Poletne nevihte in grmenje

Poletje je končno tu! Žal pa vroče poletje spremljajo neizogibne nevihte z močnim grmenjem. Prvi blisk in nato grom, vaš navadno mirni kužek, pa s pospešenim dihanjem hiti najti primerno skrivališče. Strokovno bi se izrazili, da ima vaš kuža »fobijo pred hrupom« in je precej pogosta med psi. Nekateri kužki se že nekaj minut pred nevihto začnejo obnašati drugače, saj naj bi čutili spremembo vetra, zračnega tlaka in nizkih frekvenc, ki jih ljudje ne vidimo in ne slišimo.

Ali psu pomagati, če ga je strah grmenja? Ali tolažba in prevelika pozornost še dodatno podkrepi strah? Strokovnjaki si niso enotni. Nekateri pravijo, da če psu namenimo več pozornosti ob grmenju, njegov strah še dodatno podkrepimo. Saj naj bi s pretiranim ljubkovanjem in tolažbo le potrdili kužkov sum, da je tak dogodek res strašen. Drugi pa so mnenja, da naša bližina in dodatna pozornost lahko psu omili strah in pomaga prebroditi nevihto. Kako torej kužkom pomagati, olajšati in prestati čas neviht?

Nagrada za mirno vedenje           

Trening mirnega vedenja ob različnih zvokih in hrupu naj bi potekal tekom celega leta in ne le takrat, ko je zares nujno, kot na primer decembra, pred novim letom ali v juniju, pred poletnimi nevihtami. Ob različnih zvokih poskušamo psa navaditi, da ostane miren in ga ob tem nagradimo. Proces takega treninga je navadno dolgotrajen, vendar se pri mnogih kužkih obnese. Predvsem, če s treningom začnemo že v mladih letih.

Psu omogočimo njemu varen prostor

Ko je kužka nečesa strah, bo poiskal prostor, kjer se bo počutil najbolj varno. V času neviht, ki jih spremljajo strele in močno grmenje, bo kužek najverjetneje iskal prostor, ki bo majhen in temen. To je lahko prostor brez oken, tuš kabina, pod posteljo, pod kavčem ali jedilno mizo, klopjo, stolom shramba, hodnik ipd. Nikar ga takrat ne poskušajmo spraviti na njegov običajni prostor, ampak ga pustimo, da si sam izbere prostor, kjer se bo počakal, da neurje in grmenje poneha.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Kristina Kolarič

Viri:
pets.webmd.com
www.thedodo.com