Kako zaposliti pse s preveč energije?

2585

kako-zaposliti-pse-s-prevec-energijeNeskončno tekanje sem in tja, kopanje lukenj, vratolomni poskoki, pobegli čevlji in razcefrane blazine … seveda so vse to lahko znaki, da vaš kuža potrebuje še kakšen vzgojni prijem, lahko pa ima kljub poslušnosti zgolj preveč energije in s takšnimi dejavnostmi preganja dolgčas.

Marsikdo s psičkom v stanovanju ob prihodu domov skoraj ni prepoznal lastnega stanovanja, morda je bila pogrizena le sedežna garnitura, razcefrana okrasna blazina ali pa ste našli tudi praske po tleh in vratih? Ste med jutranjim hitenjem našli le en čevelj ali pa je vaša najljubša majica končala v pasjem skrivališču? Vse našteto sodi med znake, da je vašemu psičku dolgčas in tako išče pozornost ter bližino. Prvi korak pri preganjanju dolgčasa med psi so različne pasje igračke, s katerimi se lahko varno zaposli. Pogosto ga peljite na sprehod, na urico igranja, druženje z drugimi psički … Če pa tudi to ne deluje, je morda rešitev za vas agility ali kakšen drug pasji šport ali pa domače učenje različnih trikov.

Psi so v zgodovini vedno imeli svoje poslanstvo, lovili so, bili pastirji ali psi čuvaji, danes pa so bolj naši družabniki kot pomočniki. Da njihovemu vsakdanu poleg tega, da nam delajo družbo, dodamo še nov pomen, ga lahko naučimo številnih trikov, saj učenje psom ne predstavlja odpora. Ko se nauči dati tačko, naredi preval ali se pridno uleže na tla in ga mi za to nagradimo, psa namreč osrečimo ter hkrati poskrbimo, da bo višek energije porabil konstruktivno, ne pa za kopanje lukenj, preganjanje mačkov ali uničevanje.

Poleg osnovnih ukazov se lahko odločite tudi za bolj zapletene trike ali se celo vpišete na agility treninge, kjer boste s svojim psom tekli med različnimi ovirami in ga z vidnimi ter slušnimi ukazi kar najhitreje usmerili do cilja. Ena izmed možnosti je tudi canicross,  pasji šport, kjer lastnik in pes tečeta skupaj. Pes lastnika vleče za seboj in se tako mnogo hitreje utrudi, ne opazi pa niti motečih dejavnikov v okolici. Morda vam bo ugajal šport rally obedience, kjer s psom izvajate vaje poslušnosti na postavljeni progi, obsega pa vaje v gibanju in vaje na mestu.

Med preprostejšimi agility triki, ki se jih lahko lotite doma, so hoja poleg, naprej in nazaj, učenje psa, kako se skrije za določen predmet ali kako si pokrije oči, naučite pa ga lahko tudi ugasniti luč. Pri hoji poleg, naprej in nazaj psa vodite na svoji levi in ko želite, da hodi z vami naprej, tudi vi stopite naprej z levo nogo ter izvedite ukaz »naprej«. Ko se boste želeli ustaviti, upočasnite hojo in se ustavite tako, da bosta vaši nogi vzporedno ter ukažite »sedi«. Ko želite, da gre vaš kuža hodi vzvratno, ga z desnim stopalom potrepljajte po prsih in ukažite »nazaj«. Če bi se s kužkom radi igrali skrivalnice, ga lahko z ukazom »skrij se« naučite, da se skrije za določen predmet, kjer ga čaka priboljšek (npr. za mizo). Na začetku bo morda potreboval vaše spremstvo do skrivališča ali spodbudo z igračo, kmalu pa bo ukaz »skrij se« odlično razumel in mu boste lahko le s prstom pokazali na kakšen drug predmet, za katerega se mora skriti.

Z ukazom »pokrij« lahko psa naučite, kako se s tačko dotakne smrčka in zakrije svoje oči. Učenje začnite z obližem, ki ga nalepite na psičkov smrček, medtem ko si bo s tačko nagonsko odstranjeval nalepko iz smrčka, pa ga spodbujajte z ukazom »pokrij«. Ko bo pokril svoje oči, ga pohvalite in nagradite. Po določenem času bo kuža povezal ukaz z gibom in pohvalo in igrata se lahko neskončno dolgo. Še en koristen trik, nad katerim bo kuža navdušen, je ugašanje luči. Vzemite priboljšek in ga držite tik nad stikalom za luč, nato pa ukažite »luč, vzemi« in ko kuža doseže stikalo, naj dobi tudi priboljšek. Nadaljujte tako, da se z roko dotikate stikala, z drugo pa v zraku držite priboljšek. Znova dobi priboljšek takrat, ko doseže stikalo in še stoji na dveh tačkah. Vztrajajte toliko časa, da psu uspe ugasniti/prižgati luč in da poveže vaš ukaz z dotikom stikala – precej koristen trik, kajne?

Pasji športi in učenje trikov predstavljajo tako rekreacijo kot zabavo. Po takšnem treningu bo kuža utrujen, srečen in prav gotovo mu ne bo več dolgčas. Poleg rekreacije se med tovrstnimi dejavnostmi med lastnikom in psom plete tudi globoka vez. Če se s športi ne želite ukvarjati na treningih, lahko s preprostejšimi aktivnostmi poskusite tudi sami. Pazite le, da jih prilagodite pasji starosti in spretnosti. Med takšnimi aktivnostmi sta igranje s pasjim frizbijem, metanje (in prinašanje) žoge nazaj k lastniku ter druge podobne igre.

Maša Pirnat