Ali so alergiki lahko pasji skrbniki?

1897

ali-so-alergiki-lahko-pasji-skrbnikiZa ljubitelja pasjih ljubljenčkov spoznanje, da ima »alergijo na pse« lahko pomeni pravo nočno moro. Začne se spraševati, ali bo sedaj moral vse življenje pse občudovati le od daleč? Morda pa vendarle ne, saj je izraz »alergija na pse« zelo širok pojem. Med nami velja nekakšno splošno prepričanje, da alergija na pse pomeni alergijo na pasjo dlako, vendar pa to ni povsem točno. Alergije ne povzroča pasja dlaka, temveč odmrle pasje celice (podobne prhljaju) in prah (navadni ter cvetni) v dlaki. Do alergijske reakcije tako pride takrat, ko odmrle kožne celice psa letijo po zraku in dosežejo človeka.

Alergijo povzročajo odmrle kožne celice, slina in celo urin

Prhljaj, oz. odmrle kožne celice, se hitro znajdejo na vaših oblačilih, preprogi in pohištvu. Po zraku letijo tudi med crkljanjem psa ali med negovanjem njegove dlake. Poleg kožnih celic lahko alergijo povzročata tudi pasja slina ali urin. Slednji je za alergika, ki želi imeti psa, še najmanjša težava, saj kužki svojo malo potrebo običajno opravljajo zunaj, stran od naših bivalnih prostorov. Če smo alergični na pasjo slino, pa je že en sam stik dovolj za alergijsko reakcijo. Strokovnjaki v teh primerih običajno odsvetujejo pasje ljubljenčke, kar pa alergikom z blagimi oz. zmernimi reakcijami pogosto ne odtehta emocionalnih prednosti lastništva psa, zato se mnogi odločijo prenesti malo fizičnega nelagodja – izcedek iz nosu, kihanje ter srbeče oči, in kljub vsemu posvojijo psa. Posamezniki s hudo alergijsko reakcijo pa morajo biti pri druženju s psi seveda veliko bolj previdni.

Pasme, ki ne povzročajo alergij?

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat