Odpravljanje nezaželenih vedenj pri psih

Vsi lastniki psov ste se najverjetneje že znašli v situaciji, ko vas je vaš štirinožni prijatelj spravil ob živce. Ne glede na pasmo, spol ali starost psa. Po navadi se to zgodi v najbolj neprimernem trenutku. Ali tudi vaš pes ne priteče na prvi klic, zmeraj skače po vas, ko se vrnete s službe? Ali kot obseden vleče na povodcu in laja na sosedovega mačka? To so le nekatera najpogostejša nezaželena vedenja pri psih.

Kadar se pogovarjamo o nezaželenih vedenjih pri psih, se moramo najprej vprašati, kaj razumemo pod to besedno zvezo. Sam menim, da je nezaželeno pasje vedenje tisto, ki je za pasjega lastnika ali njegovo okolico zelo moteče in mu predstavlja stres v vsakdanjem življenju. Seveda ima vsak posameznik svoja merila, kdaj so ti kriteriji dejansko izpolnjeni. Torej, kako odpraviti nezaželena vedenja pri psih?

Zelo pomembno je, da si težave, ki jih imamo z vedenjem svojega psa, priznamo. Nič kolikokrat sem že slišal: »Jure, naš Runo je najboljši pes na svetu. Z njim nimamo nobenih težav. Res je enkraten in priden pes … Ampak imamo eno težavico …« Ta težavica se največkrat izkaže za precej resen problem, ki ga lastniki poskušajo pomesti pod preprogo. Vse, dokler ne ugotovijo, da je situacija ušla izpod nadzora in so prisiljeni poiskati pomoč. Na uvodnem sestanku, ki sem ga opravil pri Runovih lastnikih, je tako moja prva naloga, da njegove lastnike prepričam, naj si nehajo zatiskati oči pred težavo, ki jo imajo. Tako se lahko skupaj začnemo osredotočati na rešitve. Pri tem je pomembno vedeti, da hitrih rešitev ni. Ob gledanju trenutno popularnih televizijskih oddaj o pasji vzgoji dobijo lastniki napačen občutek, da se nezaželena pasja vedenja dá odpraviti čez noč. Še več. Ker so popularne metode, videne v oddaji, že večkrat neuspešno uporabili, zdaj mislijo, da je težava v njih. Da so nesposobni in zato prehitro obupajo in se, žal, sprijaznijo, da jim stvar ne gre od rok. Resnica pa je popolnoma drugačna.

Za odpravljanje nezaželenih pasjih vedenj si je treba vzeti čas! Če Runo že pet let vleče na povodcu, kako naj bi se v nekaj minutah tega vedenja odvadil in hkrati razumel, kaj od njega sploh želite, morda hojo na popuščenem povodcu? Vaša neučakanost in prehitevanje dogodkov bosta Runa samo zmedli in ga naredili negotovega. Takšen pes pa še bolj vleče na povodcu. Torej ste v začaranem krogu. Vzemite si čas. Razmislite, kako boste psa naučili pravilne hoje na povodcu in ne, kako ga boste kaznovali za napačno hojo. Za izvedbo potrebujete dober načrt. Razmislite, kaj vas pri vedenju vašega psa moti ter kako ga boste naučili novega vedenja. Podučite se o učnih procesih pri psih. Šele ko imate pripravljen dober načrt, lahko začnete s treningom, kajti le sistematično in natančno delo bo na koncu poplačano.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Jure Pribičevič (Alfakan)

 

Objavljeno v osmi številki revije Kužek