Pasji čevlji: Modna muha ali obvezni kos opreme in kako izbrati prave? – 2. del

Ste že videli vlečne pse, s kakšnim veseljem vlečejo sani po snegu in ledenih poteh? Kaj pa pse reševalce, ki pogumno iščejo pogrešane osebe med zahtevnimi ruševinami? Ste morda opazili, da imajo nekateri med njimi na tačkah nekaj prav posebnega? To so pasji čeveljčki.

Iz kakšnega materiala naj bodo?

Pri pasjih čevljih je najpomembnejša njihova funkcionalnost, zato je pomembno iz kakšnega materiala so, in ne, kakšne barvne vzorčke imajo. Čevlji naj bodo udobni, mehki in zračni. Običajno so narejeni iz materialov, kot so softshell, neopren ali poliester. Sama bi se pri izbiri materiala odločala po tem vrstnem redu. Čevlji morajo biti vodoodporni in imeti robustne podplate, ki ne drsijo. Običajno se zapenjajo s trakovi na ježke, manj pogosto pa z vrvicami ali zadrgami. Trakovi na ježke so se izkazali za najboljši način pričvrstitve čevljev na tačke. Nekateri pasji čevlji imajo tudi odsevne trakove, kar je odličen dodatek, a to ne vpliva na samo kvaliteto čevlja.   

Kolikšna je cena?

Ponudba pasjih čevljev se je v zadnjih letih močno povečala in zdaj jih lahko kupite v vsaki bolje založeni pasji trgovini. Medtem ko boste lastniki majhnih psov lahko izbirali med najrazličnejšimi modeli in barvami, boste nekoliko težje delo imeli tisti, ki imate doma pasje velikane. Cene pasjih čevljev so zelo različne in se razlikujejo glede na velikost, trpežnost materiala in uporabnost. Za najcenejše pasje čeveljčke (za majhne pse) boste odšteli med 8€ – 10€, za najdražje pa boste plačali tudi preko 100€. V povprečju se cene pasjih čevljev gibljejo nekje med 20 in 40€ (tako za male kot velike pse). Čeprav boste za ceno običajno dobili štiri čeveljčke, sta lahko včasih v paketu tudi samo dva ali le eden. Bodite torej pri nakupu pozorni tudi na to.

Naj kaj je treba paziti pri uporabi pasjih čevljev?

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Tea Vardjan Rožič