Invalidski voziček za pse: kako vedeti ali ga vaš kužek potrebuje in kakšnega izbrati

774

Psi so del naše družine in imamo jih radi, ko so mladi ter tudi ko odrastejo in se postarajo. Zaradi zdravstvenega in tehnološkega napredka je življenje ljudi in hišnih ljubljencev postalo lažje in daljše. Obstaja namreč nešteto možnosti zdravljenja in pomoči za številne bolezni s katerimi se soočajo starejši ljudje in starejše živali.

Eden od vidikov staranja, ki lahko nas, ljubitelje psov, nekoliko užalosti, je vprašanje mobilnosti pri naših kužkih. Kaj hitro se lahko zgodi, da kužku nekatere zdravstvene razmere ali zgolj visoka starost, otežijo ali celo onemogočijo hojo in premikanje po svetu.

V zadnjem času, pa smo priča temu, da je možno tudi za pse, ki težko hodijo, uporabiti invalidski voziček, prilagojen našim štirinožnim prijateljem.

Če ste v skrbeh za svojega kužka in se sprašujete kako mu pomagati pri hoji ter ali potrebuje invalidski voziček, obstaja nekaj stvari, ki jih morate vedeti, preden svojemu kužku kupite invalidski voziček.

Znaki, da vaš kuža potrebuje pripomoček za hojo, invalidski voziček

Najboljši nasvet in vir informacij, je ob tej temi zagotovo vaš veterinar. Včasih lahko namreč vaš veterinar takšen pripomoček odsvetuje. Sploh takrat, ko vaš pes npr. potrebuje čas, da okreva po poškodbi mišice, ki jo more okrepiti.

Vendar je lahko v primeru staranja ali trajnih poškodb invalidski voziček najboljša izbira za psa, da ostane v gibanju.

Če opazite katerega od naslednjih znakov, se čim prej pogovorite s svojim veterinarjem o načrtu nove mobilnosti pri vašem ljubljencu:

 • Nenadna sprememba vedenja ali razdražljivost, zlasti pri premikanju in obremenjevanju nog in sklepov.
 • Težave pri vstajanju.
 • Težave pri ohranjanju ravnotežja.
 • Pes naenkrat ne želi na sprehod ali v naravo.
 • Strah in zadržanost okoli stopnic, neravnega terena ali spolzkih površin.
 • Atrofija mišic.
 • Paraliza.

Pogosti vzroki za težave pri hoji

Čeprav so izzivi starosti pogosto vzrok za težave pri hoji psov, obstaja nekaj zdravstvenih težav, ki lahko povzročijo težave pri mobilnosti psov.

Mednje sodijo:

 • Artiritis.
 • Displazija kolkov.
 • Bolezen medvretenčnih ploščic.
 • Degenerativna mielopatija.
 • Nevrološke motnje (npr.mišična atrofija hrbtenice).
 • Paraliza.
 • Poškodbe kolena.
 • Kirurško okrevanje.
 • Poškodbe zaradi nesreče ali udarcev.
 • Težave s hrbtenico.
 • Amputacija okončine.

Kako oceniti ali vaš kužek potrebuje pomoč pri mobilnosti?

Eden od »enostavnih« načinov ocenjevanja svojega psa doma je preizkus z brisačo. Ta preprosta metoda deluje tako, da pod trebuh svojega psa položite brisačo, ga rahlo dvignete in spodbudite k hoji.

Če lahko kužek dobro hodi s sprednjimi nogami, medtem ko mu vi podpirate zadnji del, potem potrebuje oporo le za zadnji del telesa. Če pa njegove sprednje noge med hojo drsijo in ima kužek očitne težave s hojo, bo verjetno potreboval oporo po celotnem telesu.

Različne možnosti pomoči pri mobilnosti

Obstaja veliko odličnih pripomočkov za lažje gibanje vašega kužka. Dobro sodelovanje z vašim veterinarjem vam lahko pomaga določiti najboljšo možnost, za vašega psa.

Pri tem ima veliko vlogo tudi velikost psa. Velikost namreč običajno odloči, ali je težo psa možno podpirati z izbranim pripomočkom za lažjo mobilnost.

