Kako združiti dva psa?

322

Če že imate psa in boste pripeljali še enega domov (tudi samo na obisk), so določene stvari, ki jih lahko naredite, da bo združitev čim bolj mirna in prijateljska.

Faktorji, ki lahko vplivajo na to, kako dobro se bosta psa razumela

Preden predstavite dva neznana psa se morate zavedati, kateri so tisti dejavniki, ki bodo vplivali na uspešnost združitve. Najpomembnejši dejavnik sta karakterja psov. Če sta oba kosmatinca načeloma prijazna in prijateljska do drugih psov, obstaja večja verjetnost, da se bosta dobro razumela. Če je en od psov bolj zadržan ali celo agresiven do drugih psov, bo potrebno nekoliko več dela in previdnosti. V kolikor eden od psov res ne mara drugih, se pred združitvijo posvetujte s strokovnjakom.

Drugi dejavnik je, ali sta psa kastrirana oziroma psice sterilizirane. Pogosto pride do večjih prepirov in celo pretepov ravno pri psih, ki niso kastrirani/sterilizirane.

Predpriprave

Če pričakujete prihod novega psa, lahko vašega zdajšnjega kosmatinca na to pripravite. Najbolje je, da domov prinesete kakšno odejo/igračo od bodočega psa in tako svojemu štirinožcu date možnost, da se privadi na nov vonj.

Prav tako lahko že pred prihodom novega psa organizirate kakšen „play date“ z drugimi psi in opazujete, kako se vaš kosmatinec obnaša v družbi drugih. Tako boste lažje videli, kaj lahko pričakujete.

Združevanje

Idealno je, če psa lahko združite na nevtralnem terenu. To pomeni, da novega psa ne pripeljete takoj domov, ampak, da greste ven in na sprehodu „srečate“ svojega psa. Tako je najmanj možnosti, da bo prišlo do teritorialnega vedenja in posledično napadov.

Oba psa naj sta na povodcu in oba naj vodi umirjena in sproščena odrasla oseba, ki jo pes pozna. Povodec naj ni napet, saj to lahko daje psu napačno sporočilo. Najbolje je, da se najprej odpravite na sprehod z obema psoma brez, da se povohata. Ohranjajte primerno razdaljo in konstantno nagrajujte in hvalite oba psa.

Ko opazite, da sta oba psa sproščena, jima lahko pustite, da se povohata. Med spoznavanjem konstantno opazujte telesno govorico; če je enemu od kosmatincev neprijetno, z združevanjem prenehajte in se dalje sprehajajte na razdalji.

Skupno življenje

Ko se psa navadita na družbo drug drugega, se odpravite domov. Najbolje bi bilo, da greste na nekaj skupnih sprehodov, preden drugega psa pripeljete domov, a je to zelo redko lahko izvedljivo. A pojdite vsaj na ta prvi sprehod, preden se odpravite proti hiši.

V hiši naj sta psa sprva ločena. Počakajte, da se nov pes privadi na novo okolje in vaš zdajšnji pes na novo družbo. Še vedno se sprehajajte skupaj na primerni razdalji. Obema dajte čas, da se res navadita drug na drugega. Šele, ko vidite, da sta oba psa popolnoma sproščena okoli drug drugega, ju lahko združite tudi doma.

Še vedno pa bodite pozorni; priporočljivo je, da sta psa vedno ločena, ko vas ni doma. Pomembno je tudi, da ima vsak od njiju nek svoj varen prostor, kamor se lahko umakne, kadar si želi miru. Prav tako ju hranite ločeno in se tako izognite prepirom zaradi hrane. Tudi deljenje igrač ni priporočljivo, sploh pri bolj posesivnih psih.

Najpomembnejše od vsega pa je, da k združitvi pristopite res počasi, z obilico potrpežljivosti in pozitivne motivacije. Nekateri psi potrebujejo nekoliko več časa, da sprejmejo drugega psa in s tem ni nič narobe. Če pa je eden od psov hudo problematičen oziroma prihaja do resnih prepirov je najbolje, da se individualno posvetujete s strokovnjakom, ki vam bo povedal, kaj v tem primeru lahko naredite.

Veronika Sivka

Viri:

resources.bestfriends.org

www.petbacker.com