Kaj morate vedeti, če si želite imeti stafforda?

568

Ameriški stafford terier je vse bolj priljubljena pasma. Trenutno so to eni najpogostejših psov srednje velikosti. Krasno se izkažejo tudi kot družinski psi, saj so zelo družabni, igrivi in imajo radi otroke. A tudi imajo staffordi, kakor vse druge pasme svoje potrebe. Tukaj je nekaj dejstev, ki jih je dobro vedeti, preden v svoj dom sprejmete ameriškega stafford terier-ja.

Imajo veliko energije

Staffordi imajo ogromno energije. Dnevno potrebujejo veliko gibanja, pa tudi mentalne zaposlitve. Samo dolgi sprehodi zanje absolutno niso dovolj. Poleg tega potrebujejo še igro in ustrezno mentalno zaposlitev (interaktivne igrače, delo z nosom, učenje trikcev, vaje poslušnosti…). Če ste zainteresirani, se lahko s staffordom preizkusite tudi v kakšnih kinoloških športih – zagotovo boste našli kakšnega, ki bo tako vam, kakor tudi psu všeč.

So fizično močni

Ameriški stafford je po naravi precej mišičast, prav tako pa imajo kar močen ugriz. Če imate otroke, naj ne bodo nikoli sami na sprehodu s psom – če stafford povleče na povodcu, ga otrok absolutno ne bo zmogeel zadržati. Prav tako bodite previdni tudi pri igri. Zaradi močnega ugriza zna biti kar boleče, če pes recimo pomotoma ugrizne vas na mesto igrače.

Imajo močen plenski nagon

V praksi to pomeni, da veliko staffordov rado preganja mačke in manjše živali, zato je tukaj potrebno nekaj previdnosti. Če že imate doma mačko, ju s staffordom združujte počasi in potrpežljivo. Bodo pa staffordi ravno zaradi nagona oboževali plensko igro.

V nekaterih državah so prepovedani

Žal je tako, da so bull pasme še vedno v mnogih državah označeni, kot nevarni in zaradi tega prepovedani. Tudi, če so dovoljeni se zna zgoditi, da zanje veljajo posebna pravila (obvezen nagobčnik, povodec krajši od 1m…). Preden se odpravite s staffordom v tujino, se obvezno pozanimajte, kakšna pravila zanje veljajo v državi, v katero potujete.

Zna se zgoditi, da se ne bodo razumeli z drugimi psi

Kljub temu, da obožujejo ljudi in načeloma niso agresivni, se veliko ameriških staffordov ne razume z drugimi psi. Ob ustrezni vzgoji in socializaciji se to da zelo lepo omiliti, a morate se zavedati, da psa ne morete kar spustiti v skupino psov in pričakovati, da se bo igral. Če imate doma že psa, tudi tukaj združujte počasi in postopoma. Načeloma lahko popolnoma normalno živijo z drugimi psi. Večina vzgojenih staffordov, ki se s psi ne razume, bo mimoidoče pse preprosto ignorirala.

Imajo nekatere genske bolezni

Pri bull pasmah je najbolj znana genetska bolezen ataksija. Gre za bolezen, ki se pojavi v odrasli/starejši dobi psa in ni ozdravljiva. Ker se prenaša iz staršev na mladiče je pomembno, da so psi testirani za ataksijo, preden se jih pari. V kolikor želite kupiti stafforda, se prej dobro pozanimajte, kateri vzreditelji so vredni zaupanja in nikar ne kupujte psa brez rodovnika in ustreznih preiskav.

Ameriški stafford je lahko krasen življenjski sopotnik, a je pomembno, da se vnaprej točno pozanimamo, kaj potrebuje in, da se prepričamo, da mu vse tudi zmoremo nuditi.

Veronika Sivka

Viri:

www.rover.com

www.hillspet.com