Kaj pomeni pasji nagib glave vstran?

Vezi, ki se spletejo med psi in njihovimi skrbniki, so včasih prav nepredstavljive in segajo zelo globoko. Prijateljstva med človekom in psom prav tako ne moremo primerjati z nobenim drugim prijateljstvom in odnosom z drugimi ljudmi. Psičke imamo radi kot svoje otroke, kot najboljše prijatelje, saj nam s svojim pogledom vsak dan znova izkazujejo svojo brezpogojno zvestobo in naklonjenost. Zakaj torej ne bi še malo podrobneje spoznali, kaj se dogaja v kosmatih glavicah in tako še bolje razumeli naših kosmatincev?

Da nas bolje slišijo …

Psi imajo nešteto ljubkih in očarljivih kretenj, kjer med najbolj prisrčne sodi pasji nagib glave vstran, ki ga navadno spremlja rahlo zmeden pogled. Večina pasjih skrbnikov se bo strinjala, da nagib glave pri psu pomeni, da se sooča z nečim nenavadnim. Zakaj pa to počnejo? Strokovnjaki pravijo, da ima nagib glave zelo veliko opraviti s pasjo sposobnostjo empatije. Psi so namreč razvili izredno dobro razumevanje ljudi in zato zlahka preberejo našo govorico telesa, naše kretnje, izraze na obrazu in vzorce govora. Prepoznajo celo določene besede in vokalne melodije in jih povezujejo z igro, sprehodi ali hrano. Ko nagnejo svojo glavo, je mogoče, da poskusijo izločiti iz našega govora in telesnih kretenj vzorce, ki jih že poznajo s tistimi, ki so jim priča prvič.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Viri:
www.grunge.com
dogtime.com
www.goodhousekeeping.com
www.iflscience.com