Obleči psa: da ali ne?

V zadnjih nekaj letih smo v dilemi, ali v hladnih jesenskih in zimskih dneh obleči psa ali ne? Odgovor je vsekakor DA! Da pojasnimo ta odgovor, si moramo razjasniti sobivanje s psom včasih in danes.

Včasih …

… je bil pes spremljevalec na lovu, odličen čuvaj kmetije in kasneje hiše pred nezaželenimi gosti.

Ves čas, podnevi in ponoči, poleti in pozimi, je preživel na prostem. Če je imel srečo, je bival v lastnem boksu, pesjaku, ampak kot vsi vemo, najpogosteje je vse življenje preživel na verigi. Kraljestvo svojega lastnika je lahko (če sploh je) obiskal zelo redko. Zaradi načina bivanja se je prilagodil na okolje; pred vlago, mrazom in soncem ga je varoval gost kožuh, ki ga je pozimi grel še s podlanko. Včasih je bil pes izjemno odporen na ogromno bolezni, pogosto je dočakal starost tudi do 17 let. Nekoč je pes le redko zbolel in veterinarski stroški so bili izjemno majhni. Bronhitis, prehlad, vnetje ledvic, vnetje sečevoda, revma in podobne bolezni sploh niso bile poznane.

In nato je prišel moderen človek, ki je želel, da ga njegov najboljši prijatelj spremlja prav v vsak kotiček tega sveta. Pes se je preselil iz hladnega dvorišča v toplo hišo ali stanovanje in od takrat nas spremlja na vsakem koraku. Ta novi pasji življenjski slog za nas ni negativen, ampak kot vedno ima tudi ta zgodba dve plati. Kljub temu da se je spremenil življenjski prostor psa, so njegove potrebe po sprehodu, druženju z vrstniki, lovu in podobno ostale enake. Ker človek nima več toliko časa, da bi zadovoljil vse te potrebe in ker je redko katero stanovanje veliko kot vrt, smo se začeli odločati za pse manjših pasem, manjše teže, z manj izpadajoče dlake …

Tako smo začeli vzrejati in še enkrat vzrejati, križati različne pasme med seboj, da smo dobili vedno manjše, vedno nežnejše in vedno bolj drobne kužke s čim manj izpadajoče dlake. Tako si je človek ustvaril novega najboljšega prijatelja, ki nima skoraj nič skupnega s tistim pristnim kužkom iz starih časov.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Barbara Fras

 

Objavljeno v osmi številki revije Kužek