Strahovi pri psih in kako jim pomagati?

909

Se tudi vaš pes boji grmenja ali pokanja novoletnih ognjemetov? Ni edini. Tudi pri psih se lahko pojavijo različni strahovi, ki jih spravljajo v stres. Kako strahove prepoznati, katere strahove poznamo in kako psu pri premagovanju stresnih situacij pomagati pa si lahko preberete v nadaljevanju.

 

Znaki strahu, ki jih pes lahko pokaže

Pes lahko izrazi svoj strah na različne načine. Nekateri se začnejo tresti, cviliti ali lajati, pogosto se skrijejo oziroma zatečejo v majhen skrit kotiček, lahko pa tudi kažejo znake, ki namigujejo na agresivnost. Seveda so znaki odvisni tudi od strahu, ki ga pes občuti.

Vrste strahov

Glasovni strahovi – sem spadajo glasni poki, kot so ognjemeti, petarde, grmenje, streli …

Strah pred veterinarjem – obiskov veterinarja psi ne razumejo, poleg tega pa se tam počutijo slabo, bolno, v bolečinah, z neznanci in na nepoznanem teritoriju, dobijo tudi injekcije, zato je čisto razumljivo zakaj veterinarja ne marajo.

Ločitvena stiska/seperacijska anksioznost – to je strah pred tem, da bi ostali sami oziroma bi jih njihov lastnik zapustil. Ta strah se običajno pojavi, ko je pes preveč navezan na svojega lastnika. Ko ostane sam ves čas laja, uničuje pohištvo in ostale predmete v hiši, urinira in izloča …

Strah pred neznanci in drugimi psi – ta strah se običajno pojavi pri psih rešenčkih, ki so živeli na ulicah ali pri lastniku, ki jih je zlorabljal. Pojavi se lahko tudi strah pred ljudmi, ki nosijo kape in strah pred drugimi psi, do katerih bo pes postal agresiven.

Strah pred vožnjo v avtomobilu – se pojavi, če pes v obdobju mladička ni navajen vožnje z avtomobilom. Pes ne želi v avto, se prekomerno slini, lahko pa mu postane tudi slabo.

Strah pred otroci – se prav tako pojavi, zaradi premalo izkušenj z otroki, lahko tudi zaradi slabih izkušenj, ko interakcije med otrokom in psom ni nadzorovala odrasla oseba.

Strah pred določenimi predmeti – sem spada npr. sesalec, otroška igrača, delovno orodje ipd.

Kako psu pomagati premagati strah

Življenje s prestrašenim psom je lahko zelo težavno, za premagovanje strahu pa je potreben čas, potrpežljivost in vztrajnost.

Potrebna je tudi sprememba vedenja pri lastnikih. Pogosto se zgodi, da v stresnih situacijah, ko pes občuti strah, lastniki psa pohvalijo z besedami »Priden si.« ali »Vse je v redu.« kar samo še spodbudi pasji strah. Namesto tega raje preusmerite pozornost in mu ukažite naj sede ali počaka. Namesto, da ga božate, raje nanj le položite svojo dlan, kar mu bo pomagalo, da bo mirnejši.

Strahovi so tudi zelo predvidljivi, zato lahko točno veste kdaj se bodo pojavili. Ognjemet se vedno pojavlja konec decembre, nevihte v poletnih popoldnevih, na sprehodu se bo pes srečal z neznanimi ljudmi in psi… Premagovanje strahov naj poteka počasi in v tempu psa. Če opazite, da mu ni prijetno, se določeni situaciji poskusite izogniti ali jo vsaj omiliti.

Eva Tomažin

Viri:

www.akc.org

www.thesprucepets.com