Naš pes potrebuje »pasjo« ljubezen

2956

nas-pes-potrebuje-pasjo-ljubezenKužki nam ne predstavljajo le odlične družbe, temveč jih štejemo med družinske člane. Tudi jaz imam svojo kosmatinko bolj za svojo častno sestro kot pa za ljubljenčka. Naši navezanost in ljubezen do psov pa pogosto privedeta tudi do tega, da jih začnemo obravnavati kot ljudi. Nič več niso kužki, saj nas razumejo, se družijo z nami … skratka, postanejo pravi najboljši prijatelji. Pa so nam res podobni v toliko lastnostih? Kako se moramo vesti do psov, da jim s svojim obnašanjem ne delamo škode in jih, konec koncev, ne spravimo ob živce?

Psi potrebujejo »pasjo« ljubezen

Psi so sopotniki človeka že vrsto let in z leti se je odnos med lastniki in psi spremenil. Psi niso več le čuvaji in pomočniki pri opravilih, temveč družinski člani in dandanes vedno bolj – otroci. Zelo pogosto pse enačimo z otroki – prigovarjamo jim na otroški način, jih oblačimo, jim kupujemo kupe igrač, človeška psihologija se nam zdi primerna tudi za pse, … Mnoge kužke lahko zato danes označimo kot razvajene. V svoji neizmerni ljubezni jim namreč želimo dati vse in še več – predvsem tistega kar psi v resnici ne potrebujejo. Ker nas iz izložbe kliče nova modna ovratnica, jo moramo svojemu kosmatincu seveda kupiti. Prav tako je za psa dovolj dobra le najdražja odejica in najbolj kompleksne igračke. Čeprav svojemu kužku želimo nuditi vse najboljše, pa njemu draga ovratnica prav nič ne pomeni, njegova najljubša igrača pa bo še naprej vaš star copat. Psi želijo našo družbo in pozornost, zato nam bodo najbolj hvaležni za naš čas.

Ker ljudje potrebujemo sočutje in nasvete naših bližnjih, to pogosto nehote prenašamo tudi na naše pse. Ko na primer pes pade, ga takoj stisnemo k sebi in mu ljubeče prigovarjamo, s tem pa zatiramo njegovo močno in pogumno naravo. V naravi bi psi v primeru padca naslednjič previdneje hodijo, mi pa mu s svojim vedenjem odvzamemo to možnost. Psi si ne želijo objemov (v resnici objemov ne marajo preveč) in tolažbe, temveč vodjo, na katerega se lahko zanesejo in mu zaupajo.

Psi potrebujejo zaposlitev

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat