Kako najbolje izkoristiti virtualno šolanje psov

298

Po trenutni novi realnosti sodeč, je naša prihodnost virtualna. V teh negotovih, nekoliko drugačnih časih, je šolanje in sestankovanje na daljavo, virtualno, naša nova resničnost. In od sredine marca 2020 je upoštevanje socialne distance še ena od ovir pri vzgoji novih štirinožnih družinskih članov.

Bolj kot kadarkoli je sedaj pravi čas da ustvarimo nove načine, s katerimi lahko zagotovimo, da naši kosmatinci dobijo primerno in učinkovito šolanje, tudi v obdobju, ko zaradi takih in drugačnih razlogov, ne moremo zapustiti svojega stanovanja ali okolice v kateri živimo.

Pasje šole in pasji učitelji v potrebi za čim boljšo šolo na daljavo uporabljajo vse mogoče novosti in načine, da vam in vašemu kužku kar se da približajo nov način šolanja. Šolanje po spletu. Tak način usposabljanja psov ni novost samo za pasje učitelje, temveč tudi za njihove štirinožne učence in nas, skrbnike. Vse več skrbnikov psov namreč pogreša druženje v živo, socializiranje svojega psa z drugimi in osebni kontakt s trenerjem.

Veliko skrbnikov je do šolanja psa na daljavo zadržanih. Vseeno vas opogumljamo, da če imate možnost šolanja psa na daljavo, to izkoristite. Če se namreč pri vas doma v zadnjem času pojavljajo težave, kot je ta, da npr. vaš kuža skače na vaše otroke, med tem, ko se sami šolajo od doma ali vam povzroča težave, ko imate pomemben sestanek, je čas da ukrepate. Virtualno šolanje, lahko omenjene težave odpravi takoj, z nekaj vaje, saj lahko vadite od doma in upoštevate nasvete trenerjev v trenutku, ko se težave pojavijo.

Nekatere pasje šole so pri virtualnem treningu celo tako uspešne, da se bodo zanj odločile tudi, ko se naša »stara« realnost vrača in bo možen trening psov v pasji šoli.

Poglejmo si, kako kar najbolje izkoristiti virtualno šolanje psov.

Priprave pred pričetkom

Ko se prijavite na virtualno šolanje vašega psa, je pomembno, da si za to vzamete čas. Čeprav večino časa trenutno preživite doma, to ne pomeni, da imate časa na pretek ali celo preveč. Pri večini ljudi, se je ravno zaradi zadrževanja in opravljanja službenih in šolskih obveznosti od doma, pojavilo celo pomanjkanje prostega časa. Zato bodite prepričani, da imate na razpolago veliko časa, ko se odločite za posvetitev svojega dela dneva vašemu pasjemu ljubljencu.

Pred pričetkom šolske ure vašega psa, lahko sebe, psa in okolico v kateri živite, pripravite na uro šolanja od doma. Preden pričnete, bodite prepričani, da bo vaše usposabljanje učinkovito. Večina izkušenih pasjih trenerjev vam bo zagotovo ponudila vaje in trening, ki jih je doma lahko izvajati. Pomembno je, da skrbno izkoristite napotke vaditelja vašega psa in da vsako sejo spremljate pozorno in iz nje izvlečete najbolje.

Preden pričnete, zagotovite, da bo ura potekala nemoteno in upoštevajte naslednje napotke:

 • Pripravite sobo, v kateri boste vadili. Odstranite vse morebitne motilce, pripravite si priboljške, uro, pripomočke in ostale potrebne stvari za kvalitetno vadbo.
 • Pred pričetkom šolanja, odpeljite psa na sprehod.
 • Prepričajte se, da vas med šolanjem nihče ne bo motil.
 • Ko začnete, vklopite časovnik in če želite snemati vadbo, pripravite kamero.
 • Pričnite s treningom.
 • Ko končate, pustite psa, da počiva na točno določenem mestu, sami pa si, če želite, zapišite šibke in dobre točke treninga.

