Obolenje trebušne slinavke pri psih

392

Trebušna slinavka oz. pankreas je organ, ki leži na desni strani trebuha poleg želodca. Proizvaja encime za pomoč pri prebavi hrane in hormone, kot je inzulin, ki uravnava krvni sladkor. Prebavni encimi se izločajo v tanko črevo, hormoni v krvni obtok.

Vnetje trebušne slinavke imenujemo pankreatitis. Pri psih se pogosto pojavi, neodvisno od starosti, spola ali pasme. Vnetje je lahko akutne ali kronične oblike. Akutni pankreatitis ima lahko bodisi blago ali hujšo obliko. Vnetje povzroči, da se prebavni encimi razlijejo v trebušno votlino, kar povzroči sekundarno poškodbo jeter, žolčnika, žolčevoda in črevesja. Nekateri psi imajo lahko ponavljajoče se napade bolezni, t.i. kronični pankreatitis.

Vzrok

Običajno se encimi trebušne slinavke proizvajajo v neaktivnem stanju in potujejo skozi kanal trebušne slinavke do dvanajsternika, dela tankega črevesa. Ko ga dosežejo se aktivirajo. Pri pankreatitisu se prebavni encimi aktivirajo preden dosežejo tanko črevo. V tem primeru začnejo encimi trebušne slinavke prebavljati preden bi morali. Klinični znaki pankreatitisa so pogosto spremenljivi, intenzivnost bolezni pa odvisna od količine encimov, ki so bili prezgodaj aktivirani. Natančen vzrok pankreatitisa ni znan, čeprav ga lahko v nekaterih primerih sproži masten obrok ali uporaba kortikosteroidov.

Klinični znaki

Najpogostejši znaki obolenja so slabost, bruhanje, povišana telesna temperatura, letargija, bolečine v trebuhu, driska in zmanjšan apetit.

Diagnostika

  • Laboratorij

Laboratorijski testi običajno odkrijejo povišano število belih krvničk. Zvišanje encimov trebušne slinavke v krvi je dober kriterij pri odkrivanju bolezni slinavke, vendar imajo nekateri psi s pankreatitisom normalno raven encimov. V zadnjih letih je na voljo nov test, ki lahko natančno diagnosticira pankreatitis, tudi če so encimi trebušne slinavke normalni.

  • Rentgen

 Rentgenske slike lahko pokažejo spremembe ob vnetju, zlasti pri hudi akutni obliki.

  • Ultrazvok

Ultrazvočna diagnostika pogosto zagotavlja diagnozo vnetja trebušne slinavke ali lokalnega peritonitisa, ki ga povzroča stanje.

Diagnoza pankreatitis, zlasti kronični se v nekaterih primernih določena okvirno ali se domneva in temelji izključno na kliničnih znakih in anamnezi.

Zdravljenje

Uspešnost zdravljenja je odvisna od zgodnje diagnoze in hitrega zdravljenja. Pri blagem pankreatitisu je zdravljenje podporno. Pse, ki bruhajo se posti dokler se stanje ne umiri. Tiste, ki ne bruhajo se hrani z nizko vsebnostjo maščob in visoko prebavljivo hrano. Dodaja se analgetike za obvladovanje intenzivne bolečine in intravenske tekočine za vzdrževanje normalnega ravnovesja tekočin in elektrolitov. Veliko primerov zahteva tudi protivnetna ali zdravila proti bruhanju in driski. Če obstaja sum na sočasno okužbo se predpisani še antibiotiki. Večina psov je hospitalizirana dva do štiri dni.

Prognoza

Napoved je odvisna od resnosti bolezni ob odkritju in odzivu na terapijo. Večina blagih oblik pankreatitisa ima dobro prognozo ob ustreznem zdravljenju. Psi, ki niso zdravljeni, lahko utrpijo hude posledice, vključno z nenadno smrtjo.

 

Darja Polajžer

 

Viri: