Kaj storiti, če pes renči v neprimernem trenutku?

kaj-storiti-ce-pes-renci-v-neprimernem-trenutkuNajprej se moramo vprašati, v katerem primeru je pasje renčanje na mestu in celo zaželjeno in kdaj je renčanje neprimerno oziroma nesprejemljivo. Verjetno se vsi strinjamo, da bomo psu več kot hvaležni, če nas bo sredi noči z renčanjem in lajanjem opozoril na vlomilca, ki se skuša skozi okno vtihotapiti v našo hišo. Po drugi strani je seveda nesprejemljivo, če pes renči na nas ali na druge družinske člane ali prijatelje, kadar denimo pograbimo njegovo igračo ali kost za glodanje ali pa mu skušamo obrisati tace po zimskem sprehodu ali ga skrtačiti. Pasje renčanje je opozorilen znak, ki pomeni, da se pes nečesa boji. Zavedati pa se moramo, da ni edini. Pred renčanjem namreč navadno nastopi še nekaj drugih opozorilnih znakov, ki pa se jih moramo naučiti prepoznati.

Znaki pasjega nelagodja

Znakov, s katerimi pes na edini način, ki ga pozna, pokaže, da mu je nelagodno, je več. Renčanje spada med zadnjega med opozorilnimi znaki, saj z njim pes jasno pokaže, da bo bodisi napadel ali se branil, saj se počuti ogroženega. Nelagodje psi pokažejo denimo tako, da pogledujejo stran od nas, včasih pri tem zasukajo célo glavo. Tudi zehanje, kadar pes ni utrujen,  je znak stresa, prav tako oblizovanje (ob predpostavki da v bližini ni hrane). Med znake, da nekaj ni v redu, spadajo še dihanje z odprtim gobcem, četudi ni vroče, otrplost (ki je posledica strahu) in izbuljene oči, ki se kažejo tako, da pes “gleda z belim”. Renčanje nastopi šele, če ne prepoznamo nobenega od teh znakov, in v pasjem slovarju velja za zadnje opozorilo.

Naučimo se pasje govorice

Vsi našteti opozorilni znaki, z renčanjem vred, so vsekakor nekaj, kar se moramo naučiti dovolj zgodaj prepoznati, z zgodnjim posredovanjem bomo namreč preprečili nastanek morebitnih hujših vedenjskih težav pri našem psu. Če pes naprimer med krtačenjem otrpne ali začne pogledovati stran od nas, je to vsekakor znak, da mu je nelagodno. V primeru, da ko zagleda krtačo, začne renčati, to pomeni, da prejšnjih opozorilnih znakov nismo prepoznali. Psi se niso sposobni naučiti izražati v našem jeziku, zato je na nas, da se naučimo njihove govorice. Opisan problem je seveda, tako kot vsi problemi, rešljiv. Nedvomno je najbolje, če s pasjo vzgojo začnemo takoj ob prihodu psa v naš dom, tudi vzgoja mlajšega psa je hvaležnejša, vendar pa je dejstvo, da nikoli ni prepozno. Če pes renči v neprimernih trenutkih, je to vsekakor resna težava, ki bi utegnila pripeljati celo do napada, to pa bi bilo seveda nesprejemljivo.

Na renčanje odgovorimo na pravilen način

Na pasje renčanje se moramo odzvati na pravilen način, vsakršno misel o tem, da je potrebno takega psa s prisilo dominirati, takoj opustimo, saj bomo s tem dosegli samo to, da se nas bo pes bal. Recimo, da pes renči, če ga hočemo skrtačiti. To je jasen znak, da se krtačenja boji in se počuti ogroženega, na nas je torej, da mu to opravilo približamo na način, da ga bo vzljubil. Za vajo, ki sledi, potrebujemo priboljške in kliker, če ga uporabljamo (v nasprotnem primeru lahko izrečemo besedo pohvale). V roke primemo krtačo ali glavnik, jo pokažemo psu in v istem trenutku kliknemo ali ga pohvalimo ter mu damo priboljšek. Vajo ponavljamo samo nekaj minut naenkrat, ponovimo jo naprimer dvajsetkrat, nato krtačo odložimo. Najbolje bo, če vajo ponavljamo do trikrat na dan nekaj dni in hitro bomo ugotovili, da bo pes kar naenkrat vesel, ko bo zagledal krtačo, povezovati jo bo namreč začel z nečim prijetnim. Ko smo prepričani, da se pes same krtače več ne boji, gremo korak dlje in ga s krtačo pobožamo, v istem trenutku pa kliknemo in mu ponudimo priboljšek. Pri tem bodimo pozorni, da enkrat psa božamo po hrbtu, drugič po taci, naslednjič po repu in tako naprej. S tem bomo dosegli, da se pes krtačenja ne bo več bal, marveč se ga bo – nasprotno – veselil! Odpravljanja renčanja v situacijah, ki so za psa neprijetne, se torej lotimo tako, da te situacije zanj napravimo prijetne. Če bo naš štirinožec neko opravilo, ki se ga je prej bal, povezoval z našim odobravanjem in priboljški, se bo te situacije prej kot slej začel veseliti, razloga za strah in renčanje pa več ne bo.

Lina Zalaznik