Ali zaupate svojemu pasjemu frizerju?

2258

kateremu-pasjemu-frizerju-lahko-zaupamNa naše uredništvo se bralci večkrat obrnete s prošnjami za nasvet kako izbrati zares dobrega pasjega frizerja, takšnega, ki mu lahko zaupate, in ki bo vašega ljubljenca postrigel v skladu z vašimi željami. Tudi sama sem se že nekajkrat opekla, ko sem svojega zahodnovišavskega belega terierja odpeljala k nepoznanemu pasjemu frizerju, domov pa odpeljala psa, ki je, bolj kot na predstavnika svoje pasme, spominjal na podgano … Saj ne, da smo ga zato imeli doma kaj manj radi, a vendarle vsak lastnik psa pričakuje, da bo za pošteno plačilo dobil storitev, ki jo je želel in pričakoval. In nezadovoljstvo s pasjo frizuro je še najmanjše zlo, ki se lahko pripeti zaradi napačne izbire frizerja … Če s psom v salonu ne ravnajo tako kot to zahteva njegov specifičen karakter, ampak delajo vse s silo in brez posluha, lahko povzročijo strah, ki mu bo za vedno priskutil obiske v pasjem salonu.

Pri izbiri pasjega frizerja je pomembno, da v prvi vrsti sami pri sebi določite svoje prioritete; ali je to nizka cena, strokovno friziranje glede na pasmo psa, upoštevanje vaših osebnih želja, nežen pristop in umirjen odnos do psa ali pa hitro opravljena storitev. Vsega naštetega na enem mestu običajno ne boste našli, zato je pomembno, da izberete glede na to kaj je za vas najbolj pomembo.

Zame ima dober pasji frizer naslednje odlike:

  • Ima posluh za psa (in zame), si vzame čas in z njim ravna nežno in potrpežljivo

Verjamem, da številni psi niso ljubitelji frizerske mize. Čeprav bi jih v teoriji morali na to navajati že od malega, pa v praksi tega pogosto ne počnemo, prva izkušnja s frizerjem je nato slaba, ker izberemo napačno osebo, posledično pa ima pes doživljenjsko travmo. In tak pes niti v rokah prave osebe ne bo sedel in se pustil frizirati. Bo pa ta oseba to razumela, z njim ravnala skrbno in potrpežljivo, ter mu sčasoma – ker se bomo k takemu frizerju s psom še kdaj vrnili – vlila zaupanje vase in v svoje početje.

V resnici je dober pasji frizer tudi pasji psiholog. Mora prepoznati kdaj je pes sproščen in kdaj je pod stresom ter mu v drugem primeru poskušati pomagati. To pa je nekaj, česar niti najboljši pasji frizer ne more opraviti na hitro. Mora si vzeti čas in delati s psom, ne proti njemu.

Osebno pravi pristop pasjega frizerja prepoznam že ob vstopu v salon. Zame je namreč razlika med tistim frizerjem, ki nezainteresirano pokaže na mizo in mi naroči naj psa namestim na njo ter tistim, ki se usede k psu na tla, mu ponudi priboljšek in se pred začetkom dela z njim poigra, da ustvari vez in zaupanje, nepopisna in neprecenljiva.

Nekateri lastniki izrazijo željo, da so med friziranjem psa v salonu prisotni. Določene frizerje to moti, drugi nimajo nič proti. Pri prvih gre lahko za dva ali tri legitimne razloge, zakaj vas med striženjem raje pošljejo ven: (1) lahko jih je zmotilo dejstvo, da ste jim s prošnjo izkazali nezaupanje; (2) vaša prisotnost lahko na psa vpliva negativno, saj pes želi k vam, je nemiren in zato frizerju otežuje delo; ter (3) vaša prisotnost lahko moti samega frizerja, ker se ne more v celoti posvetiti psu in svojemu delu (tudi vi verjetno ne marate, da vam med delom nekdo stoji za hrbtom, kajne?). Kljub temu pa menim, da bo zares dober pasji frizer upošteval vašo željo, da ste prisotni pri prvem obisku – tako bo pridobil vaše zaupanje, vi pa boste naslednjič mirne duše pustili psa v salonu. Če vendarle opazite, da je zaradi vaše prisotnosti – kljub prizadevanjem frizerja, da bi ga na ustrezen način pomiril – pes nemiren, bodite toliko pošteni do psa in do frizerja, da zapustite prostor.

  • Je strokoven, a upošteva moje želje

Veliko o strokovnosti pasjega frizerja pove že to, da vam pred striženjem razloži (morda celo pokaže) različne načine striženja psov vaše izbrane pasme – torej uradno, razstavno različico in morda še kakšno drugo, bolj praktično, ki jo lastniki radi izberejo. Prav tako je pomembno, da vam razloži različne tehnike krajšanja dlake, ki so možne in vam pojasni katera je prava za izbrano pasmo. Čeprav številni frizerji najraje v roke vzamejo strojček in psa preprosto pobrijejo, to ni priporočena metoda za nekatere pasme – terierje in šnavcerje, na primer, se trima in lahko njihova dlaka s krajšanjem s strojčkom izgubi na trdoti in barvi.

Pomembno je, da vam vse to razloži, a ne glede na njegove osebne preference, pusti izbrati vam. Če veste, da boste imeli z negovanjem razstavno postriženega psa več dela kot ste ga pripravljeni imeti ali da se dolga dlaka ne bo obnesla dobro pri vseh aktivnostih na prostem, ki jih s psom izvajate, mora pasji frizer to razumeti in vam svetovati najboljšo možnost glede na vaše potrebe in želje.

  • Je prilagodljiv in razumevajoč

Najboljši pasji frizerji so običajno polno zasedeni, zato se je za obisk potrebno naročiti dneve, včasih celo tedne vnaprej. A kljub temu, da imajo polne termine, veliko o njihovem odnosu do dela in strank pove že to koliko so se pripravljeni prilagoditi ob prvem obisku. Prvič, ko pokličete pasjega frizerja in se dogovarjate za termin, ga povprašajte kdaj se lahko s psom oglasite v salonu samo toliko, da se pes razgleda in spozna z osebjem – njegov odgovor bo veliko povedal o tem kakšen pristop do strank ima. Deset minut časa, ki si ga bo vzel za vašega psa pred prvim striženjem pa lahko pomeni veliko pri gradnji pozitivnega odnosa psa do nege in pri kreiranju prijetnih izkušenj v povezavi s salonom.

Ob prvem ‘kar tako’ obisku lahko frizerju zaupate svoje strahove in pomisleke, ta pa vam bo, če je »pravi« svetoval kako izkušnjo za psa narediti čim manj stresno in kar se da prijetno.

Verjamem, da je lažje poiskati naslov najbližjega salona na spletu, se odpeljati tja ob dogovorjenem terminu in odpeljati domov psa, ki je podoben podgani, a iz lastnih izkušenj sem se naučila, da najlažja pot največkrat ni najboljša pot. Resnično se splača vložiti nekaj dodatnega časa in energije v to, da izberemo preudarno in v življenje svojega psa vpeljemo osebo, ki bo vir pozitivnih izkušenj in kateri lahko resnično zaupamo svojega najboljšega prijatelja.

Maja Kalaš