Vlečni psi, 2. del


Dryland (letne discipline vleke)

vlečni-psi-3Dryland discipline vleke so, kot smo omenili že v prejšnji številki, vleka vozičkov (podobno kot vleka sank pozimi), bikejoring (vleka kolesa), scooter (vleka skiroja) in najpreprostejša canicross (tek s psom).

Članek se nanaša predvsem na canicross, ki je pri nas najbolj zastopana tekmovalna in rekreativna disciplina. Za canicross potrebujete le nekaj kosov opreme (pas, elastično vrv in oprsnico), nekaj volje do teka in, seveda, psa. Za to disciplino so primerni vsi aktivni psi, ne glede na pasmo ali velikost.

Na kaj moramo biti pozorni pri treningu

Pri pasjem treningu moramo vedno upoštevati, da se psi hitreje pregrejejo kot ljudje, zato sta pri povišani telesni aktivnosti potrebni posebna pozornost in previdnost. Treningov ni priporočljivo izvajati, kadar temperatura preseže 15 stopinj Celzija. Na tekmah z vlečnimi psi to pravilo dosledno upoštevajo in marsikatera je že bila odpovedana zaradi previsokih temperatur.

Paziti moramo tudi, da izberemo primerno podlago za trening. Asfalt je mnogo pregrob za pasje blazinice, zato se mu je potrebno čim bolj izogibati. Za vlečni trening je primerna naravna podlaga – gozdne poti, makadam.

Pse, ki imajo še posebej občutljive blazinice na šapah, lahko preventivno zaščitimo s posebnimi pasjimi čeveljci, imenovanimi »booties«. Bootije uporabljajo predvsem na dolgih zimskih dirkah, kjer so zaradi naravnih pogojev (mraz, sneg, led) in dolgih tras pasja stopala še posebej obremenjena. Uporabljajo pa se tudi pri manjših poškodbah, ko želimo rano zaščititi pred zunanjimi dejavniki.

 Faze treninga

V začetni fazi začnemo s krajšimi, z lažjimi treningi. Postopno podaljšujemo dolžino trase ter višamo hitrost. Treninge tako kot pri človeškem športniku stopnjujemo do tekmovalnega obdobja. V tem obdobju mora biti pes kondicijsko optimalno pripravljen. Priprave so odvisne od tekme, za katero pripravljamo sebe in psa (psa pripravljamo na predvideno dolžino obremenitve, na treningu razvijamo moč vleke, ki je še posebej pomembna na vzponih, ter hitrost, ki pride do izraza predvsem na ravnini in spustih. Trening je odvisen od posamezne discipline in razdalje.

Med in po treningih psa opazujemo ter smo pozorni na morebitne znake poškodbe ali utrujenosti. Kot vodnik moramo psa dobro poznati in ga ne obremeniti preveč. Temu prilagodimo tudi načrt treningov. Tekmovalno formo je potrebno oblikovati z veliko mero občutka.

Tako kot človeški športnik tudi pasji potrebuje načrtovanje treninga. Pomemben del treninga je vedno tudi počitek. Psi so sposobni zelo hitre regeneracije, pri čemer jim lahko v veliki meri pomagamo tudi s prehrano.

O prehrani

Psi, ki so aktivni, pokurijo več energije. S hrano jim moramo nuditi zadostno količino beljakovin za izgradnjo in obnovo mišic. Hrana mora biti tudi dovolj bogata z maščobami.

Po aktivnosti je psu potrebno ponuditi obrok, bogat z ogljikovimi hidrati in beljakovinami. Boljšo regeneracijo in nadomestitev izgubljene energije dosežemo tudi s prehrambenimi dodatki. Na našem tržišču dobimo prehrambena dopolnila, ki so narejena posebej za pasji organizem. Po treningu tako lahko psu ponudimo regeneracijski napitek.

Bistvenega pomena je tudi zadostna in pravočasna hidracija. Psu moramo omogočiti zadostno količino vode. Poleg vode pa pravilna hidracija zajema tudi oskrbo z vitamini, minerali in elektroliti.

Za aktivne pse je še posebej smiselna prehranska dopolnitev za zdrave kosti in sklepe. S temi dodatki poskrbimo za boljšo regeneracijo ter preventivno delujemo proti poškodbam.

Vez človek in pes

S pomočjo intenzivnega sodelovanja se med delovnim psom in njegovim vodnikom splete posebna vez. Vodnik vlečnega psa mora že tako ali tako zaupati svojemu psu, saj je pes tisti, ki teče spredaj, ki se prvi odziva na okolico. Brez zaupanja njegovi presoji bi bilo športno udejstvovanje nemogoče.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Patrik Zupanič

 

Objavljeno v četrti številki revije Kužek