Nemška doga

3139

Primeren za:

  • Izkušene lastnike
  • Družine z otroki
  • Čuvaja

Na kratko o nemški dogi:

  • Prijazna
  • Zvesta
  • Potrpežljiva z otroki

Posebne zahteve:

Najraje živi v velikem ograjenem vrtu. Ker hitro zraste, moramo z vzgojo začeti takoj.

Zgodovina

Nemška doga je zelo stara pasma. Psi, podobni nemški dogi, so se pojavili že na grškem denarju v letu 36 pred našim štetjem. Obstajajo tudi risbe nemških dog na egipčanskih spomenikih, starih več kot 5000 let. Prvi zapisi o psih, ki so spominjali na nemške doge, so bili najdeni v kitajski literaturi, ki izhaja iz leta 1121 pred našim štetjem. Leta 407 so Aziatska ljudstva napadla dele Nemčije, Italije in Španije, s seboj pa so prinesli mastifu podobnega psa, ki so ga občudovali zaradi njegove moči, saj je lahko ubil divjo svinjo in celo medveda. Predniki teh psov naj bi bili hrti in stari angleški mastifi. V selektivno vzrejo je bil vključen še veliki angleški hrt, in tako je nastala nemška doga. Poleg tega, da so jih uporabljali za lov, so nemške doge služile tudi kot  čuvaji posestev. Kot priznana pasma se je uveljavila leta 1887.

Videz

Nemška doga je velik, močan pes. Telo je kvadratne oblike, samice so lahko nekoliko daljše kot visoke. Dolga glava je pravokotne oblike, z globokim gobcem in izrazitim stopom. Nos je lahko črne barve, na sivih psih je lahko siv, na harlekinih pa lahko ima tudi črne madeže. Oči so temne in srednje velike. Ušesa so srednje velikosti in so postavljena visoko na glavi. Vrat je pokončen in močan, sprednje noge so popolnoma ravne. Stopala so okrogla s črnimi nohti. Rep je postavljen visoko, pri korenu je debelejši, proti konici pa vedno tanjši. Dlaka je kratka in gosta, nemške doge pa lahko najdemo v brindle, peščeni, črni, modrosivi, harlekin (bela podlaga s črnimi madeži), mantle harlekin (črna podlaga z velikimi belimi madeži) in včasih tudi merle barvi.

Temperament

Nemške doge pogosto dobijo naziv »nežni velikan« (angl. gentle giant). So prijetne in ljubeznive, z otroki so igrive in potrpežljive. Ker je v prostoru dokaj neaktivna, lahko brez večjih težav živi z nami v stanovanju, najbolj vesela pa bo, če bo imela na voljo velik vrt. Zelo rada ima ljudi in potrebuje njihovo družbo. Nemške doge bolj malo lajajo, agresivnost pokažejo samo takrat, ko se jim zdi to nujno. So zanesljivi in zaupanja vredni psi, ki so zaradi svojega poguma in zvestobe tudi dobri čuvaji. Ker zelo hitro zrastejo, je nujno, da se vzgoja začne že takoj v »otroštvu«. Zaradi njihove velikosti jih moramo naučiti, da ne smejo skakati in se naslanjati na ljudi. Pri vzgoji nemške doge si moramo postaviti cilj, da postanemo njen vodja krdela ter jasno postaviti meje dovoljenega. Pozornost moramo nameniti tudi agresivnosti do drugih psov.

Zdravje in nega

Nemške doge so nagnjene k displaziji kolkov, napihnjenosti, srčnim boleznim in poškodbam repa. Prav tako je pri njih pogosta tudi mastocitoza. Zaradi svoje velikosti mora biti pes star vsaj eno leto, da ga lahko vzamemo s seboj na tek, saj lahko pride do težav s sklepi. Ti psi ne živijo dolgo, povprečna starost nemške doge je manj kot 10 let. Nega nemške doge zaradi gladke in kratke dlake preprosta. Psa po potrebi skrtačimo in počešemo dlako, uporabimo lahko suhi šampon. Kopanje pa je zaradi velikosti psa dokaj zahtevno, zato je najbolje, da se mu izognimo s pomočjo vsakodnevne redne nege. Redno moramo striči kremplje.

Viri:
www.dogbreedinfo.com
www.fci.be