Nas psi pogrešajo, ko nas ni?

11062

nas-psi-pogresajo-ko-nas-niImate kdaj slabo vest, ker ste malo dlje ostali v službi ali ker ste šli na pijačo s prijatelji, vaš kuža pa je moral ostati doma? Vam je morda hudo, ko greste na dopust, vašega psa pa pustite v varstvu pri sorodnikih ali pasjem hotelu? Ta občutek slabe vesti je verjetno dobro znan vsem pasjim lastnikom. Sama ga rešujem tako, da svojima psoma po vrnitvi domov ali naslednji dan posvetim dvojno mero pozornosti, sprehajanja, igre in crkljanja. Pa psa res vesta, da me ni bilo dlje kot po navadi ali da me dva dni nista videla, ko ju dam v varstvo med izletom, ali je to le v moji glavi?

Če upoštevam video posnetke ponovnih srečanj psov in njihovih lastnikov, ki jih je na Youtubu v izobilju, se zdi, da psi vendarle razumejo, kdaj se njihov lastnik vrne po dolgi odsotnosti. Ampak ali razumejo tudi, kaj pomeni, da nekoga pogrešajo? Ali res čutijo neizmerno veselje ob lastnikovi vrnitvi po nekaj tednov, mesecev ali celo let trajajoči odsotnosti svojega človeka, kot to občutimo ljudje?

Raziskave so pokazale, da si psi, podobno kot ljudje, najbolje zapolnijo stvari, ki so povezane z močnimi čustvi, vezanimi ne neke spomine, čustvene zmožnosti povprečnega psa so primerljive s čustvenimi zmožnostmi triletnega otroka in lahko občuti osnovna čustva, kot so sreča, ljubezen,  žalost, jeza; lahko občuti tudi strah ali je presenečen. Ne more pa občutiti kompleksnih čustev, kot so krivda, sram in ponos, ki jih občutimo ljudje.

Na podlagi tega lahko sklepamo, da obstaja velika verjetnost, da psi razumejo, kaj pomeni, da nekoga zelo pogrešajo, vendar verjetno ne razumejo v celoti, zakaj je ta oseba odsotna.

Pasje razumevanje časa in časovnih intervalov

Ste se kdaj spraševali, ali psi razumejo trajanje? Ali na primer ločijo med petimi minutami in petimi urami? Že leta 2011 je bila izvedena raziskava na to temo. Raziskovalci so merili odziv psa po ponovnem snidenju z lastnikom, ki je bil odsoten 30 minut, dve uri in štiri ure. Ugotovili so, da je bil odziv psa veliko bolj buren po dveh urah kot po 30 minutah, med odzivoma po dveh in štirih urah pa ni bilo razlike. Dokazali so torej, da pes loči med 30 minutami in dvema urama, ali dojema trajanje nad dvema urama, pa je ostalo nejasno.

Ljudje ne potrebujemo ure, da bi se zavedali, kateri del dneva je. Orientiramo se lahko po temperaturi zraka, položaju sonca ali lune na nebu, svetlobi in jutranjem petju ptic. Tako kot ljudje imajo tudi psi nekakšno »notranjo uro«. Pri tem jim pomagajo dvigovanje in padanje kortizola in melatonina v telesu, njihov mehur in občutek lakote v želodčku.

Poleg tega se psi zanašajo na določen urnik. Če zjutraj vsak dan odidemo v službo ob 7.00 in se vrnemo ob 16.00, nas bo pes ob prihodu domov seveda vesel, vendar bo naš prihod tudi pričakoval. Če se ob predvideni uri ne vrnemo domov, pa bo pes zaznal spremembo in njegova reakcija ob prihodu domov bo burnejša.

Kaj pa dnevi in meseci? Ali psi razumejo tudi tovrstno trajanje?

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Nina Bartol

Vira: nextgendog.com in
www.psychologytoday.com

Objavljeno v dvaintrideseti številki revije Kužek