomagajo do večjega občutka sreče in želje po dobro opravljenem delu. Poleg tega psi skrbijo tudi za poglobitev odnosov med zaposlenimi oziroma med zaposlenimi in vodstvom, saj ljudje postajajo bolj zaupljivi, sproščeni in prijaznejši drug do drugega. Večja stopnja zaupanja vodi tudi v spodbujanje timskega dela, saj zaposleni končno najdejo skupni interes in temo za pogovor, posledično pa se lahko hitro izboljšajo tudi delovni rezultati. Poleg psihičnega dobrega počutja, psički skrbijo tudi za fizično zdravje, saj psi spodbujajo zaposlene, da so aktivni in se nadihajo malo svežega zraka. Če se tako dogovorite, pa je vodenje psa v službo lahko tudi odlična vaja delitve odgovornosti v ekipi.

Da pa bodo kužki lahko osrečevali nas, moramo v pisarni tudi zanje ustvariti prijetno okolje. Urediti jim moramo svoj prostor ob lastniku, kjer bo kuža imel ležišče, vodo, hrano in njemu ljubo igračo. Kot moramo na stranišče mi, morajo tudi naši ljubljenčki, zato moramo poskrbeti tudi za to, da lahko lastnik psa odpelje ven, kjer se lahko olajša. Nekatera podjetja imajo na voljo tudi terase ali atrije, kjer se psički lahko prosto sprehajajo in igrajo, zadovoljni pa bodo tudi, če bodo lahko naredili kakšen krog po pisarni. Vodenje psa na delo je tudi odlična novica za vse lastnike psov, ki s slabo vestjo vsako jutro pustijo svoje kosmatinčke doma. Skrbniki se ne obremenjujejo več tako zelo, ali je s kužkom vse vredu, zato lahko svoje misli usmerijo le k dobro opravljenemu delu v službi. Kljub temu pa ne smemo dovoliti, da pes postane skrb vseh zaposlenih. Morda se boste soočili tudi s kakšno pripombo glede hrupa in nereda, zato priporočamo, da dorečete, kakšna so »pasja pravila« za lastnike in psičke, ki vas bodo obiskovali v pisarni ter se jih dosledno držite.

Maša Pirnat