Aktivnost psov v zimskem času

284

Zimski meseci so v polnem razponu in s tem tudi nizke temperature ter zasnežene pokrajine. V zimskem času se kot ljudje tudi živali upočasnijo in so posledično s tem sprehodi zunaj kar izziv. Vsekakor pa naj to ne bo razlog, da izpuščamo dnevne sprehode s svojim pasjim kosmatincem, saj ne bomo osrečili le njega, ampak bomo tudi mi poskrbeli za lastno dnevno aktivnost.

Zunanje zimske aktivnosti

Zasnežena pokrajina je odlična priložnost za odkrivanje novih aktivnosti pozimi zunaj hiše. Nekateri kužki praktično sovražijo moker sneg in je zanje dovolj že kratek sprehod, spet drugi pa sneg obožujejo in s tem posledično tudi igro v snegu. V ta namen vam predstavljamo nekaj idej za zimske aktivnosti, ki bodo zadovoljile pasjo potrebo po aktivnosti tudi pozimi.

pes na snegu

Lovljenje sneženih kep

V veliki večini psi obožujejo vse igre z žogo, pozimi pa je lahko to malce težavno, saj se le ta lahko z lahkoto izgubi. Kot nadomestek žoge pozimi pa lahko uporabimo snežene kepe, ki jih bo kuža videl kot belo žogico in jo bo z velikim veseljem lovil po zasneženih pokrajinah.

Skrivalnice

Za malce bolj mentalno zaposlitev kužka lahko poskrbimo s skrivalnicami. Zato lahko uporabimo priboljške ali igrače, ki jih zakopljemo v sneg, in s tem posledično damo svojemu kužku nalogo, da le te najde. Priporočamo, da to igro igrate s svojim kužkom na svojem dvorišču, saj v primeru, da igrače kuža ne najde, še zmeraj pride le ta na plano, takoj ko sneg skopni.

Valjanje kep

Valjanje kep je prav tako še ena aktivnost, ki jih večina psov praktično obožuje. Najboljši način za igranje te igre pa je, da v bližini svojega doma najdemo manjši hrib in po njem zvalimo kepo, ki jo bo nadobudni pasji kosmatinec začel loviti, vse dokler ne bo le ta popolnoma razpadla.

Sprehod

Sprehod pa je ena izmed najbolj uporabljenih aktivnostih, ki jo sicer uporabljamo v praksi čez celo leto, a je v zimskem času sploh v primeru snega nekoliko bolj zahtevna. Iz tega razloga z daljšimi sprehodi pozimi ni za pretiravati. Prav tako je dobro sprehod prilagoditi glede na fizično pripravljenost in na zimske razmere zunaj.

Zimske aktivnosti v stanovanju / hiši

Seveda pa se moramo kot lastniki zavedati, da se kuža zunaj giblje veliko manj kot bi se sicer v bolj toplejših mesecih, zato je še tako pomembno, da najdemo aktivnosti, ki jih lahko svojemu kužku pripravimo v stanovanju ali hiši.

Med pasjimi nadobudneži je izredno popularna aktivnost iskanje priboljškov. Priboljške skrijemo po stanovanju in pustimo svoje pasje kosmatince iskati. V primeru, da jim morda ne uspe najti prav vseh priboljškov, mu lahko pri tem seveda pomagate. Lahko pa v svojem stanovanju pripravite pravi poligon z ovirami, v kolikor imate toliko prostora. Prav tako, če imate dovolj velike prostore, se lahko igrate igro vlečenja ali celo metanja, a bodite previdni, kam mečete igrače.

Seveda pa lahko zimske dneve doma uporabimo za učenje svojega kosmatinca vaj poslušnosti. S tem boste poskrbeli ne samo boljšo poslušnost, ampak tudi mentalno zaposlitev za svojega kosmatinca.

Lahko pa hladne zimske dni izkoristimo za skupno poležavanje in čohanje s svojim pasjim kosmatincem. S tem se ne bomo le sprostili, ampak bomo  poskrbeli, da se vez s svojim kosmatincem še bolj okrepi.

Potrebno pa se je seveda zavedati, da kljub vsem notranjim aktivnostim ne moremo samo z le temi zadostiti vse potrebe psa po gibanju sploh, če imamo večjo in aktivno pasmo psa. Pomemben in ključen je vsakodnevni sprehod, ki pa ga lahko dopolnimo z aktivnostmi znotraj hiše oziroma stanovanja.

Vesna Kropf

Viri:

tractive.com/blog

www.dogtipper.com

thebark.com/content