Potovanje skozi pasje telo

2390

potovanje-skozi-pasje-teloKako pravzaprav telo deluje, kakšne so funkcije pasjega telesa in kako hrana vpliva na telo? Če znamo odgovoriti na ta vprašanja, se lahko lažje in bolje odločimo, kakšno hrano bomo ponudili svojemu psu.

Vse se začne pri gobčku

Pes ima gobček, ki je prilagojen za hitro in učinkovito trganje hrane. Ima veliko čeljust in ostre zobe namenjene trganju mesa. Razmak med zobmi mu omogoča, da lahko gloda kost in poje velike kose hrane. Razlika med pasjim gobčkom in našimi zobmi je ta, da ima pes ostre, našpičene zobe, katere mu je evolucijska razvitost omogočila za trganje. Naši zobje pa so ploščati,  namenjeni prežvekovanju. Ko psu ponudimo hrano, lahko velikokrat opazimo goltanje. To je naraven nagonski pojav, ki je zapisan v DNK, ker se je prednik psov boril za preživetje in je moral hrano čim prej zaužiti, da je sploh preživel. Ker pa pes živi z nami in nima več potrebe po tekmovanju za hrano, moramo goltanje omiliti, da ne bi imel težav s prebavljanjem. Nudenje hrane je tudi velik del vzgoje, s katerim vzpostavimo hierarhijo v odnosu. Prehranjevanje je osnovna funkcija vsakega živega bitja in ima posledično vpliv na vse ostalo.

Druga zelo pomembna stvar pri pasjem gobčku, je poleg oblike čeljusti in zob, slina. Ta omogoča lažje potovanje hrane v požiralnik in pripomore k razkroju, da lahko pes lažje zaužije in prebavi hrano. V naših ustih lahko najdemo encim α-amilazo, ki razgradi ogljikove hidrate – škrob, v enostavne sladkorje, da hitreje pridejo v sistem. Pri psu pa najdemo drugačen encim, imenuje se lizocim, ki ubije bakterije ob vstopu v telo, zaradi česar lahko vaš pes poje precej gnusne stvari. Ker vaš pes nima amilaze, ki bi razgradila škrob, se mu na zobeh nabira škrob, ki ga zaužije s hrano, ta pa nato povzroči nastanek zobnih oblog in kamna. Zelo verjetno se bo pri psu razvila bolezen dlesni, zaradi zobnega kamna, medtem ko ljudje obolevamo zaradi kariesa.

Nato nadaljuje pot v želodčku

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Sandra Manasijević, Dipl. Canine Nutrition