Kako pripraviti poligon za agility v svoji dnevni sobi

574

Kadar je vreme slabo, zunaj je mraz in pada dež ali sneg, dnevi so sivi ter kratki, vi pa vseeno želite psa ohraniti aktivnega, je lahko trening agilitija v domači dnevni sobi prava izbira.

Trening v domači dnevni sobi je nekoliko lažji, če imate manjšega ali srednje velikega psa, vseeno je z nekaj iznajdljivosti to mogoče izpeljati tudi z velikim psom.

Kaj sploh je agility?

Morda ste mnenja, da je trening agilitija namenjen zgolj tekmovalnim ali razstavnim psov, vendar temu ni tako. Vsak pes lahko pridobi pozitivne lastnosti, s primernim treningom agilitija.

 Agility je namreč odlična duševna stimulacija, pa tudi dobra vadba za ohranjanje agilnosti aktivnih psov. Posebej, je tak domač trening primeren za čase, kot so sedaj, ko je naše gibanje nekoliko omejeno ali je zunaj zima. Če si želite poglobiti odnos med vami in vašim kužkom, ter želite svojemu ljubljencu izboljšati razpoloženje, potem ste na pravem mestu.

Bistvo agilitija je, da svojega psa usposobite, da premaguje zaporedno postavljene ovire. Število ovir ni pomembno, je pa pomembno to, da jih mora kuža opraviti v določenem zaporedju, vzorcu. Običajno je na začetku pes na povodcu. Vodnik pa ga glasovno in z nakazovanjem smeri, spodbuja, da čim bolj pravilno premaga postavljeno oviro.

Tipični poligon za agility vključuje igralne rove skozi katere pes teče, navpično in zaporedno postavljene palice, ki jih pes izmenično prehodi ali preteče, klančine in razne ovire za skoke.

Ovire, ki jih postavite doma, so lahko izključno prilagojene vašemu kužku in temu kar ima rad.

Prednosti treninga agilitija

Dejavnosti, ki so vključene v trening agilitija so odlična vadba za pse: tek, skakanje, hopsanje, plezanje po rampi in ostalo. Agility običajno izmuči še tako aktivnega psa. Pomislite, če postavite poligon doma, v svojem stanovanju, lahko svojemu kužku ukaze podajate kar iz kavča. S tem ukanete slabo vreme in višek energije.

Agility dokazano zmanjšuje dolgčas pri psih. S treningom agilitija lahko izkoreninite nekatere uničevalne vzorce v obnašanju svojega kužka. Ker je glavni element treninga agilitija za psa upoštevanje ukazov, lahko trening okrepi pozitivno vedenje vašega kužka.

Kako doma zgraditi poligon za agility

Agility poligon je dejansko DIY, se pravi projekt naredi sam. Glede na velikost vašega psa, lahko uporabite opremo, ki jo doma že imate ali jo sami predelate ali izdelate. Ni nujno, da se omejite samo na dnevno sobo. Ovire lahko kužku glede na velikost prostorov razporedite tudi v kuhinji, na hodniku ali v spalnici. Vse je odvisno od vaših želja in prostorskih zmožnostih. Več prostorov kot uporabite, manj pohištva boste morali premakniti za začetek igre.

Nikakor pa pri izdelavi poligona ne komplicirajte. Uporabite stvari, ki jih že imate ali pa jih sami predelate, tako da se prilagajajo prostoru in kužku.

Tunel

Za tunel lahko uporabite mizo, ki jo prekrijete z rjuho, ki sega do tal. Če je vaš pes manjši, lahko uporabite kartonasto škatlo, ki ji odrežete konce.

Tek med palicami

Palice, zapičene v zemljo so pri agilitiju običajno visoke in tanke, postavljene v vrsto, skozi katero mora kuža po zaporedju, eno za drugo preteči. Za palice, lahko uporabite karkoli ustreza velikosti vašega psa. Na primer metlice, nogice od stojal ali celo nekaj praznih cvetličnih loncev.

Oprema za skoke in plezanje

Zložena odeja ali nizki regal lahko zadostujeta za vajo skokov, še posebej če je vaš kuža majhen. Uporabite lahko kakšne večje knjige, naložene ena na drugo ter pokrite z desko. Tako lahko vaš kuža vadi plezanje po deski in skoke.

Vseeno, se preden pričnete z vajo skokov, posvetujte s svojim veterinarjem. Nekateri psi namreč zaradi genetike ne smejo skakati saj si lahko poškodujejo sklepe ali imajo težave s hrbtenico ( jazbečarji ).

Skok skozi pnevmatiko/obroč

Če želite svojega psa usposobiti za skoke skozi pnevmatiko, lahko pričnete s treningom skoka skozi obroč, kot je hula hoop. Glede tega obstaja veliko možnosti. Pomembno je, da je obroč dovolj velik, da lahko vaš pes skozi njega varno skoči.

Uvod v pasji agiliti

Kinološki klubi običajno svetujejo, da pričnete s krajšimi treningi in ne skrbite preveč, če v začetku potrebuje vaš kuža nekoliko več pomoči. Uporabljajte veliko spodbud in pohval. Prav tako je lahko uporaba priboljškov preprost način, da ohranite sebe in svojega psa gibčna in v dobri formi.

Psa lahko na agility pripravite že prej. Lahko ga naučite kako teči med nogami v formi osmice.

Mnogo psov ima težave s premikajočo rampo. Da psa pripravite na to nekoliko težjo oviro, je pomembno, da ga naučite stati na predmetu, ki se med tem premika. Če vama uspe, je to lahko dober znak, da bo kužku uspelo premagati rampo ali vrteče se kolo, ki se premika pod njim.

Če opazite, da se ob prečkanju tunela vaš kuža prestraši in mu je v temi neprijetno, poskrbite, da bo v prostoru kjer je pasji tunel (npr. kuhinja ali jedilnica, nekje kjer je miza), svetlo in prijetno. Pomembno je, da vaš kuža vidi luč na koncu tunela in ve, da mora, ko je enkrat v njem, naprej in ne nazaj.

Agility ima za psa in za vas toliko prednosti, da lahko z njim pričnete že danes. Agility pse ohranja duševno stimulirane, pomaga ohranjati kondicijo in skrbi za boljšo prilagodljivost psov. Prav tako je zelo zabaven v dneh, ko zaradi različnih razlogov ne morete zapustiti stanovanja. Ni potrebe po tem, da je trening agilitija zapleten, bolj pomembno je, da kuža v njem uživa.

Če želite, da ostane vez med vami in vašim kužkom globoka ter verjamete v zdrav duh, v zdravem telesu, potem vam priporočamo, da se izdelave poligona in zabavnega treninga za pse, lotite že danes.

Deja Drobne

Viri : 

www.cuteness.com

thebark.com