Reševalni psi in njihovi vodniki

Reševalni psi so psi, ki živijo s svojimi vodniki. V večini kot člani njihove družine, enako kot drugi spremljevalni psi. Naučeni so tako, da svoje izjemne vohalne sposobnosti uporabijo tako, da poiščejo in najdejo izgubljeno osebo bodisi v naravi, ruševini ali snežni plazovini.

Reševalni pes je lahko kakršnekoli pasme, pa tudi nepasme. Zaradi pogoste hoje in gibanja po nestabilnem materialu in zaradi ozkih prehodov, s katerimi se reševalni pes srečuje v ruševini, je takšno delo otežkočeno predvsem zelo velikim pasmam.

Bolj kot velikost in pasma je pomembno, da je pes značajsko stabilen, da ni prestrašen in predvsem, da ni agresiven ne do ljudi ne do drugih živali.

Ker pa je reševalni pes eden od dveh pomembnih delov reševalnega tima, se moramo vprašati tudi, kakšen naj bo vodnik reševalnega psa.

Lahko bi rekli, da mora biti pripravljen na akcijo. Šolanje reševalnega psa namreč ni nekajmesečni tečaj, ki se zaključi z izpitom. Reševalni pes se šola vse svoje življenje. Treningi se tako ne končajo z opravljenimi izpiti, saj moramo njegovo kondicijo ohranjati ves čas, saj bo le tako res dobro pripravljen za resnično iskalno akcijo.
Tako pes kot vodnik morata biti vremensko odporna, saj nesreča ne čaka na lepo vreme. Iskalne akcije so v vseh vremenskih razmerah, zato je pomembno, da sta oba vajena dela v dežju, snegu, mrazu … pa seveda tudi soncu.

Ne nazadnje mora biti vodnik reševalnega psa dober »skupinski igralec«. Reševanje je skupinsko delo. Ekipa je v takšnih primerih vse in vodniki si moramo med seboj zaupati, saj bomo le tako lahko svoje delo opravili dobro.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Kaja Toroš
Pasja šola Fajn pes

 

Objavljeno v četrti številki revije Kužek