Losos v prehrani vašega psa

557

Losos je v zadnjih letih oglaševan, kot popolna hrana za vašega psa. Je že res, da vsebuje losos veliko omega-3 nasičenih maščob, beljakovin, vitaminov in mineralov. Toda losos je v naravi in v gojenih predelih izpostavljen tudi nevarnim toksinom. Obenem lahko vsebuje parazite, ki lahko pri vašem kužku sprožijo neželene reakcije.

Losos je v zadnjih letih oglaševan, kot popolna hrana za vašega psa. Je že res, da vsebuje losos veliko omega-3 nasičenih maščob, beljakovin, vitaminov in mineralov. Toda losos je v naravi in v gojenih predelih izpostavljen tudi nevarnim toksinom.

Kljub temu da je losos odličen vir omega 3-maščobnih kislin, vsebuje veliko vitamina A,D in B-kompleks ter minerale, kot so cink kalij in magnezij, obstaja nekaj razlogov, zakaj losos ni tako dobra izbira za vašega kužka.

Pa poglejmo, zakaj losos ni najboljša izbira za prav vse kužke.

 1. Sevanje.

Spomnite se, kako je leta 2011 v Pacifik pronicala radiacija ob eksploziji jedrske elektrarne v Fukušimi. Sevanje je prišlo vse do obale Severne Amerike, kjer se sedaj kažejo posledice. Čeprav nedavne študije trdijo, da je količina sevanja, ki je zašla v ribe s tega območja, minimalna, se je morski hrani s tega območja vseeno bolje izogibati. Če vaš kuža konstantno in neprenehoma je lososa iz tega območja, se mu lahko radioaktivni delci kopičijo v kostnem mozgu, kar vodi do raka in levkemije.

 1. Poliklorirani bifenili (PCB).

PCB so rakotvorne kemikalije, ki jih je ustvaril človek. V 70. letih so bile te kemikalije prepovedane. PCB so odporni na visoke temperature. V preteklosti sta bila glavna vzroka za onesnaženje rib v oceanih nepravilno odstranjevanje PCB in njihovo spuščanje v morje. Sledi PCB lahko še vedno najdemo v morski hrani.

 1. Težke kovine.

Težke kovine so pogost onesnaževalec oceanov in njihovih prebivalcev. So stranski proizvod industrije in se ne razgradijo dobro. Najpogostejše težke kovine, ki jih najdemo v ribah, so:

 • Živo srebro.
 • Svinec.
 • Kadmij.
 • Arzen.

Vse te težke kovine  lahko pri psih povzročijo slepoto, motnjo živčnega sistema, rak, poškodbe jeter, poškodbe ledvic.

 1. Gensko spremenjeni organizmi (GSO).

Gojeni losos je bila prva gensko spremenjena žival, odobrena s strani uradnih inštitucij. Znanstveniki so atlantskega lososa spremenili tako, da so lahko ribe gojili in drstili vse leto. To jim pomaga, da ribe veliko hitreje rastejo in jih hitreje pridelujejo na trgu. GSO veljajo za varne, a ne obstajajo študije, ki bi pokazale dolgoročne učinke. Študije drugih gensko spremenjenih organizmov pa kažejo, da lahko njihova uporaba vodi do poškodb organov, prebavnih težav in alergij. Žal je tako, da niti po etiketi ne morete vedeti, ali kupite gensko spremenjenega ali običajnega lososa.

 1. Paraziti.

Divji losos lahko vsebuje parazite, kot so metličarji in okrogli črvi. Če vaš kužek poje lososa, ki je okužen z metličarjem, se bodo ti paraziti pritrdili tudi na sluznico vašega psa. Simptomi zastrupitve s paraziti iz lososa, se pri kužku običajno pojavijo po šestih dneh. Okužen losos dostikrat prihaja iz pacifiškega severozahoda. Losos, kupljen v trgovini, je običajno prost vseh parazitov. Če vseeno niste prepričani v njegovo varnost, ga zamrznite za 7 dni ali kuhajte dovolj dolgo.

