Pes s kožnimi težavami

Kožna obolenja, najpogostejši krivec obiskov pri veterinarjih.

Za samega lastnika živali pa so lahko kožne težave njegovega ljubljenčka zelo obremenjujoče. Včasih so simptomi tako izraziti, da koža ob izrazitem praskanju pordi, se vname, postane boleča na dotik ali se celo okuži z bolezenskimi klicami. Zato je najpomembnejši vidik kontrole samega praskanja odkritje in odpravljanje njegovega primarnega vzroka.

Bolezni kože bi lahko delili v več skupin. Gotovo so alergije med pogostejšimi vzroki. Delimo jih na alergije, povzročene s hrano, atopični dermatitis, ki ga povzročijo zunanji alergeni, ko pridejo v stik s kožo, in alergija na bolšjo slino.

Alergijo na hrano odpravljamo s posebnimi dermatološko formuliranimi dietami, ki jih dajemo psom več mesecev, v večini primerov pa je taka dieta doživljenjska. Lastnik se mora strogo držati predpisane diete in svojemu ljubljenčku odrekati tudi vse posladke, s katerimi ga je v preteklosti razvajal.

Atopični dermatitis v večini primerov odpravljamo in preprečujemo s kopanjem in z uporabo posebnih šamponov. V nasprotju s splošnim prepričanjem, da je pse škodljivo kopati, se psa s kožnimi težavami priporoča kopati vsaj enkrat do dvakrat tedensko.

Bolhe s svojim sesanjem krvi povzročajo psu veliko neugodja, žival se praska, liže in grize. Nekatere živali so alergične na bolšjo slino. Že en sam pik povzroči neznosno srbenje, ki hitro privede do hudega vnetja kože. Ne pozabimo, da so bolhe tudi prenašalci nekaterih notranjih zajedavcev, kot so trakulje. Seveda je v teh primerih najboljša preventiva. Na trgu je obilica najrazličnejših preparatov za odpravljanje in preprečevanje ponovne okužbe z bolhami. Veterinar vam bo svetoval najprimernejšega za vašega psa.

Spremljajoči dejavnik alergij so tudi pogosta vnetja ušes. Takšni psi imajo ušesa, občutljiva na dotik, se po njih praskajo, stresajo z glavo, včasih pa se celo pojavi izcedek neprijetnega vonja. Zdravljenje je običajno dolgotrajno in kompleksno. V prvi vrsti je potrebno odpraviti primarni vzrok pojava alergije. Zdravljenje zajema spiranje sluhovodov s posebnimi raztopinami in z dajanjem antibiotičnih kapljic. V nekaterih primerih je potrebno celo jemanje antibiotikov v obliki tablet.

Kožne težave lahko povzročajo tudi različni zajedavci, kot so garjavci. Veterinar jih bo odkril s posebno diagnostično metodo, in sicer z jemanjem ostružka kože. Garjavci se lahko zadržujejo kjerkoli na koži in tudi v sluhovodih. Zdravljenje običajno traja od enega do treh mesecev, odvisno od vrste zajedavca.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Sabina Rener, dr. vet. med.

 

Objavljeno v četrti številki revije Kužek