Nikar ne spuščajte psa s povodca!

ne-spuscajte-psa-z-vrviceNaj sreča na vrvici ne postane nesreča brez vrvice!

»Moj pes ne bo ničesar naredil!« je stavek, ki ga na žalost preveč pogosto slišim. Seveda prihaja iz ust ljudi, ki imajo svojega psa odvezanega in ki v primeru srečanja z drugimi psi ali ljudmi niti pomislijo ne, da bi psa privezali na povodec. Medtem ko se sama borim, da ne bi prišlo do srečanja med mojima dvema psičkama in odvezanim psom, ki že kaže znake nelagodja in se mu medtem, ko hodi proti nam, že dviguje dlaka na hrbtu, pa takšen »lastnik« po navadi s telefonom v roki hodi dalje.

V Sloveniji je zakonsko določeno, da je imetnik psa dolžan skrbeti, da pes ne ogroža ljudi in drugih živali, ter da mora biti pes na javnih površinah in na površinah v omejeni skupni rabi na vrvici. Čisto preprosta pravila, ki bi morala biti vsakemu odgovornemu skrbniku psa kristalno jasna. Sama se teh pravil, kljub temu da sem skrbnica dveh izjemno prijaznih in nežnih psičk, ki sta veseli vsakega domačega in tujega človeka, obožujeta otroke in sta igrivi do vsakega kužka, držim. Nikoli niti pomislim ne, da bi katerokoli od njiju imela odvezano ter mislila, da »tako ali tako ne bo ničesar naredila, ker je prijazna«. Vsi uporabniki tega in drugih pomensko podobnih stavkov pa se na žalost ne zavedajo, da nikoli, ampak res nikoli ne moremo zagotovo vedeti, kako se bo pes v določenem trenutku, v določeni situaciji, obdan z določenimi osebami in drugimi živalmi, odzval.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Sabina Vesel

Objavljeno v šestindvajseti številki revije Kužek