Moj kuža je 10 ur dnevno sam doma

2172

Čas je najpomembnejši gradnik vseh odnosov v našem življenju. Psi so socialna bitja, ki za srečno življenje potrebujejo veliko mero našega časa – in prav zato je tako pomembno, da se pred nakupom kužka iskreno vprašamo, koliko časa mu bomo v vsakdanjem življenju lahko namenili. Nekaj nasvetov pa v članku Moj kuža je 10 ur dnevno sam doma.

V sodobnem svetu imamo vsi polno obveznosti. Delo, družina, hobiji, prijatelji … Zato je normalno, da večinoma ne moremo vseh 24 ur dneva posvetiti le našemu kužku. In s tem v bistvu nič ni narobe! Za srečo svojega psa lahko zlahka poskrbite tako, da ga vključite v čim več vaših obveznosti (če greste npr. na kavo s prijateljico – zakaj ne bi zraven šel še vaš kuža?) in da poskrbite, da je vajin skupni čas, četudi ne dosega idealnih standardov, preživet kar se da kvalitetno.

[members_only]

Privajanje

Najprej naučite svojega psa, da ni nič narobe, če je sam doma. Da to ni nič slabega in da to ne pomeni, da ga boste kar zapustili. Vsak kuža bi moral biti sposoben preživeti en dan v samoti, ne da bi ga to čustveno prizadelo ali povzročilo destruktivne težnje.

Kako to doseči?

Ni pomembno ali gre za mladiča ali odraslega psa – s privajanjem začnemo čim prej po njegovem prihodu v naše bivalno okolje, čas njegovega samostojno preživetega časa pa postopoma zvišujemo. Tudi njegov prostor lahko na začetku omejite na eno sobo, nato pa postopoma širite njegovo območje gibanja.

Če začne cviliti ali lajati, se ne vračajte. Vrnite se šele, ko se umiri in ga ob prihodu pohvalite. Priboljške mu dajajte le ob odhodu, nikoli ob prihodu. Tako se bo kuža naučil, da je varen, tudi ko je sam.

Pomembno je tudi, da poskrbimo za njegovo zabavo. Igrače, skrivanje priboljškov po različnih mestih v hiši … tako bo vaš kuža ostal animiran in ne bo iskal zabave v praskanju po vašem kavču. Pomaga tudi radio. Izberite mirno radijsko postajo, ki bo zmanjšal občutek osamljenosti.

Sčasoma bosta drug drugemu začela zaupati. Vaš kuža bo vedel, da se vedno vrnete, vas pa ne bo skrbelo v kakšnem stanju je stanovanje.

Družabna popestritev

Kaj pa če bi si omislili družbo še enega živalskega prijatelja? Lahko je mačka, še en kuža ali celo ptič. Ob pravilnem načinu uvajanja, psi nimajo težav s spletanjem prijateljstev s katerokoli živaljo.

Če ugotovite, da za še enega živalskega prijatelja res ni časa ali prostora, morda uredite občasno druženje s katerimi od znancev. Morda je tudi vaš sosed lastnik psa? Lahko se dogovorita, da si medsebojno pomagata – ko enega ni doma, drug vzame kužka v svoje stanovanje. Kužkoma bo to zagotovo v večje veselje, kot samotno preživljanje časa.

Poznate morda koga, ki je velik ljubitelj psov, pa ga sam zaradi teh ali onih okoliščin nima? Predlagajte mu občasno varstvo!  Najdite zaupanja vredne ljudi, ki so všeč tudi vašemu psu. In ne bojte se – vaše družbe ne bo mogel nadomestiti nihče, v srcu vašega psa imate zagotovljen poseben prostor.

Kvaliteta je pomembnejša od kvanitete

Ne glede na to, koliko časa vam po napornem dnevu ostane – pojdite na sprehod, igrajta se in čohajta, tekajta po stanovanju in se zabavajta, ponovita tisti najnovejši trik, opazujta sosedovo mačko … Tako bo vajin odnos rasel in cvetel ves čas.

[/members_only]

 

Maja Bernik

 

Vir:

www.vetstreet.com