Naša psička bo postala mama

2699

nasa-psicka-bo-mama-6Odgovorno lastništvo psičke vključuje tudi trezno, pretehtano in utemeljeno odločitev, ali naj psičko uporabimo za vzrejo ali ne.

V uvodu je treba poudariti, da za psičko materinstvo ni prijetna izkušnja, ki naj bi jo doživela vsaka vsaj enkrat v življenju. Nasprotno: proces materinstva je sicer naraven, a vendar stresen in obremenjujoč niz dogodkov, ki jim nekatere niso kos. Zato so izgovori »otrokom bi radi omogočili spoznavanje z leglom povezanih dogodkov« za lase privlečeni in v današnji dobi povsem nepotrebni.
Za vse psičke brez rodovnika in vzrejnega dovoljenja je sterilizacija prav gotovo najbolj pametna odločitev, isto velja tudi za pse, še posebej, če živijo v urbanem okolju. Z vsako paritvijo skrbnik ob morebitnih zapletih tvega življenje svoje psičke, hkrati pa možnost, da mu ostanejo nebogljeni osiroteli mladiči. Ti zahtevajo posebno nego in skrb, poleg hranjenja pa tudi vse, kar sicer počne psica mama: čiščenje, spodbujanje izločanja, pospravljanje iztrebkov in podobno.
nasa-psicka-bo-mama-1Vzreja najprej vključuje dobra dva meseca skrbi za bodočo mamo s pripravami na porod, po tem pa še prav toliko časa za nego in vzgojo mladičkov. Če je s pasjo mamo in mladički vse v najlepšem redu, to pomeni dva meseca crkljanja in veselih dogodkov, mesec in pol priprave obrokov za mladičke, pospravljanje in čiščenje ter skrbi za primerno socializacijo in habituacijo. Če ima psička premalo mleka za vse mladičke, jih je treba na začetku dohranjevati vsaki dve uri s kakovostnim mlečnim nadomestkom za pasje mladičke. Čeprav ni poceni, domače pripravke odsvetujem.
Preden se skrbnik pasemskega psa odloči za paritev, mora poskrbeti za potrebne dokumente. V zvezi z obveznostmi, ki jih imajo vzreditelji, je pravi naslov za to Kinološka zveza Slovenije (KZS), saj se predpisi lahko razlikujejo od pasme do pasme. Če psička še nima vzrejnega dovoljenja, moramo podatke o tem pridobiti vsaj šest mesecev pred paritvijo. Cena vzrejnega pregleda in telesne ocene s taksami je 38,30 evra. Če so zahtevani tudi veterinarski pregledi sklepov, oči in še česa drugega, se ti plačajo posebej po ceniku veterinarske ustanove. Vzrejna komisija, ki je pristojna in odgovorna za posamezno pasmo, razpolaga tudi z vsemi podatki o plemenjakih, med katerimi vzreditelj lahko izbere očeta bodočih mladičkov.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Mojca Sajovic

Objavljeno v sedemnajsti številki revije Kužek