Bodite pripravljeni na pasjo šolo!

pripravljeni-v-pasjo-soloPred skoraj desetimi leti sem svojega trmastega višavčka želela vpisati v šolo za pse. Nekateri skrbniki pogumnih terierjev so se čudili ideji, saj naj bi to bilo namenjeno le tistim, ki jih ne moremo preprosto dvigniti v naročje. Drugi so me odpravili po principu Dantejevega reka “Opustite vsako upanje, tisti, ki vstopate”, češ da gre za trmasto pasmo. Danes se skrbniki vse bolj zavedamo pomena vzgoje psov. To ne zajema le učenja osnovnih ukazov, temveč celotno socializacijo naših kosmatincev. Vse več skrbnikov se odloči za vzgojo psa pod vodstvom strokovnjaka, v prijetnem okolju, kjer se kuža spozna tako z različnimi situacijami v okolju kot tudi z interakcijo z drugimi psmi. K doseganju želenih rezultatov pa lahko močno prispevamo prav mi sami.

  1. Izberimo pravega inštruktorja

Danes je ponudba šol za pse vse večja. Pri izbiri prave za nas in našega kužka nam lahko pomagajo znanci, spletni forumi in priporočila veterinarja. Ko opravimo ožji izbor, si pred končno odločitvijo lahko pomagamo tudi s pregledom referenc in izkušenj inštruktorja. K najlažji odločitvi pa pripomore obisk učne ure. Veliko šol ponuja brezplačno uvodno srečanje, na katerem se spoznamo z načinom in programom šolanja. Smiselno je izbrati tisto, ki nam omogoča, da v celotnem procesu aktivno sodelujemo tudi sami, četudi se morda zdi preprosteje kužka prepustiti strokovnjaku ali sodelovati zgolj kot opazovalec.

  1. Učenje = užitek

V prvih urah se bo kuža učil predvsem najbolj osnovnih ukazov, kot so lezi, sedi in pridi sem. Četudi se trmast višavček prvič ob ukazu “Pridi, greva” obrne v nasprotno smer in protestira zasidran na istem mestu, ne smemo izgubiti motivacije in veselja ob učenju. Naj bosta to užitek za oba in priložnost, da svojega psa bolje spoznate. Ukaze bo z vztrajnim ponavljanjem vsekakor osvojil, najbolj ključna pa je celotna izkušnja, s katero se spozna z različnimi življenjskimi situacijami v varnem in prijetnem okolju.

  1. Pred odhodom na učno uro

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Enja Zagoršek

Objavljeno v šestindvajseti številki revije Kužek