Navajanje na sobno čistočo

DOBILI SMO MLADIČKA. Ena prvih stvari, ki jo mora osvojiti, je opravljanje potrebe zunaj in ne v stanovanju.

Prihod novega mladička v naš dom je vselej lep dogodek, ki pa ga spremljajo nove zadolžitve novih lastnikov. Ena prvih nalog je učenje na opravljanje potrebe zunaj. Pri tem bodo ključnega pomena naša doslednost, vztrajnost in dobro opazovanje psa.

Prvo pomembno informacijo moramo dobiti že od vzreditelja. Če je imel mladiček že v leglu možnost, da je potrebo opravljal na prostem, bo naše delo zelo olajšano, saj moramo le vzdrževati že naučeno vedenje mladiča in mu omogočiti izhod na prosto, ko je čas za opravljanje potrebe.

Kako vemo, kdaj bo mladiček opravil potrebo?

Razpon časa med enim in drugim opravljanjem potrebe je odvisen od časa hranjenja in bioritma posameznega psa. Mladički opravljajo potrebe predvsem:

– takoj po počitku;

– po pitju in hranjenju;

– po vznemirjenju (ko pridemo domov, ko pridejo obiski in podobno);

– po igri, veselju, norenju.

Najprej se moramo držati načela, da mladička vedno peljemo ven takoj po tem, ko se zbudi. Najbolje je, da ga, ko se prebudi, dvignemo v naročje in ga odnesemo na prosto ter tam počakamo toliko časa, da opravi vse potrebe in ga pri tem tudi pohvalimo.

Z dobrim opazovanjem našega mladička lahko zelo dobro predvidimo njegov bioritem in temu prilagodimo njegove izhode.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Kaja Toroš
Pasja šola Fajn Pes

 

 

Objavljeno v četrti številki revije Kužek