Depresija pri psih

752

Depresija je psihološka motnja, ki vključuje motnjo v čustvovanju in razpoloženju, ki povzroči spremembe vedenja, počutja in celo videza. Depresija pa kot ljudi lahko prizadene tudi naše nadobudne pasje kosmatince, vzrokov zanjo pa je lahko več. Ali gre za prehude spremembe v njihovem življenju ali to sprožijo določene življenjske situacije, v vsakem primeru je treba že ob prvih znakih pozorno opazovati svojega psa in ob prvih sumih na depresijo tudi obiskati veterinarja.

 

Kaj je depresija?

Depresija je psihološka motnja, za katero je značilna vztrajajoča potrtost, ki jo spremljajo tudi drugi simptomi, ki pa se pojavljajo pri vsakem kužku različno.

Simptomi depresije pri psih

Simptomi depresije se razlikujejo od kužka do kužka, pa vendar so nekateri bolj pogosti kot drugi. Med najbolj prepoznavne simptome uvrščamo potrtost, apatijo, izgubo zanimanja za igro, sprehode in interakcijo z drugimi ljudmi in psi, zmanjšanje fizične aktivnosti in pretirano spanje.

Nekateri kužki zavračajo celo hrano, spet drugi pa se prenajedajo, odvisno od posameznega kužka in stopnje depresije, v kateri se je znašel. Velikokrat lahko opazimo spremembo tudi v vedenju kužka, kar se lahko odraža v obliki pretirane agresije, pretirane zaskrbljenosti ali apatičnosti. Vsekakor se je kot že zgoraj navedeno potrebno zavedati, da so simptomi depresije pri vsakem kužku lahko različni in se ne pojavijo vsi pri vsakem kužku.

Vzroki za depresijo

Glede na vzrok ali je ta zunanji ali notranji, lahko depresijo ločimo na endogeno ali eksogeno depresijo. Endogena depresija ali z drugo besedo biološko utemeljena depresija se lahko pojavlja pri kateri koli pasmi psov tudi pri mešancih, so pa nekatere pasme bolj podvržene kot druge za primer husky, ki spada v skupino psov, ki so bolj podvrženi k endogeni depresiji.

Pogostejši tip depresije pa je eksogena depresija, katere vzrok izhaja iz okolja in situacij, v katerih se kuža znajde. Med najpogostejšimi vzroki za depresijo so ločitev od družine, smrt ljubljene osebe, selitev, različne stresne situacije kot so prihod novih družinskih članov, zdravstveni posegi, obisk veterinarja in podobne zanj stresne situacije. Depresijo pa lahko sproži tudi poslabšano zdravstveno stanje, sploh če zraven  opazimo še kakšne druge simptome bolezni.

Kako ukrepati ob simptomih depresije pri psu?

Ob prvem sumu na depresijo je priporočljiv obisk veterinarja, ki bo kužka zdravstveno dobro pregledal in s tem preveril, ali se vzrok za depresijo skriva v zdravju kužka ali ne. V nasprotnem primeru pa bo z vašo pomočjo skušal ugotoviti pravi vzrok za depresijo in svetovati, kako jo čim prej odpraviti.

Kako pomagati depresivnemu psu?

Seveda pa kot lastniki lahko veliko pripomoremo k boljšemu počutju svojega kužka, sploh če trpi za depresijo. Zanj najpomembnejše je, da se mu čez dan dovolj posvetimo in z njim počnemo njemu ljube aktivnosti kot so daljši sprehodi, igre v naravi in podobno. Prav tako priporočamo, da skušate kot lastniki izolirati svojega kužka od stresnih situacij, saj lahko to povzroči poslabšanje njegovega psihološkega stanja. Vsekakor pa se o dodatnih napotkih posvetujte z veterinarjem, ki bo glede na psihološko stanje kužka primerno svetoval, da bo z našo pomočjo čim prej okreval.

 

Vesna Kropf

VIRI:

pets.webmd.com

www.akc.org

www.petmd.com