S čim nadomestiti lososa?

Glavni razlog, da se skrbniki psov odločijo za dodajanje lososa ali lososovega olja v prehrano svojih psov je visoka vsebnost omega-3 nenasičenih maščob.

Te zdrave maščobe imajo za vašega psa mnogo koristi:

 • Spodbujajo zdravje možganov.
 • Borijo se proti vnetjem.
 • Zmanjšajo tveganje za bolezni srca.
 • Podpirajo zdravje oči.
 • Povečujejo populacije zdravih bakterij v črevesju.

Namesto lososa lahko svojemu ljubljencu ponudite:

 1. Zelenouste školjke

Te školjke so polne esencialnih maščobnih kislin. Te kisline nastanejo tako, da jih školjka med hranjenjem s fitoplanktonom filtrira in tako obdrži v svojem telesu. Te školjke izvirajo iz Nove Zelandije. Danes pa jih odgovorno gojijo po celem svetu.

 1. Možgani in oči

Še en odličen vir esencialnih maščobnih kislin so notranji organi, kot so možgani in oči. Možgani drugih živali vsebujejo dvakrat večjo količino esencialnih maščobnih kislin kot ribje olje. Če ne veste kje dobiti notranje organe, se pozanimajte v bližnji klavnici ali mesnici.

Kako ponuditi lososa svojemu kužku?

Če se vseeno odločite za hranjenje svojega psa z lososom, je pomembno, da izberete pravo vrsto. Pomembno je, da se izognete pacifiškemu lososu in gojenim ribam. Gojene ribe so lahko gensko spremenjene in vsebujejo za 8-krat večjo količino polikloriranih bifenilov.

Ko kupujete lososa, izberite takega brez kosti. Kosti so za vašega kužka nevarne in mu lahko povzročijo nevšečnosti. Pomembno je, da, preden postrežete svojemu psu lososa, ga vsaj en teden zamrzujete. To uniči morebitne bakterije in zajedavce. Če vam je bolje, da svojemu kužku lososa skuhate, ga pripravite na pari. Tako ohranite največ esencialnih omega 3-maščobnih kislin.

Preden kužku ponudite lososa, mu odstranite kožo. Koža je namreč najbolj masten del lososa. V njej se shranjujejo toksini in nečistoče.

Nikoli pa svojemu kužku ne pripravite dimljenega lososa. Postopek sušenja dimljenega lososa vključuje veliko soli. Kljub temu da vaš kuža potrebuje nekoliko soli v svoji prehrani, je preveč le-te lahko nevarno zanj. Prekajen, dimljen losos vsebuje tudi veliko sladkorja. Če vaš kuža zaužije preveč soli, lahko to vodi v zastrupitev. Simptomi zastrupitve s soljo so:

 • Zmedenost.
 • Slaba koordinacija.
 • Povečana žeja.
 • Povečan srčni utrip.
 • Bruhanje.
 • Driska.

Losos v pločevinki vašemu psu ne bo povzročil škode. Toda postopek konzerviranja običajno uniči maščobne kisline in poveča vsebnost holesterola. Če ste v časovni stiski, je konzerviran losos v lastnem soku (ne olju) varna, a ne najbolj hranljiva izbira.

Čeprav losos vsebuje številne za organizem koristne stvari, lahko potencialni toksini v njem odvrnejo nekatere skrbnike od hranjenja tega živila psu. Pomembno je, da, ko neko hrano izključite iz menija vašega kužka, poskrbite za koristen nadomestek le-te. Ključno je, da svojemu kužku nudite raznoliko in kakovostno prehrano, ki vsebuje veliko koristnih snovi.

Če želite v prehrano vašega kužka vpeljati kakšne večje spremembe, pa je odločilnega pomena pogovor z vašim veterinarjem ali strokovnjakom s tega področja. Le usposobljen kader vam lahko svetuje na kak način, kdaj in kako spremeniti prehrano vašega psa.

Deja Drobne

Viri:
https://trupanion.com/
https://www.thelabradorsite.com
https://canigivemydog.com