Kaj je BSL in kako vpliva na lastnike psov?

3479

BSL – BREED SPECIFIC LEGISLATION  (zakonodaja za določene pasme psov)

kaj-je-bsl-in-kako-vpliva-na-lastnike-psovBSL imenujejo tudi zakonodaja za diskriminacijo določenih pasem. To je zakon ali uredba, ki prepoveduje ali omejuje lastništvo psov določenih pasem, psov, za katere se domneva, da so določene pasme, mešancev določenih pasem in/ali psov za katere se domneva, da so mešanci določenih pasem. Najbolj drastična oblika takega zakona popolnoma prepoveduje lastništvo. Vendar pa BSL pomeni tudi zakone ali vladne regulative, ki odrejajo ločene zahteve ali omejitve; kot na primer: obvezna sterilizacija/kastracija, obvezen nagobčnik, krivdno zavarovanje, posebne licence za lastništvo in dodatne takse, obvezno mikročipiranje ali tetovaže, določena starost lastnika/sprehajalca, označbe na nepremičnini, zahteve glede namestitve in uporabe povodca, omejitve glede dostopa na določene javne površine (parki, šolska igrišča, ipd.), omejitev števila psov v gospodinjstvu, obvezno sporočanje spremembe lastništva ali selitve, zahteve glede šolanja, zahteva, da mora biti v arhivu mesta slika psa in lastnika. BSL v vseh svojih oblikah in verzijah pomeni uničenje veliko pasjih ljubljenčkov.

Tarča BSL je veliko različnih pasem psov. V Italiji so do preklica zakona l. 2009 regulirali 17 pasem. V ZDA so z zakonom prepovedali ali omejili lastništvo eni ali vsem sledečim pasmam: akita, »alapaha blue blood bulldogs«, aljaški malamut, »american bandogge«, ameriški bulldog, american staffordshire terrier, american pit bull terrier, belgijski malinois, bullmastiff, bull terrier, cane corso, chihuahua, chow chow, dalmatinec, doberman pinscher, dogo argentino, »fila brasileiro«, nemški ovčar, miniaturni bull terrier, napolitanski mastiff, »pit bull« (čeprav pitbul ni pasma), perro de presa canario, rotvajler, shar pei, siberian husky, staffordshire bull terrier, »tosa inu« in volčji hibridi. Te uredbe ciljajo tudi na mešance med eno ali več naštetih pasem.

BSL v Evropi

Poljska, Nemčija, Danska, Finska, Španija, Velika Britanija, Irska, Francija, Romunija, Norveška, Švica, Portugalska, Malta, Rusija, Ukrajina.

BSL v ZDA in Kanadi

ZDA: v 18 zveznih državah so sprejeli ukrepe proti BSL, v šestih zveznih državah razmišljajo o ukrepih proti BSL, v 27 zveznih državah je BSL še vedno v polni veljavi. V Kanadi je BSL v polni veljavi v dveh provincah, to sta Ontario in Manitoba.

Je taka zakonodaja učinkovita?

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Urška Karlin, Zavod Pit

Objavljeno v enaintrideseti številki revije Kužek