Kako preprečiti pasji pretep?

Pasji pretep je nočna mora marsikaterega lastnika. Pa naj gre za napad našega ali drugega psa. Zato ga je najbolje preprečiti, saj lahko, kadar do njega pride, brez tveganja zase in oba vpletena psa, storimo bore malo. Najučinkovitejša metoda, kako pasje pretepe preprečevati, je zagotovo dobra socializacija, s katero je treba pričeti čim prej. Najbolje že v leglu. In vendar nas tudi preventivno ravnanje žal včasih ne obvaruje pred napadom psa. Zato je pomembno, da smo pripravljeni tudi na nevarnost pasjega pretepa.

Kaj torej storiti, da bi se lahko s svojim psom sproščeno gibali kjerkoli in se izognili nevšečnostim, kot so vznemirjen in na lastnika popolnoma neosredotočen  pes, lajanje, pasja vleka k vsakemu štirinožcu, ki ga naš kosmatinec zagleda, ali še kaj hujšega? »Odgovor je vsekakor ustrezna socializacija, s katero se bo kuža naučil  pravilnega vedenja ob prisotnosti drugih psov in postal vzoren član naše družine in skupnosti. Socializacija ne pomeni le spoznavanja pasjega mladička s kar se da velikim številom različnih psov, temveč sistematično učenje pravilnega in vljudnega obnašanja do ljudi in ostalih štirinožcev. V procesu socializacije, s katero je treba  začeti čim prej, dobri vzreditelji jo zagotavljajo že v leglu, moramo pasjega nadobudneža res načrtno spoznavati z ljudmi in psi različnih pasem in starosti ter mu zagotavljati brezskrbno in sproščeno igro z vrstniki. Toda pozor! Pasjo igro moramo stalno nadzirati in jo ob vsaki izkazani grobosti takoj prekiniti. Mladič se mora namreč  naučiti, kako svoj ugriz in gibanje kontrolirati tako, da v svoji razposajenosti ne bo  poškodoval drugega mladiča. Ugotoviti mora tudi, da je treba  svoje vedenje v prisotnosti odraslih in starejših psov prilagoditi,« pojasnjuje Nuša Pečnik,  licencirana kinološka inštruktorica v pasji šoli PES in pol.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Zapisala Slavka Brajović Hajdenkumer, lastnica pasje šole Pes in pol