Obvladovanje pasje epilepsije s prehrano

obvladovanje-epilepsije-s-prehranoMed žiti v prehrani in epileptičnimi napadi obstaja morebitna povezava. Žita imajo visoko vsebnost fitata, ki ovira absorpcijo mineralov, pomanjkanje magnezija, cinka in kalcija pa povezujemo z napadi. Najbolj se je treba izogibati žitom z visoko vsebnostjo glutena, kot so pšenica, oves in rž. Gluten spodbuja opioidne receptorje v možganih, ki postanejo dovzetnejši za napade. Da bi se temu izognili, izberite hrano, ki ne vsebuje pšenice, ovsa ali rži.
Maščobne kisline omega 3 pomagajo ohranjati strukturo, funkcijo celičnih in subceličnih membran ter podpirajo normalno rast, zlasti žil in živcev. Ribje olje iz mesa rib (za razliko od ribjega olja iz jeter polenovk, ki pogosto vsebuje preveč vitamina A) je koristen dodatek k prehrani psa, ki ima epilepsijo. Svetlinovo olje ni priporočljivo, saj vsebuje gama linolno kislino, ki spodbuja nastajanje hormonu podobne molekule prostaglandina. Slednji lahko zniža prag epileptičnih napadov, zaradi česar jim je pes bolj podvržen. To se je zgodilo pri nekaterih ljudeh, ki so jemali svetlinovo olje. Po drugi strani pa alfa linolna kislina, ki jo najdemo v lanenem semenu, ni nevarna.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Povzeto po Ness Bird, svetovalki za prehrano pri Arden Grange

Objavljeno v sedemnajsti številki revije Kužek