Ko srečanje in fizični stik nista mogoča

Dobra stran virtualnega učenja je ta, da se je na tak način, z virtualnimi napotki trenerja, vse osnovne ukaze možno naučiti od doma. Večino ljudi ob virtualnem treningu najbolj skrbi socializacija psa. Je že res, da se je v trenutni situaciji prakticiranje socialne distance, nekoliko težje socializirati, vendar vam lahko izkušen pasji trener ponudi nekaj vaj, ki bodo pripomogle k lepem vedenju in strpnosti vašega kužka v kasnejšem obdobju.

Vaje, ki krepijo samozavest vašega psa in pripomorejo k boljši socialni vključenosti so:

 • Pokličite svojega psa po imenu in ga nagradite vsakič, ko vas pogleda.
 • Psa lahko naučite, da zvonec na vratih pomeni, da mora priteči na svoje ležišče ali na kak drug prostor v stanovanju (proč od vhodnih vrat), ki ga določite vi.
 • Obrok psa, lahko uporabite, kot nagrado med treningom.
 • Premaknite ležišče psa, četudi to pomeni samo za nekaj centimetrov.
 • Vsak dan premaknite en kos pohištva v vašem stanovanju.
 • Doma lahko ustvarite svoj agility trening in psa zaposlite z aktivnim treningom.
 • S psom se lahko učite, kako biti zmeren pri hranjenju priboljškov. To storite tako: priboljšek dvignite in ga počasi spustite proti ustom vašega psa. Če kuža ob tem poskoči ali seže po njem, priboljšek ponovno dvignite navzgor, ter ga spustite, ko je kuža miren. Poskrbite, da ob tej igri vaš kuža ne poje preveč priboljškov, saj se lahko zaradi njih pojavijo tudi določene zdravstvene težave.
 • Igra z vodo. Pomembno je, da svojega ljubljenca že zgodaj naučite, da vaša kad ne pomeni odpora in strahu, temveč zabavo. Psa lahko na kad navadite tako, da vadite v suhi kadi ali pa v njej preprosto sedite in se crkljate.
 • Pomembno je, da psa peljete ven vsak dan. Ob tem upoštevajte socialno distanco, vseeno pa kužku dovolite, da povoha kar želi in da kljub medosebni razdalji, ki jo morate držati vi, spoznava svoj pasji svet.
 • Uporabite splet, da svojega psa navadite na različne zvoke. Lahko mu predvajate zvok avtomobilov, gneče, glasbe, zvoke hrupa ali zvoke drugih živali.
 • Kužku lahko priboljške, igrače ali nekaj kar ima rad, skrijete in ga napeljete k temu, da jih išče. To bo v njem vzbudilo njegove prvinske nagone po lovu.

Ustvarite listo tedenskih ciljev

Pomembno je, da si svoje cilje pri šolanju vašega psa zapišete in jim sledite. To vam zagotavlja, da ostanete osredotočeni in veste, kaj sledi, po usvojitvi določenega znanja.

Lahko si zabeležite, do kdaj želite svojega psa naučiti osnovnih ukazov, kot so sedi, prostor, sem. Temu sledite. Vsekakor pa si zadajte realne cilje, ki jih je mogoče doseči in nikar ne pričakujte preveč, prehitro.

Kasneje si lahko sestavite dnevni red, ki je lahko sestavljen iz več kratkih sej, po 10 do 15 min šolanja.

Vsaka seja naj vključuje:

 • Prakticiranje nadzora zunanjih dražljajev.
 • Prakticiranje ukazov : sedi, lezi, daj taco…
 • Aktivna vadba celotnega telesa.
 • Prakticiranje odpoklica.

Ne glede na to, ali delate od doma, pomagate otrokom, ki se šolajo na daljavo ali celo prisostvujete obojemu, je čas za trening z vašim psom ključnega pomena. Označite si ga na koledarju in ga ne izpustite za nobeno ceno.

Deja Drobne

Viri:

www.rspca.org.uk

www.akc.org