Kako psa pripraviti na selitev v tujino?

336

Ne glede na to, kateri jezik govorite ali v katerem sončnem ali senčnem predelu sveta živite, so psi in ostali hišni ljubljenčki zagotovo velik del vašega življenja. Od Aljaske do Ljubljane je zanje dom tam, kjer ste vi. Pa ste kdaj razmišljali, da bi se preselili? Si poiskali boljše, bolj razburljivo ali pa bolj umirjeno življenje na drugem koncu sveta? Kaj storiti in kaj se zgodi, ko se preselite v tujino ali pa se na počitnicah zaljubite v potepuškega psa in ga želite pripeljati s seboj domov?

Čeprav se svet krči in postajamo popolnoma globalna družba, veljajo za hišne ljubljenčke v različnih državah različne potovalne in zdravstvene zahteve.

Zraven praktičnih priprav, ki veljajo za vsako potezo, ki jo naredite s svojim kužkom, obstajajo dodatna pravila in predpisi, ko gre za mednarodno selitev hišnega ljubljenčka.

Čeprav se svet krči in postajamo popolnoma globalna družba, veljajo za hišne ljubljenčke v različnih državah različne potovalne in zdravstvene zahteve. Običajno je tako, da nam vse zahteve in želje niso vedno prinesene na pladnju, za pomembne informacije je pogosto potreben poglobljen vpogled v pravila vnosa živali v državo. Prav zato smo se odločili, da za vas preučimo, kaj mora vsak skrbnik psov vedeti o mednarodni selitvi s svojim kužkom.

Selitev iz Slovenije v tujino

Pravkar ste dobili sporočilo, da je delovno mesto v Parizu prosto ali da se vaše sanje o selitvi v Avstralijo uresničujejo. Čestitamo. Toda preden sploh začnete razmišljati o tem, kako svojega kužka pripeljati do želene destinacije, morate najprej raziskati, kaj je potrebno storiti, da lahko svojega psa »uvozite« v novo domovino.

Vaše prvo pristanišče za pomembne informacije je Slovenski konzulat v državi, v katero se selite. Če konzulata v tej državi ni, poiščite ustrezne vladne organizacije, ki nadzorujejo uvoz živali. To je običajno carinska služba ali služba za karanteno.

Kakršnekoli informacij, ki jih tekom priprav dobite, preverite pri državni službi vaše ciljne države. Seznam veleposlaništev, konzulatov in diplomatskih predstavništev je na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve.

Upoštevajte predvsem, da se lahko predpisi razlikujejo glede na to, od kod se selite. Pravila za uvoz hišnega ljubljenčka v ZDA iz Evrope se na primer razlikujejo od pravil uvoza hišnih ljubljenčkov iz ene evropske države v drugo ali iz npr. Avstralije.

Mnogim se lahko zatakne že pri odločitvi o izbiri primerne kletke za na letalo in tudi pri tem, kakšen je carinski postopek v ciljni državi. Največji izziv, s katerim se srečuje večina ljudi, je razvrščanje ogromne količine napačnih informacij o potovanju s hišnimi ljubljenčki.

Ponekod obstajajo podjetja, ki skrbnikom hišnih ljubljenčkov pomagajo tako, da sami poskrbijo za vse. Od birokratskih zadev do dostave na letališče in carinjenje.

Večina evropskih držav zahteva, da ima vaš hišni ljubljenček mikročip, zdravstveno spričevalo, ki ga izda veterinar in dokazilo o cepljenju proti steklini.

Če potujete v države severne Afrike, boste za vstop vašega psa v državo (npr. Maroko), potrebovali izvid krvne slike, ki dokazuje, da je vaš kuža precepljen proti steklini.

Nekatere države, kot je npr. Avstralija, pa imajo strožja pravila. Od 1. 3. 2012 je bila uvedena zahteva, da imajo vsi psi pripeljani v državo dokazilo o cepljenju proti bakteriji bordetelli.

Številne države, predvsem če potujete čezoceansko, zahtevajo, da po prihodu svojega ljubljenčka pustite v karanteni določeno časovno obdobje. Nekatere države pa imajo celo omejitev glede vrst pasem, ki lahko vstopijo v državo.

Pogosto se zgodi, da pravila letalskih prevoznikov zahtevajo, da hišni ljubljenčki, ki jih »uvažamo« v neko državo, letijo v tovornem prostoru in ne v kabini. Morda to za vašega ljubljenčka ni primeren način potovanja, ali pa je vaš kuža določene pasme in ima nekatere zdravstvene države, ki mu preprečujejo vožnjo z letalom ali celo življenje v državi, v katero se selite. V primeru, da psa ne morete preseliti s seboj, dobro premislite, ali si selitev res tako močno želite. Nikoli pa ne zavrzite psa samo zato, ker želite v nekem obdobju živeti nekje drugje.

