Zdrav nasmeh – dobra ustna higiena

Dobra ustna higiena je predpogoj zdravega nasmeha in dobre kakovosti življenja vašega psa. To pomeni dobro nadzorovanje in preprečevanje nastanka mehkih zobnih oblog – »good plaque control«. Pri tem imajo odločilno vlogo lastniki psov. Večina lastnikov se sploh ne zaveda, da vsakodnevno ščetkanje zob prispeva k zmanjšanju mehkih zobnih oblog in posledično do precejšnjega zmanjšanja zobnega kamna in paradontoze.

Osnovni temelj dobre ustne higiene je še vedno mehanično čiščenje – ščetkanje zob, ki se mu doda veterinarska zobna pasta ali gel. Čiščenje zob je zelo pomembno opravilo pri negi vaše živali. Za čiščenje zob psov in mačk se uporablja posebej priročna in anatomsko prirejena veterinarska zobna ščetka oziroma naprstnik ter veterinarske zobne paste z različnimi okusi (okus po perutnini, govedini, morskih ribah, sladkem) oziroma geli. Za veterinarsko zobno ščetko je tudi zaželeno, da ni pretrda in se jo lahko čisti.

Pomembno je, da sámo čiščenje zob začnemo izvajati čim prej, in sicer že v rani mladosti pasjega mladiča – to je v dobi socializacije, ko ima še mlečne zobe. Pristop čiščenja zob naj bo čim bolj umirjen in igriv, sam mladič naj se najprej spozna z zobno ščetko, nato z zobno pasto, na koncu pa naj ga vedno čaka kakšna nagrada. Dovolimo mu tudi, da lahko poliže zobno veterinarsko pasto. Prvi korak pri navajanju čiščenja zob je, da se žival najprej umiri za nekaj trenutkov in se jo v tem času navaja nežnega božanja okoli gobčka, vzdigovanja ustnice na vsaki strani, medtem ko z drugo roko držimo gobček zaprt in narahlo pritiskamo s prsti druge roke na dlesen. Potem preidemo na čiščenje zob z vlažno bombažno krpo ali gazo. Krpa ali gaza je sprva lahko malo prepojena z govejo ali s kokošjo juho zaradi samega okusa. S krpo ali z gazo potem drgnemo same zobe in tako pripravljamo psička na sam začetek ščetkanja z veterinarsko zobno ščetko. Če je le mogoče, pazimo, da smo dosledni in vsak dan čistimo zobe vsaj 30 sekund na vsaki strani. Ko se žival navadi, pa preidemo na čiščenje zob z zobno ščetko in zobno pasto. Ščetko se položi pod kotom 45° na površino sklenine zoba in se začne ščetkati krožno ali v obliki osmice (od sklenine proti dlesni in nato proti sklenini) pri predmeljakih in meljakih, pri sekalcih pa se ščetka vertikalno (od zgoraj navzdol in obratno). Vsako stran ustne votline se ščetka približno 30 sekund. Po čiščenju nam ni potrebno spirati zob in ustne votline, saj veterinarske zobne paste ne vsebujejo nobenih abrazivov in dezodorantnih spojin, ki bi dražile želodčno sluznico.

V primerih, ko se živali močno upirajo čiščenju zob, pa na zobno ščetko nanesemo pasto z okusom po perutnini ali govedini ali kakšnem drugem okusu, živali pa dopustimo, da pasto poliže in pri tem ne ščetkamo njenih zob. Ko se žival navadi zobne ščetke, poskusimo s pasto namazati njene zobe po lični strani in čez nekaj dni že poskušamo čistiti samo lični del zobovja.

Za boljšo ustno higieno pa je priporočljivo v primeru, ko je žival že navajena ščetkanja, da se po ščetkanju uporabi priboljšek v obliki umetne kosti in s tem žival nagradimo.

Za lastnike manjših pasem psov (< 10 kilogramov telesne teže) in brahiocefaličnih pasem (imajo krajši gobček: nemški bokser, mops, angleški buldog …) je zelo pomembno, da čistijo zobe vsak dan, saj so ti pogosteje nagnjeni k patologiji ustne votline.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Tomaž Pust, dr. vet. med.

 

Objavljeno v četrti številki revije Kužek