Kaj vaš kuža počne v sanjah?

386

Kot lastniki psov smo velikokrat že opazili, da v nekem trenutku kuža med spanjem začne trzati s tačkami, cviliti in celo tiho lajati. Ob tem se mnogim poraja vprašanje, ali psi tudi sanjajo, ali jih tudi tlačijo more kot nas ljudi. Odgovore na ta vprašanja vam predstavljamo v spodnjem članku.

Spalne navade

Kot ljudje imajo tudi živali svoje spalne navade. Ljudje in psi imamo podobne spalne cikle, le da pri psih vse skupaj poteka veliko hitreje. V povprečju psi spijo nekje od deset do celo dvajset ur dnevno, ki jih sestavlja 20 kratkih ciklov spanja, ki trajajo nekje do 15 minut. Prav tako psi v primerjavi z ljudmi lahko zaspijo že v petnajstih sekundah. Kot ljudje pa imajo tudi psi dve spalni fazi, in sicer spanje REM in spanje NREM. V REM spalni fazi se možganska aktivnost poveča, s tem shranjene informacije zaživijo in psi začnejo sanjati. Enako tudi poteka pri ljudeh, zato se ljudje tudi takrat sanj spomnijo.

Pasje sanje

Torej je res, psi lahko sanjajo, kaj točno pa sanjajo pa mnogim predstavlja velikokrat uganko. V REM spalni fazi zbrane dnevne informacije zaživijo in pes začne sanjati. Sanje pa poleg podoživljanja zbranih informacij oblikujejo tudi čustva kužka. S čustvi pa se potem tudi ločijo sanje na dobre in slabe oziroma na nočne more.

Moramo se zavedati, da kuža drugače sprejema spomine kot ljudje. V veliki večini si le ta zapolni vonj ali zvok nečesa, v veliko manjši meri si bo zapolnil vizualne dele spominov. Posledično s tem tudi vonj in zvok prevzemata veliko večjo vlogo v njihovih sanjah kot vizualni deli spominov.

Ali lahko pse tlačijo more?

Kot ljudje tudi pse lahko tlačijo more, vendar za razliko od človeških, v pasjih nočnih morah nastopa v glavni vlogi strah zbujajoč vonj ali zvok. V nočnih morah pes lahko brca, cvili, renči ali celo laja, zato ne bo nič nenavadnega, če bo vaš nadobudni kosmatinec med spanjem to tudi počel. Seveda pa ni nujno, da z lajanjem in gibanjem, psa tlači mora, lahko sanja dobre sanje in so le te bolj intenzivne.

Kaj in kako pogosto psi sanjajo?

Psi kot ljudje sanjajo o vsem, kar poznajo, o ljudeh, s katerimi živijo, o stvareh, ki jih vohajo, in o situacijah, ki jih doživijo. Znanstveniki so ugotovili, da na sanje vpliva tudi sama pasma psa. Večje pasme psov sanjajo redkeje in imajo daljše sanje. Manjše pasme pa sanjajo pogosteje in sanje so krajše razsežnosti. Prav tako so ugotovili, da najpogosteje sanjajo starejši psi in pasji mladički.

Kljub temu da med spanjem morda kuža sanja in se ob tem oglaša, le tega pustite spati in ga ne zbujajte. Psi potrebujejo vsaj deset ur spanja dnevno in je zato zanje res pomembno, da se dodobra naspijo. V kolikor je pa zbujanje potrebno, pa le to storite počasi in previdno, da se le ta ne prestraši.

Vesna Kropf

Viri:

www.akc.org

www.purina.com.au

www.psychologytoday.com