Selitev iz Slovenije v ZDA

Mnogim Slovencem se vsako leto zgodi, da dobijo priložnost za delo, študij in življenje v Združenih državah Amerike. Tako kot vse druge države, imajo tudi Združene države Amerike posebne predpise za uvoz hišnih ljubljenčkov na celino. Preden vaš hišni ljubljenček sploh prestopi prag nove države, mora skozi roke in pregled carine in mejne zaščite, Ameriškega ministrstva za kmetijstvo, Ameriške službe za javno zdravje in Centra za nadzor in preprečevanje širjenja bolezni.

Če želite biti na tekočem o informacijah in zahtevah za uvoz živali, obiščete spletno stran cbp.gov in poiščete zavihek »uvoz hišnih ljubljenčkov«, importing pets.

Za uvoz pasemskih hišnih ljubljenčkov iz drugih delov sveta v ZDA obstajajo posebne zahteve glede birokracije. Na splošno morajo biti hišne mačke in psi zdravi, brez izvidov o nalezljivih boleznih. Psi morajo biti redno cepljeni proti steklini, razen v primeru, ko gre za mladička, mlajšega od treh mesecev. Izjema so tudi psi, ki prihajajo iz regije, ki jo je ameriška javna zdravstvena služba označila kot prosto stekline.

Če se pse v ZDA pripelje za delo z živino – na primer ovčarske pasme, mora biti pes ob vstopu v ZDA v  karanteni.

V primeru, ko selite svojega psa v ZDA, si pri vsaki informaciji preberite drobni tisk. Vse pomembne stvari natančno preučite, preden pričnete s pakiranjem. Prav tako je pomembno, da vzpostavite stik z določeno državo ali okrožjem, kjer boste prebivali. Preverite ali obstajajo zahteve, ki so značilne samo za to območje.

Pomembno je, da se  najprej pozanimate, kakšna pravila ima država, v kateri dopustujete, glede izvoza živali. V nekaterih državah delujejo organizacije, ki vam lahko pomagajo pri organizaciji selitev. Te organizacije vas vodijo skozi postopek selitve iz države.Ponekod je v nekaterih mestih za pridobitev dovoljenja za registracijo vašega psa potrebno cepljenje proti steklini.

Če svojega psa ne želite izpostavljati vožnji z letalom, obstajajo tudi druge možnosti. Potovanje po morju in ne po zraku je v tem primeru dobra izbira. Če se na primer selite iz ZDA v Evropo in obratno, je pot z ladjo Queen Mary 2 odlična izbira. Na njeni poti je odobrena morska pot po shemi PETS.

Selitev nepričakovanih prijateljev

Nekateri med nami se s potovanj po Mehiki, Maroku, Karibih, Italiji ali Hrvaški vrnejo s spominki, ki ne predstavljajo nikakršnih težav pri carinskem pregledu – oblačila, umetniška dela, drobnarije in podobno. Spet drugi pa pridejo domov s kosmatimi prijatelji na štirih nogah.

Kaj storiti, ko želimo pasjega prijatelju pripeljati v svojo državo?

Pomembno je, da se  najprej pozanimate, kakšna pravila ima država, v kateri dopustujete, glede izvoza živali. V nekaterih državah delujejo organizacije, ki vam lahko pomagajo pri organizaciji selitev. Te organizacije vas vodijo skozi postopek selitve iz države.

Prav tako je pomembno, da veste in se pozanimate, kakšne zahteve ima država v kateri živite, za uvoz psov iz države v kateri ste na dopustu. Ne obstajajo namreč enotna pravila za način uvoza in izvoza hišnega ljubljenčka. Letalske družbe imajo na primer zahteve glede vrste zaboja/kletke, ki jo lahko uporabljate. Prav tako lahko imajo razni ponudniki različne zahteve za zdravstvena dokazila in spričevala ter dokazila o cepljenju. Ponekod zahtevajo, da je pes v karanteni od 3 tednov do 3 mesecev, preden se mu dovoli vstop v novo državo.

Pomembni ukrepi za vsak korak

Kadarkoli želite preseliti svojega psa v drugo državo, pričnite čim prej z zbiranjem potrebnih papirjev. Takoj določite sestanek s svojim veterinarjem in se dogovorite za vsa potrebna cepljenja in preglede. V nekaterih delih sveta lahko tak postopek traja nekaj dni, spet v drugih nekaj mesecev.

Pred veliko selitvijo je pomembno, da zelo dobro poznate svojega psa. Prav tako mu morate nuditi primeren trening, ki ga bo pripravil na tako potovanje.

Pomembno je, da je vaš kužek navajen na kletko/zaboj, da zaupa vašim odločitvam, je strpen in dobro deluje pod stresom.

Če želite, lahko pred selitvijo kontaktirate veterinarja v kraju, kjer boste živeli. Tako boste novo življenje svojega hišnega ljubljenčka pričeli varno in sigurno.

Vedite, da nič ni bolj pomembno kot to, da je vaš kosmatinec zdrav in v dobri formi za dogodivščine v novem okolju.

Drobne Deja

Viri:
https://theportablewife.com
https://matadornetwork.com