Prepoznate znake pešanja vida pri svojem psu?

5356

prepoznate-znake-pesanja-vida-pri-svojem-psuZdravstvenih težav pri psih ni vedno najlažje prepoznati, saj nam ne morejo povedati, kaj jih boli ali nam opisati simptomov, s pomočjo katerih bi lahko diagnosticirali težavo. Največ, kar lahko naredimo, je, da jih opazujemo, pri čimer smo pozorni na vsakršne spremembe v obnašanju in odzivanju. Za izgubo vida pri psih obstaja veliko znakov, preden vam zaupamo pet najpogostejših, pa moramo razčistiti še nekaj stvari.

Psi nam ne morejo sporočiti, kdaj se izguba vida pri njih začne, lahko pa nam sporočijo, kdaj so izgubili toliko vida, da začno delati napake, ki so posledica slabega vida. Še ko psi izgubijo 80 % vida, zlahka pretentajo svoje lastnike, da ti mislijo, da njihov štirinožec še povsem dobro vidi. Šele ko začno izgubljati zadnjih 20 %, lastniki običajno opazijo, da nekaj ni v redu in ukrepajo. Vendar pa je takrat izguba vida že precejšnja, zato je pregled pri specialistu oftalmologu seveda urgenten. Drugi dejavnik, ki botruje dejstvu, da izgubo vida običajno opazimo prepozno, je sluh. Psi, ki imajo poslabšan vid, obenem pa še vedno dobro slišijo, dajejo vtis, da z njihovim vidom ni popolnoma nič narobe. Kadar pa se začne tudi izguba sluha, ugotovimo, da je pes pravzaprav že skoraj slep.

Kadar je pes na eno oko slep, medtem ko je drugo še popolnoma zdravo, je prav tako zelo težko ugotoviti, da je nekaj narobe, saj z zdravim očesom kompenzira primanjkljaj, ki je posledica slepega očesa. Mnogi lastniki so ob ugotovitvi, da je njihov pes na eno oko slep, presenečeni, ko pa izvejo, da je temu tako že dolgo časa, pa so pretreseni. Zavedati se moramo, da nas slepi in slabovidni psi zlahka preslepijo, zlasti v primeru, ko so vid izgubljali postopoma. Ob postopni izgubi vida so imeli namreč dovolj časa, da so si zapomnili, kje v stanovanju ali hiši je pohištvo, položaj predmetov pa so si zapomnili tako dobro, da so se jim sposobni izogniti, četudi jih ne vidijo. Zgodba zase je situacija, ko skupaj živita dva ali več psov, saj v takih primerih pes, ki dobro vidi, postane pes vodnik tistemu, ki vidi slabo ali pa sploh ne.

V primeru, da je pes diabetik, je tveganje za izgubo vida še posebej visoko, saj obstaja velika verjetnost, da se bo na obeh očesih pojavila siva mrena, kar bo botrovalo zelo hitri izgubi vida, praktično čez noč. To se običajno zgodi v obdobju devetih mesecev po začetku sladkorne bolezni. Če je torej vaš pes sladkorni bolnik, se posvetujte z veterinarjem, katere dodatke, ki bodo ublažili učinek bolezni na oči, je psu priporočljivo dajati. Izguba vida se torej lahko zgodi postopoma ali nenadno, preverite, katerih 5 znakov je v takšnem primeru najpogostejših. Le ob pozornem opazovanju, prepoznavi in hitrem ukrepanju boste namreč lahko upočasnili potek bolezni.

1. Vrzite igračo ali priboljšek pred vašega psa in ga opazujte. Če odreagira takoj, je z njegovim vidom vse v redu. Zavedati se moramo, da priboljšek lahko tudi hitro zavoha in nas tako preslepi, da mislimo, da je z njegovim vidom vse v redu. Na podoben način lahko preverimo tudi periferni vid psa, in sicer tako, da igračo vržemo na njegovo skrajno levo oziroma desno stran.

2. Kadar pes kar naenkrat noče več skočiti na posteljo, je to lahko znak popuščanja kolkov, druga možnost pa je, da enostavno več ne vidi. Če pes okleva in se ne more odločiti za skok, je to najverjetneje znak, da slabše vidi. Tudi če je svetloba šibka, na primer ponoči, nekateri psi kar naenkrat nočejo več hoditi po stopnicah. Pri starejših psih se navadno pojavi nočna slepota, gre za degeneracijo mrežnice, zato se izogibajo vzpenjanja in spuščanja po stopnicah, tudi postelja in kavč seveda več ne prideta v poštev.

3. Če se pes zaleti v kos pohištva, ki ni na svojem mestu, denimo stol, odmaknjen od mize, je to jasen znak, da z njegovim vidom ni več tako, kot bi moralo biti. Posvetujte se z veterinarjem.

4. Kadar pes okleva ali sploh noče skočiti iz avta, gre seveda lahko za kakšno drugo bolezen, mnogokrat pa vzrok tiči v izgubi vida.

5. Če se vam vaš pes zdi kot omamljen, ko pride v stik s sončno svetlobo, je to jasen znak, da izgublja vid. Kadar se na očesih napravi siva mrena, je vid na močni svetlobi namreč mnogo slabši kot na zmerni.

Lina Zalaznik

Vir: moderndogmagazine.com