Ali so alergiki lahko pasji skrbniki?

2831


ali-so-alergiki-lahko-pasji-skrbniki
Za ljubitelja pasjih ljubljenčkov spoznanje, da ima »alergijo na pse« lahko pomeni pravo nočno moro. Začne se spraševati, ali bo sedaj moral vse življenje pse občudovati le od daleč? Morda pa vendarle ne, saj je izraz »alergija na pse« zelo širok pojem. Med nami velja nekakšno splošno prepričanje, da alergija na pse pomeni alergijo na pasjo dlako, vendar pa to ni povsem točno. Alergije ne povzroča pasja dlaka, temveč odmrle pasje celice (podobne prhljaju) in prah (navadni ter cvetni) v dlaki. Do alergijske reakcije tako pride takrat, ko odmrle kožne celice psa letijo po zraku in dosežejo človeka.

Alergijo povzročajo odmrle kožne celice, slina in celo urin

Prhljaj, oz. odmrle kožne celice, se hitro znajdejo na vaših oblačilih, preprogi in pohištvu. Po zraku letijo tudi med crkljanjem psa ali med negovanjem njegove dlake. Poleg kožnih celic lahko alergijo povzročata tudi pasja slina ali urin. Slednji je za alergika, ki želi imeti psa, še najmanjša težava, saj kužki svojo malo potrebo običajno opravljajo zunaj, stran od naših bivalnih prostorov. Če smo alergični na pasjo slino, pa je že en sam stik dovolj za alergijsko reakcijo. Strokovnjaki v teh primerih običajno odsvetujejo pasje ljubljenčke, kar pa alergikom z blagimi oz. zmernimi reakcijami pogosto ne odtehta emocionalnih prednosti lastništva psa, zato se mnogi odločijo prenesti malo fizičnega nelagodja – izcedek iz nosu, kihanje ter srbeče oči, in kljub vsemu posvojijo psa. Posamezniki s hudo alergijsko reakcijo pa morajo biti pri druženju s psi seveda veliko bolj previdni.

Pasme, ki ne povzročajo alergij?

Pasma, ki bi bila 100 % hipoalergena, ne obstaja. Za vse, ki si kljub alergiji ne predstavljajo življenja brez psa, pa obstaja nekaj pasem, ki ne proizvedejo večjih količin odmrlih kožnih celic, imajo manj prhljaja in se manj slinijo, zato v okolje spuščajo manj alergenov. Med pasmami, ki so manj alergene, so bedlingtonski terier, kodrasti bišon, irski vodni španjel, kitajski goli pes, kerry blue terier, maltežan, Coton de Tuléar, pudelj, portugalski vodni pes, šnavcer in mehkodlaki pšenični terier. Zanimivo je, da krajša dlaka psa ne pomeni nujno tudi manj alergenov. Med zgoraj naštetimi pasmami psov je namreč veliko takšnih z daljšo dlako oz. z dlako, ki potrebuje več krtačenja in nege.

Ne pozabimo na pazljivost

Več pazljivosti je pri alergiji potrebne tudi pri vsakdanjih opravilih. Najprej se je seveda priporočljivo posvetovati z osebnim zdravnikom in ne smemo pozabiti na dosledno umivanje rok po vsaki igri z našim kosatinčkom – še posebno pri stiku s pasjimi igračami, ki jih je kuža med igro držal v gobčku. Priporočljivo je tudi redno in temeljito sesanje ter čiščenje stanovanja oz. bivalnih prostorov. Čeprav bi si to želeli, psa ne spuščajte v svojo spalnico. Poleg tega vašega štirinožnega prijatelja tudi redno kopajte – vsaj enkrat na štiri tedne, in sicer z antialergijskim šamponom. Pri alergologu pa lahko povprašate tudi o različnih čistilnih sredstvih, ki pomagajo zmanjšati količino alergenov v vašem domu.

Preden se dokončno odločite, da kužka sprejmete v svoj dom, pa z njim kvalitetno preživite nekaj časa, se z njim igrajte, ga crkljajte, pokrtačite in spremljajte svojo alergijsko reakcijo. Svojo odločitev sprejmite odgovorno in z mislijo na dobrobit psa za katerega se odločate. Morda se vam ob pogledu na ljubkega kužka, vaša reakcija ne bo zdela tako hudo kot se vam bo zdela, ko bo minilo obdobje »medenih tednov«, in posledično lahko vaš kuža, po vaši krivdi,  ostane brez toplega doma. 

Maša Pirnat

 

Ima vaš kuža alergijo na hrano ali občultjivo prebavo?

V naši spletni trgovini ponujamo hipoalergeno pasjo hrano znamk Brit in N&D.

BRIT Care Sensitive- Divjačina in krompir
N&D KVINOJA SKIN&COAT – jelen, kurkuma in kokos
N&D KVINOJA SKIN&COAT – jelen, kurkuma in kokos