Rotvajler

656

Zgodovina

Predniki rotvajlerjev so veliki, rimski molosi. Pasma izhaja iz juga Nemčije. Tja so jo pripeljali Romani. Rotvajlerje so najprej uporabljali za spremstvo živine na tržnico. Kasneje so vozili mesarske vprege. To je bila prva pasma, ki so jo uporabili za policijska in vojaška urjenja.

Na kratko o rotvajlerju:

  • Prijazen
  • Teritorialen
  • Umirjen
  • Ob primerni vzgoji, dober družinski pes

Videz

Po izgledu je rotvajler velik pes. Ima mišičasto postavo z veliko glavo. V višino doseže od 56 cm do 68 cm. Tehta od 42 kg do 50 kg. Življenjska doba je okoli 10 let.

Dlaka je svetleča, kratka in nekoliko groba. Leži tesno ob telesu. Podlanka je zelo mehka. Bolj je izrazita okoli vratu in na zadnjih nogah. Barva dlake je vedno črna z rjavimi do rdeče rjavimi lisami na tacah, prsih, okoli oči in na gobcu.

Temperament

Po naravi je rotvajler inteligenten včasih trmast in ljubeč. Je odličen čuvaj, saj je zelo teritorialen. Je neustrašen in dober družinski pes. Je miren, samozavesten, pogumen in ni sramežljiv. Do okolja kjer živi, je zelo ljubeč. Je pameten in prilagodljiv, z močno željo po delu.

Med spoloma obstaja nekaj razlik. Samci so tihi, pozorni na okolico. Samice je nekoliko lažje nadzorovati in so bolj ljubeče.

Rotvajler ima rad otroke in je v njihovi družbi igriv, umirjen in zaščitniški. Do drugih živali je prijazen, če jih pozna od malega. Do ostalih je zadržan, ob primerni vzgoji pozitivno naravnan.

Potrebuje dosledno in trdno vzgojo. Jasno je potrebno vzpostaviti vodjo, to ste vi. Vseeno, je pomembno da jih ne vzgajate ostro ali grobo. To ni pes za ljudi, ki jim manjka samozavesti. Potrebno je biti potrpežljiv, izkušen in prijazen.

Zgodnja in obsežna socializacija je pomembna. V nasprotnem primeru lahko postane pretirano zaščitniški in trmast. S šolanjem pričnite zgodaj. To je inteligentna pasma, ki hitro razume kaj lahko in kaj ne. Potrebuje vsaj dva aktivna sprehoda na dan. Uživa v teku, lovljenju predmetov, plavanju in igrah z žogo.

Posebne zahteve

Rotvajler je zelo inteligenten pes. Kljub temu, da med nepoznavalci pasme velja kot nevaren in agresiven pes, temu ni tako. Je dober družinski pes. Potrebuje le dosledno in izkušeno vzgojo.

Zdravje in nega

Pri mladičih rotvajlerja je potrebno poskrbeti, da ne skačejo in aktivno tekajo v času, ko se jim razvijajo kosti. S tem preprečimo osteohondrozo, bolezen kosti. V starosti so nagnjeni k displaziji kolkov in komolcev, težavam z očmi in zasuku želodca.

Nega dlake ni zahtevna. Potrebuje krtačenje enkrat na teden. S tem odstranimo umazanije in odmrlo dlako ter poskrbimo za njen sijaj. Kopajte ga, če je to nujno potrebno. Redno mu pregledujte ušesa in po potrebi strižite kremplje.

 

Za velike pasme kot je rotvajler priporočamo hrano N&D Low grain za velike pse.

Deja Drobne

Viri: – dogtime.com