Obstajata dve osnovni kategoriji  pripomočkov za lažje gibanje psov:

 • invalidski vozički.
 • Pasovi, trakovi, jermeni.

V omenjenih pripomočkih je še nekaj podkategorij, odvisno od tega, koliko pomoči potrebuje vaš ljubljenec.

Invalidski vozički

V kolikor vaš kužek potrebuje pri hoji le podporo zadnjih tac in zadka, je zanj po navadi idealen dvokolesni invalidski voziček, ki psu podpira zadnji del telesa. Na ta način vaš pes še vedno in v celoti obvlada sprednje okončine, brez da bi imel težave pri vlečenju zadnjega dela telesa.

Če pa ima vaš štirinožni prijatelj težave s sprednjimi  in zadnjimi tačkami naenkrat, pa mu bo po vsej verjetnosti koristil štirikolesni invalidski voziček. Ta zagotavlja podporo po celotnem telesu, hkrati pa omogoča še nekaj svobode gibanja.

Pasovi, trakovi, jermeni

Tako kot pri invalidskih vozičkih obstajajo različne stopnje podpore s pasovi ali jermeni. Nekateri lahko podpirajo le zadnji del, drugi pa celotno telo.

Če vas kužek potrebuje oporo le v hrbtu, je pas, ki gre okoli trebuha, podobno kot test z brisačo, lahko vsestransko uporabna in enostavna možnost.

Če vaš kužek potrebuje trdnejšo oporo, lahko pas za celotno telo nudi različne ravni podpore. Odvisno od možnosti, ki jo izberete. Nekateri pasovi imajo več ročajev, zato lahko prilagodite, kateri konec pasjega telesa, je bolje podprt.

Pasovi so morda bolj realna izbira za majhne pse, saj večje in težje pse težko dvignete samo s pasom.

Kako psu najbolje pomagati pri prilagajanju na invalidski voziček

Pomembno je, da ob katerikoli dejavnosti nadzorujete svojega psa. Tako je tudi pri uporabi invalidskega vozička.

V začetku je najbolje, da prvih nekaj dni preizkusite invalidski voziček tako, da ga uporabljate 2x na dan, v 10 minutnih intervalih. To bo vašemu psu pomagalo, da se prilagodi, brez odvečnega stresa ali izčrpanosti.

Tudi ko je vaš pes seznanjen z invalidskim vozičkom, te naprave niso namenjene celodnevni uporabi.

Najbolje je, da pripomočke za hojo uporabljate za omejene seje vadbe, socializacije ali raziskovanje in igranje.

Bodite pozorni na strme naklone, na ovire in površine, kjer se lahko kolesa vozička zataknejo.

Kakovost življenja psov na invalidskih vozičkih

Kakovost življenja mnogih skrbnikov psov, ki imajo težave v gibanju, je nekoliko težavna. Vaš veterinar je tisti, ki vam lahko svetuje, ali je vaš pes primeren za uporabo invalidskega vozička.

Invalidski vozički so odličen način fizične terapije za psa, ki ne more hoditi. Kljub gibalni oviranosti, lahko taki psi še vedno hodijo in trenirajo svoje mišice. Običajno so ti pripomočki zasnovani tako, da psu omogoča tudi opravljanje življenjskih potreb, brez da bi se spravili v neprijeten položaj.

Na splošno, se kakovost življenja gibalno oviranega psa, s pridobitvijo invalidskega vozička dvigne.

S pravimi orodji lahko torej psom s težavo v hoji in starejšim psom pomagate, da uživajo v svojem življenju prav tako, kot vi. Ko se pes enkrat navadi na invalidski voziček ali druge pripomočke zar hojo, najverjetneje komajda opazi razliko v primerjavi s časi, ko je lahko sam hodil. Navsezadnje psi najraje raziskujejo in se podijo za majhnimi živalmi in da jim lahko s pomočjo pripomočkov to tudi omogočimo, je nekaj najlepšega, kar se lahko pripeti v življenju gibalno oviranega psa.

Deja Drobne

Viri:

www.handicappedpets.com

www.akc.org