Kaj lahko storimo, ko ima pes razdražen želodec?

Če vaš pes kaže znake nekoliko razdraženega želodca in ne morete priti do veterinarja, mu lahko skušate pomagati tudi doma. Morda obisk ambulante navsezadnje ne bo potreben. Če se boste držali navodil, mu boste morda lahko olajšali neprijetno počutje, včasih pa je obisk veterinarja v takih primerih vseeno na mestu.

Simptomi

Navadno se bo razdražen želodec pri psu kazal z naslednjimi znaki:
Bruhanje, driska, slinjenje, povečana želja po pasenju trave ali lizanju preprog in tal, izguba apetita, vetrovi, zvoki kruljenja po trebuhu

Določite, ali je vaš pes primeren za zdravljenje z domačimi zdravili

Nekaterim psom ta sredstva morda ne bodo ustrezala. Prav tako je lahko razdražen želodec znak česa resnejšega, zato, če je pes letargičen, ima povišano temperaturo ali se ne obnaša kot običajno, obiščite veterinarja! Mogoče je, da gre za parvovirozo, zaporo črevesja, vnetje trebušne slinavke ali gastroenteritis.
Za kakšne primere pa so ta zdravila dobra? Pomagajo lahko psu, ki:
Ima težave zaradi nenadnega prehoda na drugačno prehrano (nova hrana mora biti vedno uvedena postopoma!)
Je nedavno pojedel »kaj napačnega«, npr. brskal po košu za smeti. Razen, če je pojedel kaj zelo mastnega (kar lahko povzroči vnetje treb. slinavke), strupene snovi ali kosti, ki lahko povzročijo zaporo črevesja.
Ne skušajte si pomagati z domačo lekarno v primeru, če:
– Je pes brezvoljen
– Nenehno bruha
– Ima pogosto drisko v curku
– Je iztrebek krvav
– Hitro postaja dehidriran
Ti domači recepti so le za blažje primere in včasih je bolje obiskati veterinarja, če se nam stanje zdi resno, ne preneha ali se slabša! Če se trebuh vašega psa zdi napet in napihnjen, se živčno prestopa, slini in se napenja, da bi bruhal, a ne more, nemudoma odhitite k najbližjemu veterinarju, saj so to tipični simptomi zasuka želodca, ki je življenjsko nevaren. Še posebno so k temu nagnjeni večji psi z globokim prsnim košem. Če pa ste presodili, da bi svojemu ljubljenčku lahko pomagali tudi doma, si preberite, kako se prepričate, da ni dehidriran.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Katja pavlič

Vir:
pethelpful.com

1 komentar

  1. Pozdravljeni!
    Sporočam, da zdaj lahko dostopam do člankov.
    Hvala za trud in lep pozdrav!
    Mojca Sajovic

Comments are closed.